Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Problem med svettningar

Jag svettas mycket under armarna. Det går inte en dag utan att jag har svettfläckar på tröjan. Jag tycker det är jättejobbigt. Jag kan inte ha på mig de kläder jag vill. Vanlig deodorant funkar inte. Vad ska jag göra?

Det är vanligt i tonåren, i samband med pubertets/könsutveckling, att man svettas mera rikligt än annars. Detta kan vara besvärande för den som drabbas. Du kan fråga på Apoteket om de fortfarande säljer aluminiomklorid. Det är ett effektivt medel att använda vid besvärande svettningar. Finns inte detta preparat kvar längre kan kanske apotekspersonalen rekommendera något annat. Det finns deodoranter som är mer effektiva än andra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har bulimi

Förut så stoppade jag fingrarna i halsen för att spy upp det jag ätit. Nu gör jag inte det längre, men jag spyr ändå. Jag behöver inte stoppa fingrarna i halsen, utan jag kräks i stort sett ändå alltid efter det att jag ätit. Jag kan också kräkas bara av att jag ser mat. Snälla hälp mig.

Det låter som du har hamnat i en ond cirkel som du själv inte kan styra över och detta är självklart besvärligt för dig.

Du bör absolut vända dig till någon som du kan prata med om detta och som kan hjälpa dig att förändra din situation. Exempelvis skolsköterskan eller kuratorn på din skola. Där kan du sannolikt få hjälp att hitta tillbaka till att äta så du mår bra. Eller tala med dina föräldrar så att de kan hjälpa dig att bryta mönstret.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt