Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Storlek (12 st frågor)

Hur stor är en "normal" penis?

Jag skulle vilja veta lite om det finns någon undersökning där man tittat på hur stor en "normal" penis är.

En undersökning, som vi brukar hämta våra uppgifter ifrån, är gjord på ca 2300 fullvuxna västerländska män. Måtten togs på penisar i erigerat tillstånd (dvs när de hade stånd). I den undersökningen så framkom att:

- 95% hade en penis som var mellan 9-22 cm
- 1% hade längre än 22 cm
- 4% hade en penis som var mindre än 8 cm
- De allra flesta (dvs 75%) av alla penisar var mellan 12-18 cm
- Medellängd 15 cm
Allt räknat vid stånd och mätt från blygdbenet på ovansidan av penis.

När det gäller omkretsen så kom man fram till följande:
- De flesta låg mellan 8-12 cm i omkrets
- Medelomkrets 10 cm
Måtten togs vid roten av penis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tjock är en normal penis?

Jag undrar hur tjock, det vill säga vilken omkrets en "normal" penis har? Alltså genomsnittspenisen.

Enligt en undersökning på fullvuxna västerländska män så har de flesta en penis mellan 8-12 cm i omkrets. Detta mätt vid stånd vid penisroten, självklart finns det stora skillnader.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag få större penis på något sätt?

Jag undrar om man kan få större penis på något sätt fastän den har växt klart?

Det går att förstora penis med hjälp av hormoner om det görs tidigt i puberteten. Det används på män som på grund av någon hormonell sjukdom inte av egen kraft kommer i puberteten. Har man en normal pubertet används detta inte.

Du skriver inte hur stor din penis är vid erektion så det går inte att bedöma ditt behov av en större penis. Men du bör veta att 95% av alla vuxna västerländska män har en erektion som ligger mellan 9-22 cm (de flesta mellan 12-18 cm). 1% är större än 22 cm och 4% är mindre än 9 cm. Detta mätt med linjal på ovansidan av erektionen. Från blygdbenet, det hårda benet strax ovanför penisroten till toppen på ollonet. Medellängden är 15 cm. Det är även så att man inte kan jämföra sig med andra män i slakt tillstånd för en mindre penis i slakt tillstånd växer oftast mer än en större. Skall man mäta penis så görs detta när man har stånd. När det gäller grovhet så är de flesta 8-12 cm i omkrets vid roten.

Det finns metoder som eventuellt kan fungera att förstora penis men det man vinner i längd förlorar man ofta i tjocklek. Ingen av metoderna är något att rekommendera.

Innan du gör några förändringar på din kropp bör du absolut att prata med en på området kunnig person. Det är aldrig fel att få lite perspektiv på sina funderingar och kanske finns lösningen på närmare håll än du tror. Det kan du göra på till exempel en ungdomsmottagning (om du har åldern inne för detta) eller på en läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Penisstorlek på en 14-åring

Hur lång är en normal penis på en 14 åring?

Vi har ingen undersökning som visar på hur en penis normalt sett ser ut storleksmässigt i din ålder, eftersom det är så otroligt olika från kille till kille, beroende på var i pubertetsutvecklingen man befinner sig. När man är 14 år så håller penis på att växa och den kan fortsätta med det ända upp till 18-20-års åldern.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man träna så att penisen blir större?

Kan man fylla penisens svällkroppar med mer blod genom någon speciell träning så att man får större kuk? Det vill säga så att man succesivt tränger ut svällkropparna så att de klarar av mer och mer blod för varje gång. Svällkropparna är väl som muskler va?

Svällkropparna är inte som muskler. Muskler kan man träna att bli större, det kan man INTE med svällkroppar. Det som man eventuellt kan göra är att töja på svällkroppar men det man vinner i längd förlorar man i bredd, volymen blir med andra ord densamma. De som på nätet säljer olika träningsmetoder är bara ute efter pengar - det går alltså inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför krymper min penis när jag tränar?

När jag har gymnastik i skolan så brukar alltid min penis krympa och bli cirka 6 cm lång. Vad kan detta bero på?

Penisstorlek beror på hur mycket blod det finns i penisens svällkroppar. När man ägnar sig åt fysiska aktiviteter behövs blodet på andra ställen i kroppen, så därför kan den minska något i storlek under träningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur mäter man omkretsen?

Vad är medelomkretsen på "en penis" och var ska man mäta någonstans? Där den är som tjockast eller?

Enligt en undersökning på fullvuxna västerländska män så är medelomkretsen vid stånd, mätt vid roten av penis, mellan 8-12 cm. Medelomkretsen är i samma undersökning är 10 cm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Större penis om jag är kissnödig

Det är en sak som jag inte fattar. Varför blir min penis alltid större när jag är kissnödig?

Penis kan ändra form och storlek vid många olika tillfällen beroende på värme, kyla, tidpunkt, om man är kåt eller inte, om man drömmer o s v. Detta kan vara lite olika från man till man så varför just du har större penis när du är kissnödig kan jag inte svara på. Men inte något konstigt alltså.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

kan testosteron förlänga penis?

Jag undrar om testosteron fungerar för att förlänga penis? Framförallt när man håller på att växa och utvecklas så borde det väl fungera? Jag har hört att det går men jag vill veta mer. Om det skulle fungera vad är då bieffekterna? Var kan man köpa testosteron?

Det fungerar inte att ta testosteron för att få större penis - snarare kan det ge motsatt effekt. Om man tar testosteron så kan detta leda till att ståndet försvinner. Det finns vissa hormonella sjukdomar som man kan behandla med testosteron men det görs på inrådan av läkare och mycket tidigare i puberteten och där är inte huvudmålet att göra penis större, snarare att få igång andra manliga kännetecken, så som behåring, längd och muskelmassa. Penis blir så lång som generna säger - det finns inte något medel att ta för att påverka detta - du växer också fortfarande och penis kan växa fram till 18-20 årsåldern.

Inte något att rekommendera dig att göra alltså!!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Piller för större penis - funkar de?

Jag har fått mejl med reklam om piller som utlovar att man kan öka sin snoppstorlek. Vet ni om de brukar fungerar eller?

Man kan utgå från att de inte funkar, även om det egentligen inte går att säga något säkert om just den reklam som kommit till dig. Det finns en stor marknad av "bluffpreparat" eller metoder som utlovar större penis, men som inte fungerar. Rådet är därför att inte köpa dylika preparat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt