Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ont i urinröret

Ifall man har ont i urinröret, kan det vara något som går över av sig självt eller måste man göra något? Jag känner av det lite hela tiden och när jag kissar eller får utlösning svider det ännu mer.

Ont i urinröret är, för män, oftast inte något som går över av sig själv. Om du haft oskyddat samlag kan det bero på att du smittats av klamydia eller gonorré. Om du inte haft ett oskyddat samlag kan det vara en urinvägsinfektion, som också behöver behandlas. Beställ tid på en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar kondylom vid oralsex?

Jag har fått veta att jag har kondylom och jag undrar om jag kan ge min flickvän oralsex när jag själv går på behandling för kondylom? Vi vet ännu inte om min tjej också är smittad så vi vill vara lite försiktiga.

Du kan ha oralsex med din flickvän - det är mycket ovanligt att kondylom sätter sig i munnen. Om ni har haft sex utan kondom är det troligt att din flickvän också har viruset, även om hon inte har eller kommer att få några vårtor. De flesta kommer någon gång i kontakt med detta virus utan att få några besvär. Man kan inte heller ta prov utan man måste undersöka och se om det finns några synliga vårtor - har man inte det så behandlas man inte heller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan hiv smitta direkt?

Jag undrar om en person som nyligen blivit smittad av hiv kan föra smittan vidare direkt eller om det måste gå en tid innan personen smittar.

En person som nyligen fått hiv kan föra viruset vidare direkt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ha smittats av en könssjukdom trots kondom?

I helgen hade jag samlag med en kille. Jag har haft klåda i underlivet sedan dess. Kan jag ha smittats av någon könssjukdom trots att vi hade kondom under hela samlaget?

Nej, du behöver inte vara orolig för någon sjukdom om du använde kondom och om den inte gick sönder. Du får avvakta och se om klådan försvinner, gör den inte det får du göra en kontroll hos barnmorskan.

Klåda kan ibland vara tecken på irritation i slemhinnorna eller en svampinfektion. Det är bra om du under en tid undviker att använda tvål när du tvättar ditt kön. Använd istället bara ljummet vatten och smörj med oparfymerad barnolja.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gardnerella vaginalis

Är gardnerella vaginalis sexuellt överförbar eller kan man få det ändå? I så fall, hur vanligt är det att det överförs sexuellt och hur vanligt är det att man får infektionen på annat sätt? Är det en infektion? Vilka är symptomen?

Gardnerella vaginalis är en bakterie som ofta finns i liten mängd i slidan. Om man får någon förändring i slidans miljö så kan det bli fler bakterier och man får en slidiinfektion. Det kan även hända om man har en ny sexpartner, men den räknas ändå inte som en sexuellt överförd infektion.

Symptomen kan bland annat vara mörkare flytning, rikligare, illaluktande flytning eller mellanblödningar. Samlagssmärta kan vara ett annat symptom. Om man har en slidkatarr så brukar det ofta finnas garderella i slidsekretet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Utslag på tungan av oralsex

Jag undrar om man kan få utslag på tungan om man slickar en fitta? Jag har några utslag som jag inte känner igen.

Man kan få utslag på tungan av oralsex. Har du några besvär eller något som du inte känner igen så kan du vända dig till din vårdcentral eller ungdomsmottagningen för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Könssjukdom efter smeksex?

När jag och min pojkvän hade sex senast så hade han fingrarna i mig och när han tog ut dem så började det svida och klia i mitt underliv. Det kliar fortfarand trots att det nu gått snart en vecka. Kan jag ha fått en könssjukdom?

Troligast är att slemhinnorna i slidan blivit irriterade och kanske har det blivit små skavsår. Det framgår inte om du var upphetsad och fuktig, var du inte det är det lätt att bli irriterad och få små, små sår. Det framgår inte heller under hur lång tid din pojkvän stimulerade dig med sina fingrar, vilket ju också spelar roll.

Du har troligen inte fått någon sjukdom, men fortsätter svedan och klådan och/eller om du får förändrade flytningar så gör en kontroll hos en barnmorska eller ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få en könssjukdom av att slicka på klitoris?

Det är inte så troligt att du smittas av något om du slickar klitoris. Det krävs mycket slidsekret/blod för att överföra virus/bakterier.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilka könssjukdomar kan man bli smittad av om man har tjejsex?

Vilka könssjukdomar kan man bli smittad av i ett lesbiskt förhållande?

Hos kvinnor som lever helt lesbiskt förekommer nästan inga fall av syfilis och gonorré. Klamydia är heller inte speciellt vanligt. Herpes och kondylom är däremot inte så ovanligt. De fall av hiv som enligt statistiken har överförts mellan kvinnor som har sex med kvinnor är mycket få. Anledningen till detta är framförallt sättet att ha sex på, som innebär betydligt mindre risker än att ha analt eller vaginalt sex/samlag man-man eller man-kvinna utan skydd.

Sättet att ha sex är alltså framförallt det som avgör risken om det nu är så att en av parterna har en sexuellt överförbar infektion.
Du kan hitta mycket information om könssjukdomar och säkrare sex m.m. för kvinnor som har sex med kvinnor på www.rfsl.se. Sök under Fakta och sedan vidare till Mest för tjejer

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan könssjukdomar smitta via kyssar/hångel?

Kan könssjukdomar smitta via kyssar/hångel?

Om man tar på personens kön och sedan på sitt eget kan man överföra exempelvis klamydia. Munherpes kan överföras genom kyssar. Men kyssar och hångel är att betrakta som säkrare sex då risken att få en könssjukdom är betydligt mindre än genom annat sex med direktkontakt med mellan könen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt