Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Sträng (4 st frågor)

Vad har strängen för funktion?

Mellan förhuden och ollonet sitter en sträng. Vad har den för funktion? Vad händer om den går av vid ett samlag? Har det någon betydelse för det framtida sexlivet eller får man svårare att få barn?

Strängen eller Frenulum som den heter på latin är till för att föra vibrationer vidare från ollon till själva penis så att killar kan få utlösning samt att den stänger urinröret vid stånd så att urinröret inte fylls upp av till exempel slidsekret. Denna sträng kan ibland vara lite kort och den kan spricka lite, men detta brukar läka av sig själv på ett par veckor men man kan få avstå från sex ett par veckor annars kan såret gå upp igen. Strängen påverkar inte förmågan att bli förälder och en del av strängen sitter på insidan av huden så även om det blir en spricka eller att den går av en bit så funkar den som det skall göra. Har man besvär av detta och att den är för kort så kan man få hjälp med detta på en ungdoms- eller läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Strängen sprack och börja blöda

När jag och min flickvän hade sex så började det blöda på min penis. Det visade sig att strängen på baksidan av ollonet hade gått av, eller i alla fall blivit ett jack i. Nu undrar jag om detta är farligt? Jag har inte ont nu. Det blöder inte och det är inget problem när jag kissar. Skall jag uppsöka läkare så att han/hon får titta på det? Är detta vanligt?

Det är inte så ovanligt att den lilla strängen (frenulum) på undersidan av ollonet brister. Det är inget farligt, det läker för det mesta av sig själv. Du behöver inte gå till någon läkare. Se bara till att hålla det rent och att det får läka ordentligt innan du anstränger den igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sträng är för kort

Jag har ett ganska stort problem anser jag. Jag vågar inte ha sex för att jag är rädd för att "strängen" under ollonet kommer att spricka om jag har sex utan kondom. Jag klarar att dra förhuden över ollonet och lite till. Jag vet att det är svårt för er att säga något utan en undersökning, men tror ni att jag klarar av att ha sex utan att "strängen" spricker?

Precis som du skriver så är det svårt att svara på detta utan en undersökning. För många män kan det kännas som om strängen är för kort, men det är just för att strängen inte är speciellt töjbar och inte heller skall vara det. Strängen skall bland annat stänga till urinröret vid stånd för att förhindra till exempel slidsekret att fylla upp röret.

Ibland kan strängen dock vara lite kort och den kan spricka lite och blöda, men det är inte något farligt och läker oftast av sig själv. Du kan även använda kondom vilket gör att slitningen blir mindre.

Du kan ha samlag utan att vara rädd, skulle strängen spricka lite så ta det problemet då.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag operera strängen?

Min sträng mellan ollon och förhud är för kort. Vad kan jag göra åt det? Kan jag exempelvis operera bort den?

Om den är så kort att det gör ont när du har samlag eller onanerar kan man göra ett litet snitt i den (under bedövning). Du kan söka en allmänpraktiserande läkare. Antingen gör han eller hon det själv eller också kan du bli remitterad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt