Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Pubertet (4 st frågor)

När börjar min snopp växa?

Jag är en kille på 13 år som har problem. Jag har en jätteliten snopp och jag har ännu inte fått någon utlösning. Kan jag göra något för att bli vuxen fortare?

Eftersom att du är så ung så utvecklas din kropp fortfarande. Du är bara i början av puberteten. Du kan inte skynda på utvecklingen på något sätt.

Vad gäller utlösningen är är det inte säkert att du har startat att producera spermier än, vanligen kommer detta igång innan man är 14-15 år. Om de inte kommit till dess så kan du vända dig till en ungdomsmottagning. När det gäller storleken så växer du fortfarande och hur stor penis du får när du är fullväxt går inte svara på. Den kan växa fram till man är i 18-årsåldern.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När blir killar/tjejer könsmogna?

Jag undrar när killar och tjejer blir könsmogna, alltså när de kan få barn.

När man som kille börjar få utlösning kan man också räkna med att man är könsmogen. Utlösning kallas det när det kommer sperma ur penis, till exempel när man runkar eller har sex med någon. Man kan också få det på natten när man drömmer.

Tjejer blir könsmogna i samband med att deras ägglossning/mens kommer igång. Ägglossning har man cirka 14 dagar innan mensen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kommer ingen sperma när jag runkar

Jag är en kille på 14 år. Min snopp har inte börjat växa än, men det har kommit lite hår på den. Jag har runkat någon gång, men jag får aldrig utlösning, varför?

Du är i början av puberteten och alla kroppsliga förändringar i puberteten händer inte på samma gång. Det är alltså normalt att du fått lite hår på snoppen men ännu inte någon utlösning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Stannat i utvecklingen?

Förut så hände det en massa saker med min kropp. Jag fick tillexempel hår på snoppen, men nu har det liksom stått stilla ett tag. Det känns som om jag stannat i utvecklingen. Är det vanligt? Finns det i så fall något jag kan göra åt saken?

Du skriver inte om vad det är som du anser har avstannat så det är svårt att svara på om detta är vanligt eller inte. Kroppen utvecklas lite olika. Vill du prata med någon om detta och undersöka om allt är som det ska, så kan du vända dig till din ungdomsmottagning eller skolläkaren.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt