Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vilka är symptomen på hiv?

Jag undrar vilka de olika symptomen är för de olika könssjukdomarna. Det vill säga vilket symptom för vilken sjukdom?

På RFSU:s hemsida finns en avdelning som handlar om könssjukdomar, där kan du läsa om de olika sjukdomarna och därmed symtomen, klicka här: Fakta om könssjukdomar.

Bakteriella sjukdomar som klamydia och gonorré visar i allmänhet symtom med flytningar och sveda då man kissar. Virussjukdomar, som herpes och kondylom, visar sig med blåsor och vårtor. Hiv kräver en längre beskrivning så den läser du lättare på vår hemsida.

Men det är viktigt att veta att man kan bära på en könssjukdom och ändå vara helt symtomfri. Därför är det viktigt att testa sig om man haft oskyddad sex även om man inte har några besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Nojjig för könssjukdomar

Jag kan bli, till synes egentligen utan anledning, rädd för att jag har smittats av någon könssjukdom. Då tänker jag automatiskt på den mest farliga, det vill säga hiv. Är det rimligt? Jag menar, borde man först och främst inte oroa sig för andra vanligare könssjukdomar?

Risken för att du ska få klamydia, om du har samlag utan kondom, är betydligt större än att du smittas av hiv. Antalet fall med klamydia i Sverige ligger på cirka 35 000-40 000 fall per år. Antalet personer som diagnostiseras med hiv i Sverige ligger vanligtvis mellan 400-500 fall per år. 

Men din oro är långt ifrån ovanlig. Det är många som i första hand tänker på hiv när de haft ett oskyddat samlag. Kanske inte i första hand därför att risken att drabbas är stor, utan för att sjukdomen är allvarligare än andra könssjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knottror på penisen tecken på en könssjukdom?

Jag har tittat igenom alla de könssjukdomar ni beskriver på eran hemsida, men jag tycker inte att någon av dem passar in på mina besvär. Jag har några sorts knottror eller utslag på penisen. Jag har inte haft sex förut (inte oralt heller). Vad kan det vara?

Det du har hittat på din penis är troligen talgkörtlar, små upphöjningar i huden som är fyllda med något ljust (talg). De syns tydligare när man har stånd. De kan också finnas på pungen.

Talgkörtlar har vi överallt på huden, de producerar talg (fett) för att hålla huden mjuk och smidig. De syns på penis och på pungen eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså helt normalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Utslag på ollonet

Jag har fått sveda, klåda, och en känsla av att det skaver på ollonet. Det är också ett område som är lite rödfärgat med prickar eller utslag på. Annars har jag inga besvär. Vad kan det vara?

Det är oerhört svårt att avgöra vad det kan vara utan att göra en undersökning. Det framgår heller inte i vilket sammanhang det uppkom, hur länge du haft besvären, etcetera.

Det skulle kunna vara en tillfällig hudirritation som kommit av någon anledning, till exempel efter ett oskyddat samlag. Man kan även få denna hudirritation om man använder tvål på könet (vilket inte är nödvändigt, det räcker med ljummet vatten).

Det går heller inte utesluta en herpesinfektion. Du bör därför att vända dig till en hud/venmottagnig på sjukhus för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Orolig för prickar på snoppen

Jag har precis upptäckt att jag har några små prickar på snoppen. Hade några på ett annat område tidigare men de försvann, nu är det nya på ett annat ställe. Det ser ut som små finnar. Vad kan det vara?

Det är omöjligt att avgöra utan att göra en undersökning. Det du beskriver skulle kunna vara talgkörtlar. Sådana har vi överallt i huden, för att hålla den mjuk och smidig, men de syns tydligare på penis och på pungen eftersom huden där är så tunn. Alltså något helt normalt och naturligt. Men de skulle också kunna vara kondylomvårtor, som är ett virus som överförs sexuellt. Unna dig en undesökning så slipper du förbli ovetande om vad det är för prickar du har.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hjälp, vi blir aldrig av med kondylomen!

Det är inte hellt ovanligt att kondylomen kommer tillbaka efter behandling, det kan ta flera månader och ibland behövs flera behandlingar.

Efter avslutad behandling är det bra att göra en kontroll, men tidigast två månader efter. Om du har en fast partner och ni båda är behandlade och kondylomen är borta vid kontrollen så ska ni inte behöva använda kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda i underlivet

Jag misstänker att jag och min pojkvän har fått en könssjukdom. Vi har båda klåda i underlivet och det är svullet. Jag hade konstiga flytningar i början, men det är bättre nu. Det har också svidit någon gång när vi kissat. Just nu har jag mest besvär med att det kliar. Min kille har också någon slags beläggning på ollonet. Vet ni vad det kan vara?

Det mycket svårt att ställa någon diagnos via mail. Det du beskriver skulle kunna vara en svampinfektion. En svampinfektion kan man få av olika anledningar, exempelvis av att äta antibiotika. Denna infektion kan sedan ha spritt sig till din pojkvän. För att få veta säkert vad det rör sig om och för att få behandling föreslår jag att ni båda gör ett besök på en könsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Symptom av herpes?

Jag undrar vilka symptom får man av herpes?

Man får vätskefyllda blåsor som svider rejält när de går sönder. Det finns en bra hemsida där du kan läsa mer om herpes. Kolla in www.harduherpes.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar kondylom fast jag inte har några vårtor?

Jag bär på kondylomvirus men har inte haft några synliga vårtor på ungefär 8 månader. Nu har jag träffat en ny partner och jag undrar om han kan smittas om han ger mig oralsex?

Har du inte haft vårtor på 8 månader så kan du anse dig själv som frisk. Men kondylom är ett virus som du eventuellt bär på även om du inte har några vårtor. Ca 25% av dem som har kondylom får vårtor, andra får inte några besvär alls trots att de bär på viruset. Om du sedan vill berätta för din kille eller inte får du själv bestämma, risken finns ju att även han har viruset i kroppen (även om han inte vet om det). Det är mycket ovanligt att kondylom överförs vid oralsex och den som bär på viruset avråds därför inte från att ha oralsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hittar ingen könssjukdom som stämmer på mig

Jag har kollat igenom alla könssjukdomar som finns på er hemsida, men har inte hittat någon som stämmer in på mina besvär. Jag har ett underligt utslag på undersidan av penis. Det ser ut som ett födelsemärke ungefär. Det kliar inte. Vad kan det vara?

Det är svårt att ge ett konkret svar utan en undersökning. För att du ska få ett korrekt svar måste du genomgå en undersökning. Du kan exempelvis vända dig till en hud- och venmottagning eller till en ungdomsmottagning (om du har rätt ålder för det).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt