Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Sperma (16 st frågor)

Hur smakar sperma?

Jag skulle vilja veta hur sperma smakar.

Hur sperma smakar finns det nog en mängd olika svar på beroende på vem man frågar. Men eftersom sperma till viss del består av prostata sekret så kan man nog ändå säga att det smakar salt och bittert metalliskt, prostatasekretet ger den just dessa egenskaper.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Dåligt tryck i "sprutet"

När det går för mig så sprutar inte sperman, utan den rinner liksom bara ur penisen. Vad beror det på?

Det är vanligt att sperman inte sprutar - det är vanligare att det kommer mer som en "klump" eller rinner. Det är en hel del äggvita i sperman som koagulerar. Hos många män sker denna koagulering redan i urinröret vilket göra att sperman kan vara lite klumpig och inte spruta när det kommer ut. Inte något konstigt alltså.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sperma har blivit brun

Jag har haft ett "litet" problem under en veckas tid nu. Det är nämligen så att min sperma har blivit klumpig och är lite smått brun. Annars brukar den vara vit. Jag har inga andra symtom, men jag är ändå orolig för detta.

Gammalt blod får en tydlig brun karaktär. Om du har brunfärgad sperma vid upprepade tillfällen ska du kontakta en läkare för att utesluta inflammation i någon av könskörtlarna, Prostatakörteln, Sädesblåsorna eller testiklarna. Utifrån din beskrivning så kan det bero på att det är gammalt blod och i och med det så ska du snarast vända dig till hud/ven-mottagningen på sjukhuset eller ungdomsmottagningen så att de kan ta prover på dig.

När det gäller klumparna i sperman så är detta vanligt, det är vanligare att det kommer mer som en "klump" eller rinner. Det är en hel del äggvita i sperman som koagulerar, detta för att det fungerar så om man har samlag för att bli förälder. Koaglet skall ligga en stund runt kvinnans livmoderhals för att sakta lösas upp och portionera ut spermier i en jämn ström.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När jag får utlösning kommer det ingen sperma

När jag får utlösning så kommer det ingen sperma alls, utan det är en torr utlösning jag får. Vad är det som är fel? Kan min sperma ha slutat tillverkas på grund av att jag har anorexia?

Det är svårt att svara på utan mer information - men om du tidigare fått utlösning och den inte kommer nu så skall du unna dig ett besök på till exempel ungdomsmottagningen så att de kan hjälpa dig och ge svar på vad detta beror på. Det är svårt att tro att det beror på någon anorexi men det finns andra faktorer som kan påverka, hur du gör för att få utlösning, hur ofta du försöker få utlösning, om du får orgasmen (skönkänslan). Det finns också en möjlighet att sperman åker ut "fel" och kommer till urinblåsan och detta är inte helt bra. Som du förstår så är det svårt att svara bättre - så unna dig ett besök på en mottagning så kan de hjälpa dig vidare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att svälja sin egen sperma?

Jag smakade på min egen sperma en gång. Jag undrar om det är farligt på något sätt att svälja sin egen sperma? Är det normalt att män gör det?

Det är ofarligt att svälja sin egen sperma. Det är inte så konstigt att man kanske är nyfiken på hur den smakar. Det kan också kännas upphetsande att svälja den. Det är olika. Man kan ha olika "anledningar" till att göra det, och det är inte onormalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sperman rinner bara ut

Jag har sedan en tid tillbaka haft ett stadigt förhållande med en 6 år äldre kille. För ca 2 månader sedan började jag äta p-piller och vi slutade då med kondom. Jag är nu orolig för en sak. När han kommer vill inte hans sperma åka in i mig eller så åker den ut efter bara nån minut. ibland funkar det bättre och ibland inte alls. Vad ska jag göra?

Du ska inte göra någonting. Det du beskriver är precis som det ska vara. Sperman rinner ut igen efter ett tag. Ibland kan det mesta komma ut på en gång och ibland sipprar det ut lite i taget. Sperman är lite geléaktig precis vid utlösningen, men blir efter ett tag vattnigare och rinner då ut lättare.

Men det är många liksom du som funderar om det är något som är fel eftersom att man vet att spermier simmar upp i livmodern, men detta sker bara med en ytterst liten del av den sperma som kommer vid en utlösning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför får man olika stora utlösningar?

Ibland kommer det bara lite när det går för min kille och ibland sprutar han mycket mer. Jag undrar varför det är så?

Det finns två saker som har betydelse för mängden sperma. Den ena är när mannen hade utlösning senast. Ju tätare utlösningar desto mindre volym. Den andra är upphetsning. Volymen på utlösningen ökar med längden på upphetsningen. Kåt länge = större utlösning. En normal utlösning ligger oftast mellan 3-5 ml i volym (ungefär en tesked). Små individuella skillnader förekommer men mycket mer än 5 ml går inte att få då hela satsen måste få plats i den övre delen av urinröret innan utlösningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är grå sperma med klumpar i något att oroa sig för?

Jag har ett litet "problem" som jag oroar mig för. Min sperma är lite gråaktig och ibland är det som små små klumpar i den. Är det normalt eller är det något fel? Kan jag ha en könssjukdom?

Sperman kan vara vit, gulaktig, gråaktig och näst intill genomskinlig. Att det ser lite olika ut beror på att själva utlösningen består av vätska från massor av olika körtlar. Det är alltså vanligt att sperman är lite olika i färg och konsistens. Om det sedan är någon könssjukdom kan jag inte svara på utan undersökning och provtagning. Har du haft oskyddat samlag så är det alltid en god idé att testa sig för säkerhets skull.

Klumpar eller geléaktig utlösning är också helt normalt. Sperma kommer, som jag skrev ovan, från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60%, kommer från sädesblåsorna. 30% kommer från Prostatakörteln, drygt 5% från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av det manliga urinröret, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna. Vill du veta var allt sitter kolla i någon biologi- eller läkarbok.

Både materialet från Prostata och Sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som är tänkta att koagulera i samband med utlösningen. Den fysiologiska funktionen med detta är att sperman ska "gegga" fast runt livmoderhalstappen uppe i slidbotten. Där ska den sedan sakta lösa upp sig och garantera en lång och jämn portionering av spermier in i livmoderhalskanalen. Det är därför som all sperma inte rinner ut ur kvinnor på en gång. Ibland sker koaguleringen redan i urinröret på män och sperman kan då upplevas som klumpig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer med spermierna om man inte har sex på länge?

Jag har brytit upp från ett långt förhållande och känner inte för sex just nu. Varken tillsammans med någon annan eller på egen hand. Med andra ord - ingen utlösning. Så jag undrar en sak: Vad händer med spermierna om man inte har sex på länge. Byts de ut eller? I så fall vart tar de vägen?

Om inte spermierna kommer till användning bryts de ner och tas upp av kroppen. Det bildas alltså hela tiden nya som ersätter dem som försvunnit.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått blodfärgad sperma

De senaste dagarna när jag onanerat så har sperman varit liksom rödaktigt, nästan som det har varit blod i sperman. Det gör inte ont eller så, men jag tror knappast det skall vara så här?

Har man färskblod i sperman någon enstaka gång så är det inte farligt, det kan vara att ett blodkärl har spruckit vid utlösningen. Vänta med utlösning ett par dagar så läker säkert blodkärlet. Har man däremot blod i sperman flera gånger så tycker jag att det för säkerhets skull kan vara bra att gå till en läkare. Då kan du också passa på att testa dig för könssjukdomar om du haft något oskyddat samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt