Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Testning (13 st frågor)

Hur länge måste jag vänta innan jag testar mig?

Jag hade oskyddad sex för en vecka sedan och skulle vilja testa mig så att jag vet att jag inte har fått någon sjukdom. Hur många dagar skulle ni rekommendera att jag väntar innan jag gör ett test? Antar att det för vissa sjukdomar tar ett antal dagar innan de kan upptäckas i ett test?

Man brukar rekommendera att man väntar en vecka innan man tar några test. Det tar en viss tid innan viruset utvecklats så mycket att de syns på ett test. När det gäller hiv-test så måste man vänta 6 veckor för att testet ska vara säkert.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Behöver jag testa mig för kondylom?

Jag har fått ett meddelande från en tjej, som jag har haft oskyddat sex med, om att hon har fått kondylom. Jag har nyligen testat mig för klamydia. Behöver jag testa mig igen, nu när jag fått reda på det här?

Kondylom är ett virus, som är mycket vanligt och som många kommer i kontakt med, men det är bara ca 25% som utvecklar symtom (vårtor). Har du inte några symtom så kan du heller inte veta säkert om du har fått viruset eller inte. Man gör alltså inte något test om du inte har synliga vårtor. Om du en dag framöver får något på penis eller i närheten som du inte känner igen så kan du vända dig till en mottagning för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slippa provsticka i urinröret?

Jag skulle vilja testa mig för klamydia och gonorré. Jag undrar om man kan ta ett urinprov istället för provsticka i urinröret? Det verkar läskigt...

Klamydiatest gör man numera genom urinprov, medan gonorréprov fortfarande tas med en tunn bomullspinne som förs in en liten bit i urinröret. Detta kan kännas lite obehagligt men är snabbt avklarat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Testas blodgivare för könssjukdomar?

Jag är sedan någon månad ihop med en tjej som jag tycker mycket om. Vi har haft sex med kondom, men nu tycker min tjej att vi ska ha det utan eftersom hon äter p-piller. Jag är livrädd för sexuellt överförbara sjukdommar så jag föreslog jag att vi båda skulle gå och testa oss innan vi struntade i kondomen. Men hon tyckte det var onödigt eftersom att hon är blodgivare. Min fråga är: stämmmer det att man som blodgivare testas för könssjukdomar?

När man lämnar blod så testas blodet för syfilis och hiv. Däremot så testas man inte för andra könssjukdomar. Om man vill man testa sig för könssjukdomar som klamydia och gonorré så måste man göra en särskild undersökning för just detta. Då räcker det inte med ett vanligt blodprov.

Det är bra att man testar sig innan man slutar med kondom, det är ett bra sätt att slippa könssjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Testa mig för kondylom innan det brytit ut?

För några veckor sedan hade jag oskyddat sex med en tjej som berättade att hon hade kondylom. Vad jag har förstått så är sannorligheten stor att jag nu själv bär på detta virus, men att det inte syns ännu. Kan jag testa mig nu fast jag inte har några symtom? Finns det något jag kan göra innan det "bryter ut"? Är det bäst om jag kontakta läkare redan nu?

Du kan inte testa dig för kondylom förrän den dagen du får utslag/vårtor. Många som haft ett oskyddat samlag kommer i kontakt med kondylomviruset. De flesta, 75%, får aldrig några besvär eller symtom. Om du får symtom kan du vända dig till en mottagning, innan dess behövs det inte.

Det kan däremot vara klokt att du testar dig för andra könssjukdomar, som klamydia, eftersom du haft oskyddat samlag. Klamydia behöver inte ge några symtom och är därför svårt att veta om man bär på. Ett klamydiatest kan man ta tidigast en vecka efter smittotillfället. Testet kan tas även om man inte har några symtom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur går en undersökning till?

Hur går undersökningen till när man ska testa sig för en könssjukdom?

Det vanligaste är att man får ligga upp på en brits och dra ner byxorna så att man kan titta på penis. Tillsammans med personalen kommer man fram till om och vilka prover som behöver tas. Om man ska lämna prov på klamydia får man kissa i en mugg. Om man ska ta prov på gonorré görs detta med en tunn pinne i urinröret.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille vill inte testa sig

Jag frågade min kille om han ville testa sig för könssjukdomar. Han tyckte inte att det var någon bra idé utan han ville istället att jag skulle göra det. Att det räcker. Vad ska jag göra för att få honom att förstå att jag menar allvar? Jag var oskuld innan vi träffades, men han har varit med flera tjejer tidigare.

Självklart är det så att en person som haft samlag utan kondom, bör ta sitt ansvar och testa sig. Dels för sin partners skull och dels för sin egen skull. Stå på dig och ställ det som ett självklart krav.

Ibland kan det handla om att det finns en rädsla för själva undersökningen när en person inte vill testa sig. Men det är inget att ängslas över. Till exempel så tas numera klamydiaprov genom ett urinprov. Klamydia är den sexuellt överförbara infektion som är vanligast.

Mottagningar för killar finns på de allra flesta ungdomsmottagningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag testa mig för hiv?

Var kan jag testa mig för hiv? Jag har hört att man testas automatiskt när man ger blod, är det sant? Vilka andra alternativ finns det om man vill testa sig för hiv? Hur länge måste man vänta efter samlag innan man kan testa sig?

Det finns flera olika sorters mottagningar där man kan hivtesta sig. Om du är under 20 år (på vissa ställen 23 el 25 år) kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Andra alternativ är en sk sti-mottagning, en infektionsmottagning eller en hud- och venmottagning. Om du bor på en liten ort och du har långt till specialmottagningar som dessa kan du kontakta din husläkare/vårdcentral för att ta provet där. För att testet ska vara helt säkert så måste man vänta 6 veckor efter det senaste smittotillfället.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag testa mig?

Vart vänder jag mig om jag vill testa mig för könssjukdomar?

Du kan till exempel vända dig till en sex- och samlevnadsmottagning, hud- och venmottagning eller till en vårdcentral för att testa dig. Om du är under 20 år (på vissa ställen 25 år) så är du även välkommen till ungdomsmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det risk att ett klamydiatest är falskt negativt?

Hur stor är risken att man vid klamydiatestning får ett falskt negativt svar; att man alltså har en infektion trots att testet säger att man inte har det?

Det är svårt att ge dig några siffror på hur stor den risken är. Men det förekommer att testet är negativt trots att man bär på en klamydiainfektion. Det är viktigt att vänta minst 7 dagar från det eventuella smittotillfället tills man tar prov. Men även efter denna tid så kan tester tyvärr visa fel. Om man på kvinnor tar både urinprov och prov från livmodertappen ökar man säkerheten i testen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt