Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Kan man ha samlag under mensen?

Jag undrar om man kan ha samlag trots mens eller om man bör undvika det? Om svaret är ja, vad bör man tänka på?

Att ha samlag under mensen är något som upplevs väldigt individuellt, men visst går det bra att ha samlag om kvinnan har lust till sexuella aktiviteter då. Under mensen är det emellertid en något större infektionsrisk för kvinnan. Risken för hiv är också större under mensen eftersom hiv-virus finns i blodet i hög grad. Därför är det kondom som gäller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Två veckor över tiden

Min mens är två veckor sen. Den brukar ibland vara lite sen, men jag är orolig för jag hade två oskyddade samlag två dagar innan jag skulle haft min mens. Är det stor risk att jag är gravid? Jag brukar ibland ha oregelbunden mens och undrar hur länge (till vilken ålder) det kan vara så? Hur läge kan mensen gå över tiden utan att det är något konstigt?

Om du har oregelbunden mens och inte alltid användt ett säkert preventivmedel finns det en risk för graviditet. Att mensen inte kommer exakt är normalt, en menscykel ligger vaniigtvis på 28-30 dagar, men kan även vara kortare eller längre. Med menscykel menas; från en mens första dag till nästa mens första dag.

Vissa kvinnor har oregelbunden mens hela livet. Stress och andra stora omställningar i kroppen, som långa resor, kan också påverka mensen. Har man en oregelbunden mens är det mycket viktigt med ett säkert preventivmedel. Avvakta en vecka och om mensen forffarande inte kommit gör du ett graviditetstest.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min mens har blivit oregelbunden

Jag har använt p-piller i över ett år utan besvär. Men nu har mensen blivit oregelbunden och plågsam men daglig smärta, så jag har slutat med pillren. Ska jag besöka en mottagning? Vad kommer att hända där? Känner mig orolig...

Du har drabbats av blödningsrubbning och är orolig för vad som orsakat detta. Blödningsrubbningar är inte helt ovanliga, men det bästa är att du vänder dig till en mottagning och talar med en barnmorska. Där händer inget farligt, utan man vill kanske undersöka dig och/eller ge dig andra p-piller som det fungerar bättre med. I väntan på detta använd kondom för att undvika en graviditet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har inte fått mens på 3 månader

Jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig med en sak. Det är så att jag har inte fått min mens på 3 månader och jag har ingen aning om vad det kan bero på. Jag är oskuld, så jag kan inte vara gravid. Jag varken tränar eller bantar och jag stressar inte. Jag har haft mens sedan jag var 13 år och jag är nu 16. Den har alltid varit lite oregelbunden, men det har bara hänt en gång att det uteblivit så här länge. Så vad kan detta bero på?

Du fick din mens när du var 13 år och har haft den lite oregelbundet sedan dess. Detta är i sig inte något ovanligt utan beror sannolikt på att den homonella utveckligen ännu inte helt har stabiliserats. Men när mensen uteblir under en längre period rekommenderas alltid ett besök hos en gynekolog. Så om din mens fortsätter att utebli, beställ en tid på en ungdomsmottagning eller en gynekologmottagning så att du får diskutera med någon som kan ge dig råd och hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Förhindrar onani mensen?

Påverkar onani mensen? Kan det göra så att mensen inte kommer?

Nej, det gör det inte. Onani påverkar inte mensen på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är binda eller tampong bäst för kroppen?

Har hört att det inte är bra att använda tampong för att den suger upp vätska och att man blir för torr. Stämmer detta? Finns det något annat som är negativt med att använda tampong? Påverkar det kroppen mer negativt än vad bindor gör? Är det inte mer ohygieniskt att använda binda eftersom man går och bär runt på mensblod vid slidan och underlivet? Man ska ju byta tampong regelbundet men kan man plötsligt få så mycket blödning att det kan synas på kläderna?

Om tampong används enligt anvisningarna, det vill säga byts var 3-4 timme och inte glöms kvar inne i slidan, finns det i regel inget negativt förknippat med användandet. Att använda tampong när mensen är sparsam eller nästan obefintlig, kan dock skapa en tillfällig torrhet i slidan. Det är just denna torrhet som möjligen skulle kunna skapa risk för TSS (toxiskt shocksyndom), som ibland har kallats för ”tampongsjukan”. TSS är ovanligt men kan drabba både kvinnor och män och beror framförallt på förekomsten av en vanlig bakterie. Tillståndet var något vanligare för drygt 20 år sedan när tampongerna hade en högre uppsugningsförmåga än vad de har idag.


För en del kan mensen ibland bli så riklig att det blöder igenom tampongen. Det är dock inte vanligt att det blöder igenom men om det gör det trots täta tampongbyten rekommenderas ett besök hos en gynekolog. Givetvis har också tampongstolek betydelse för uppsugningsförmågan.


Även bindor ska bytas flera gånger om dagen för att inte svett och instängdhet ska skapa besvär med skav eller irritationer.


Det är det upp till var och en att själv bilda sig en uppfattning om vad som passar – och känns bäst.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mellanblödningar av p-piller?

Sen jag började äta p-piller har jag haft små blödningar kanske varannan dag. Vet inte om det är av p-pillren eller om jag har haft oregelbunden mens. Men det är i alla fall inget jag haft förut.

Du skriver inte när du började äta p-piller. Det är mycket vanligt att man har lite blödningstrassel i början. Om du nyss börjat kan du avvakta och se om blödningarna upphör. Om du har ätit dina p-piller mer än tre månader och du fortfarande blöder oregelbundet kontakta din barnmorska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svåra mensvärkar

Jag lider av svåra mensvärkar, som ofta sitter i nedre delen av ryggen. Jag har så ont att jag svimmar och ibland kräks jag. Jag undrar om p-piller skulle kunna hjälpa mig så jag slipper ha så ont.

Det finns flera orsaker till svårare typer av mensvärk. Det kan exempelvis bero på att man har höga halter av ett hormonliknande ämne (prostaglandiner) som kan leda till ökade kramper i livmoderns muskulatur. En annan vanlig orsak till smärta vid mens är endometrios. En sjukdom som drabbar ungefär en av tio kvinnor. Endometrios innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen än inne i livmodern, något som kan orsaka kramper, smärta och andra besvär.

För att utreda vad sina besvär beror på, och för att få rätt behandling, så kan vända dig till en ungdomsmottagning eller till en kvinnoklinik. Kanske är p-piller det du kan bli hjälpt av eftersom p-piller gör att du inte har ägglossning och därför inte heller mens. Det finns också andra sorters behandlingar beroende på orsak. Tillsammans med den du träffar kan ni komma fram till vad som är bäst just för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mens och ätstörningar

Jag har anorexi och äter mycket lite. Jag äter dessutom minipiller och har ingen mens. Min fråga är om det finns något sätt att testa om den uteblivna mensen beror på pillrerna eller på ätstörningarna? Jag är livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Jag är inte supersmal, men har gått ner i vikt rätt mycket.

Det finns samband med att ätstörningar påverkar fettlagret som i sin tur påverkar de hormon som styr mensen. Alltså kan det finnas anledning att misstänka att din uteblivna mens har mer att göra med att du äter dåligt/felaktigt, än att dina mini-piller påverkar det.

Vänd dig till din barnmorskan för att få hjälp. Du kan exempelvis kontakta en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik, där finns det troligtvis också en kurator som kanske kan hjälpa dig att bryta mönstret med att äta felaktigt. Det går att återställa mensen så oroa dig inte för mycket för din förmåga att få barn i framtiden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Första mensen

Jag är en tjej på 13 år som fick min första mens i november. Sen dröjde det 48 dagar inan jag fick min andra mens. Är det normalt att det går så lång tid?

Det är vanligt att mensen är lite oregelbunden i början. Det är inte ovanligt att det går längre tid än så (48 dagar) mellan de första gångerna man har mens. Efter ett tag brukar den ställa in sig och bli mer regelbunden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt