Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Testning (13 st frågor)

Hur säkra är testen?

Jag har nyligen testat mig för klamydia och gonorré. Svaren var negativa. Men kan jag ändå bära på en sjukdom eller kan jag vara lugn nu?

När det gäller klamydia så var det många laboratorier som fick byta testmaterial då man under 2006 upptäckte att man missat en del klamydiainfektioner pga att testen inte kände igen bakterien. Vid årsskiftet 2007 övergick laboratorierna till en känsligare metod som hittar klamydiainfektionerna. De tester man använder idag är mycket säkra, även om inget är 100 %-igt.
Eftersom testerna var negativa bör du betrakta dig som frisk. Om man ständigt går omkring och misstänker att man kanske är sjuk blir detta helt förödande för ens liv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Behöver vi testa oss?

Jag är tillsammans med en ny tjej och vi skulle vilja slippa använda kondom eftersom att hon äter p-piller. Jag skulle vilja veta om du tycker att vi ska testa oss. Jag har bara haft samlag en gång tidigare, med min förra tjej som var oskuld. Min nya tjej har haft oskyddad sex med några killar. Tycker du att vi ska testa oss?

De flesta sexuellt överförda infektionerna kan finnas utan några som helst symptom. Det är därför bra att testa sig om det finns möjlighet för smitta sen tidigare.

Eftersom både du och din tidigare tjej inte haft samlag med någon tidigare så finns det ingen risk att du bär på någon könssjukdom. Din nya tjej har haft oskyddat sex och bör därför testa sig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man vara anonym vid testning för könssjukdomar?

Kan man vara anonym vid testning för könssjukdomar?

Man kan vara anonym i samband med provtagning av någon av de könssjukdomar som lyder under smittskyddslagen - dock ej vid andra provtagningar. Om det visar sig att man bär på någon könssjukdom så kan man inte längre vara anonym inför sin behandlande läkare. De könssjukdomar som lyder under smittskyddslagen är hiv, gonorré, klamydia och syfilis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt