Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Sperma (16 st frågor)

Varför blir min sperma vattnig?

Till en början är min sperma gråaktig, rinner ut snarare än sprutar, normal mängd och lite seg och kladdig. När jag onanerat och tar satsen i handen men inte går och tvättar/torkar bort sperman med det samma så blir sperman efter ett tag (5-10 minuter) helt klar och lättflytande. Den rinner helt enkelt iväg åt alla håll och går knappast att hålla kvar i handen längre. Jag undrar helt enkelt vad är det gör att sperman blir klar och lättflytande efter ett tag. Vad jag förstår är det inte så att spermierna dör. Vad är det då?

Sperma kommer från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60%, kommer från sädesblåsorna. 30% kommer från Prostatakörteln, drygt 5% från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av det manliga urinröret, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna. Både materialet från Prostata och Sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som är tänkta att koagulera i samband med utlösningen. Den fysiologiska funktionen med detta är att sperman ska "gegga" fast runt livmoderhalstappen uppe i slidbotten. Där ska den sedan sakta lösa upp sig och garantera en lång och jämn portionering av spermier in i livmoderhalskanalen. Efter just 10-15 minuter löser alltså sperman upp sig och blir vattentunn.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Geléaktig sperma

Det är en sak som jag känner mig orolig för. Jag vet inte om det är normalt, men min sperma har blivit geléaktig. Ibland är den som förr, men för de mesta är den som gelé. Jag har inga könssjukdomar, det vet jag. Så vad kan det då vara? Betyder det här att den är av sämre kvalité?

Sädesvätskan kan se olika ut från gång till gång, det betyder inte att den är bättre eller sämre. Det du beskriver om dig själv låter helt normalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Spermiers överlevnad utanför kroppen

Hur länge kan spermier överleva utanför kroppen?

Inte särskilt länge, om de till exempel hamnar på huden dör de när sädesvätskan torkar. Hur snabbt detta sker beror naturligtvis på mängden och temperaturen, men du får i alla fall någon slags uppfattning om hur lång tid det kan ta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför känns sperman kylig?

När jag runkade av min kille och fick hans utlösning på handen så kändes det lite kyligt. Är sperman lite kallare än kroppen eller?

När sädesvätskan lämnar kroppen har den en temperatur på ca 37 grader, alltså samma temperatur som den övriga kroppen. Den kommer ju från sädesblåsan, som finns inuti kroppen. När sädesvätskan hamnar på huden börjar vattnet i den att avdunsta. Till detta åtgår det värme, som hämtas från huden. Därför kan det, precis som du beskriver, kännas lite kyligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När mognar spermier?

Jag är 14 år och har inte riktigt kommit in i puberteten ännu. Min fråga är om jag ändå kan ha mogna spermier?

Det är svårt att fastställa exakt när puberteten börjar för var och en. I din ålder kan man mycket väl ha fungerande spermier. Om man får utlösning när man onanerar, kan man utgå ifrån att den innehåller spermier.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur många spermier finns det i en utlösning?

Jag undrar på ett ungefär hur många spermier en man har vid en utlösning?

En utlösning är i genomsnitt ungefär mellan 3-5 milliliter stor. Det kan finnas upp till 100 miljoner spermier per milliliter. Alla spermier är inte "funktionsdugliga", och en del har långt ifrån 100 miljoner spermier.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt