Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Röda prickar på penisen

Min pojkvän har röda prickar på penisen. De uppstod när vi hade sex och de vill inte försvinna. Kan det vara någon könssjukdom?

Röda prickar är inte symtom på någon könssjukdom.

Det är ganska vanligt att män som tvättar sig för mycket med tvål får röda prickar på ollonet. Tvålen torkar ut den tunna huden på ollonet, som blir irriterad och prickig. Säg till din pojkvän att han bara ska tvätta med ljummet vatten just där. Det är också bra om han kan sova naken så att ollonet får "lufta" lite då och då.

Om inte detta hjälper kan han gå till en hud- och könsmottagning för att få hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knöl på blygdläpparna

Jag är lite orolig, härom dagen hittade jag en vit liten knöl på mina inre blygdläppar. Knölen liknar en liten finne med vitt i. Nu har jag hittat en till ovanför klitoris, men den syns inte lika bra. Knölarna är inte till besvär på något sätt, men jag undrar om detta är en könssjukdom?

Det du ser kan sannolikt vara talgkörtlar som finns på könet och som har till funktion att mjukgöra huden. Ibland blir de mera framträdande och misstas då för kondylom (könsvårtor) eller herpes (blåsor).

Om du inte misstänker någon könssjukdom, så låt dem vara. Om du utsatt dig för någon smittorisk och känner fortsatt oro för detta så kan du vända dig till exempelvis en hud- och venmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur fort märks det om man blivit smittad?

Hur fort märker man om man blivit smittad av en könssjukdom? Kan symptom komma först efter 1 år?

Många av dem som fått en könssjukdom, till exempel klamydia eller gonorré, märker ingenting. Om man får några besvär är det vanligt att de kommer cirka 1 vecka efter smittotillfället men det kan också dröja längre. När det gäller klamydia är antagligen också möjligt att de kommer efter 1 år, även om det inte är så vanligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ha fått en könssjukdom?

Jag undrar om jag kan ha en könssjukdom. Jag var oskuld när jag träffade min pojkvän men min pojkvän har haft sex med några innan mig. Fast han har testat sig nyligen. Vi har haft oskyddade samlag några gånger. Jag oroar mig för detta. Jag har fått mycket flytningar och ibland gör det ont när jag kissar. Kan jag fått en könssjukdom fast jag var oskuld och min pojkvän var ren när vi träffades?

De tester som tas för könssjukdomar är säkra även om de inte är 100%-iga. Men man man ta olika tester för olika sjukdomar, och du skriver inte vilka tester din partner tagit. Så det går inte att svara på om du kan ha en könssjukdom. Man behöver heller inte ha några som helst symtom, även fast man har en könssjukdom.


Men oavsett detta så tycker jag att du ska besöka en ungdomsmottagning eller gynekologmottagning så att du får göra en undersökning. Eftersom att du har besvär så behöver du få hjälp och en behandling. De symtom du beskriver i din fråga tyder inte på någon könssjukdom, de är snarare ett tecken på att du kan ha en svampinfektion. Detta får du svar på genom en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Flytningar ur urinröret

Jag har de senaste dagarna haft varliknande luktlösa flytningar ur urinröret, och jag börjar fundera om det kan vara symtom på en könssjukdom. Jag har också lite sveda ibland. Kan det vara en könssjukdom?

Det är svårt att veta om det är någon sexuellt överförbar infektion utan att göra en undersökning och provtagning. Men eftersom du har besvär med sveda och att det dessutom kommer lite flytningar bör du söka upp ett ställe där du kan testa dig för klamydia och gonorré. Om det inte är en sexuellt överförbar infektion kan det så klart vara en urinvägsinfektion, även om detta inte är så vanligt för killar. Men i vilket fall som helst, bör du gå på undersökning.

Att testa sig för sexuellt överförbara infektioner är kostnadsfritt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda i samband med kondylom

Jag har fått besked om att jag har kondylom. Jag har inte haft några synliga symptom, men har nu fått klåda. Jag vet att kondylom förvinner av sig självt, men vad ska jag göra för att bli av med klådan?

Det bästa är att du vänder dig till den läkare/barnmorska som gav dig beskedet att du hade kondylom. Det låter lite märkligt med klådan, detta är kanske något annat, så det bästa är att du omedelbart kollar upp det så du kan få hjälp för dina besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få munherpes på könet?

Kan så kallad munherpes föras över till könet vid oralsex? Smittar i så fall munherpes hela tiden eller bara vid utslag?

Ja det kan man. Mun- och könsherpes trivs bäst på sina respektive platser men kan överföras till andra stället också.


På frågan om herpes smittar mellan skoven, det vill säga när man inte har utslag, kan du antagligen hitta olika svar. Risken för det är iallafall väsentligt mycket mindre mellan skoven än under ett skov. Det vore orimligt att råda alla människor som haft munherpes någon gång att sluta kyssas överhuvudtaget. Herpes är trots allt inte någon "farlig" sjukdom, utan något som en majoritet av den vuxna befolkningen bär på utan att ha några större besvär av.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur snart märks symtom vid klamydia?

Hur lång tid kan det ta efter smittotillfallet innan man märker några symtom vid klamydia?

Med tanke på att endast cirka hälften av alla som smittats av klamydia får några symtom så är det inte så lätt att svara på. De besvär man eventuellt får kan komma efter en vecka upp till flera månader efter smittotillfället. Har du haft oskyddat samlag så är det ett test som gäller för att du ska få svar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Om flytningar vid könssjukdomar

För lite mer än en månad sedan hade jag ett oskyddat samlag. Nu är jag lite orolig för att jag har fått en könssjukdom. Det svider inte när jag kissar eller får utlösning men på er hemsida står det att det kan komma flytningar ur urinrör och analöppning. Vad är flytningar? När jag torkade mig efter ett toalettbesök för ett tag sen var det lite blod på pappret. Är det en flytning och kan detta vara tecken på att jag har en könssjukdom?

Om du haft anala samlag (blivit penetrerad) utan kondom så kan du få en flytning från anus/analöppningen som kan bero på en könssjukdom. Samma sak om du haft annan form av samlag utan kondom, så finns alltid risken att det kan vara en könssjukdom. Enda sättet att få ett svar är att testa sig. Det kan du göra på en hud- och venmottagning eller en ungdomsmottagning där du bor, det är gratis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Irriterat ollon efter samlag

Jag har haft sex med min tjej utan kondom, och nu har jag fått utslag på ollonet. Det började för ungefär en månad sedan och jag har sedan dess tvättat mig jättenoga med tvål, men det har inte blivit bättre. Vad kan det vara, och hur kan man bota det?

Det låter som om du har en lokal irritation snarare än en könssjukdom (även om detta inte kan uteslutas). Det kan ha börjat som en reaktion på din tjejs slidsekret eller att hon har svamp som kan ge dig dessa besvär. Var noga med att tvätta dig med ljummet vatten, men använd ingen tvål eftersom att detta bara förvärrar situationen. Tvätta dig med ljummet vatten morgon och kväll, samt efter samlag så att du får bort slidsekretet som kan irritera.

Om det inte hjäper så finns det en salva att få. Vänd dig i så fall till en läkarmottagning för en undersökning. Om det finns någon risk att du smittats av en könssjukdom vid samlaget så bör du även testa dig för detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt