Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Kan klamydia komma tillbaka?

Jag blev behandlad och friskförklarad av klamydia för ungefär 1-2 år sen. Nu undrar jag om klamydia kan ligga kvar på i kroppen på något sätt och återkomma senare, fast man blivit frisk från den en gång?

Om klamydian är behandlad är den borta för denna gången. Men klamydia är en bakterie och liksom andra bakteriesjukdomar så kan man smittas av dem igen. Virusinfektioner däremot kan man inte bota, utan enbart lindra besvären, och sedan finns viruset kvar i nervbanorna. Men detta gäller alltså inte för klamydia.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får man alltid symtom?

Kan man vara smittad av någon könssjukdom fast man inte märker av det? Det var ett halvår sen samlaget?

Ja, det kan man vara. Ungefär hälften av dem som har exempelvis klamydia märker ingenting alls. En del av dem som har gonorré märker heller inget.

Om du haft samlag utan kondom är det därför bäst att göra ett test så att du inte bär på en könssjukdom. Exempelvis kan en obehandlad klamydia leda till framtida besvär för dig, och den kan också föra könssjukdome vidare till andra om du har oskyddade samlag igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Brunaktig flytning

Jag hade samlag med en kille för cirka två veckor sedan. Han var inne i mig i några sekunder innan vi satte på kondom. Igår fick jag brunaktiga flytningar som jag inte kännner igen. Kan jag ha blivit smittad av något?

Eftersom könssjukdomar inte har 100% smittsamhet är det oerhört svårt att bedöma vilken risk du utsatt dig för vid det tillfället. Sannolikheten är dock liten att något skulle inträffat. Däremot har du en flytning som du inte känner igen, och det kan därför vara bra om du gör ett besök hos din barnmorska/gynekolog.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Uppstår könssjukdomar av sig själv?

Jag undrar kan man få en könssjukdom om man har sex med en annan kille och båda är friska? Kan en könssjukdom uppstå av sig själv för att man har sex på ett visst sätt?

Nej, det kan man inte. Det krävs att någon av partnerna har en könssjukdom för att den ska kunna överföras från den ena killen till den andre killen. Är båda friska kan man alltså inte få en könssjukdom. Könssjukdomar kan med andra ord inte uppstå av sig själv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur vet man om man fått flatlöss?

Jag har tidigare varit tillsammans med en kille som har flatlöss. Han kanske hade det redan när vi var med varandra. Hur vet jag om jag fått det?

Flatlöss ger klåda i könsbehåringen. Flatlusen är synlig för ögat och är därför lätt att upptäcka. Man kan också upptäcka äggen som sitter fastklistrade på hårstråna. Om du har flatlöss så finns det receptfri behandlng att köpa på Apoteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sperma luktar konstigt

Har jag fått någon könssjukdom om min sperma luktar konstig? Min tjej säger också att det kliar på henne och att hon har fått konstiga flytningar.

Sperma kan lukta lite olika, beroende på vad man äter och lite olika från person till person. Det går inte bedömma om det är en risk för någon könssjukdom, men har ni haft oskyddat samlag så finns det alltid en risk. Enda sättet att få svar på er fråga är att ni går och testar er (båda två) på en hud- och venmottagning eller en ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klumpar i sperman = könssjukdom?

Jag har ibland små slemklumpar i sperman. Är det farligt och/eller kan det vara tecken på någon könssjukdom?

Både färgen och tjockleken på sperman kan variera från gång till gång. Det är helt normalt och alltså inget tecken på en könssjukdom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blod i urinen

Det är blod i urinen när jag kissar och det gör ont. Jag hade sex med min kille för några dagar sedan och har haft besvär ungefär sedan dess. Min kille säger att han inte har varit otrogen, men jag är ändå orolig för att det är en könssjukdom. Vad kan det vara?

Det mest troliga är att det rör sig om en urinvägsinfektion. Ta kontakt med vårdcentralen så att du får undersöka dig och få behandling för dina besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur stor är risken för transkillar med erhållen kuk och transtjejer med neovagina att få könssjukdomar?

Vad gäller risken för transpersoner att få eller överföra hiv eller andra sexuellt överförbara infektioner så är forskningen tyvärr mycket begränsad. Däremot finns det mer allmän forskning som går att applicera på alla, oavsett om man är cisperson eller transperson.

Generellt sett kan olika sexuellt överförbara infektioner överföras på flera olika sätt och smittsamheten varierar också från sjukdom till sjukdom. Vissa infektioner kräver bara kontakt hud mot hud för att överföras. Herpes och Humant Papillomvirus, HPV smittar exempelvis genom hudkontakt. Andra infektioner såsom klamydia och gonorré smittar däremot inte via huden utan genom slemhinnekontakt och genom att slemhinnesekret överförs från en slemhinna till en annan. Ytterligare andra såsom hiv överförs genom att sperma, blod eller slidsekret kommer i kontakt med slemhinnor, bristningar eller sår.

Genom att lära sig mer om hur olika sjukdomar överförs går det att dra vissa slutsatser om risken att få en sexuellt överförbar sjukdom med den kropp man har vid en viss sexuell praktik. En transkille med en kuk som är skapad av hud kan tex få infektioner på kuken som smittar just hud. Eftersom hans kuk inte har någon slemhinna kan han däremot inte få sjukdomar som bara överförs mellan slemhinnor just på kuken. Om han däremot har genomgått behandling och operation där klitoris kommer att utgöra penis, är denna klädd med slemhinna vilket gör att han kan få och överföra infektioner som smittar genom slemhinnor via kuken. Transkillar som har kvar sin vagina och har vaginalsex kan också få och överföra könssjukdomar den vägen. När man behandlas med testosteron blir slemhinnorna i vagina ofta mer sköra och det kan bli torrare. Detta kan resultera i ökat slitage och att små sår och sprickor uppstår, vilket ökar risken för överföring av hiv/STI. Olika lokalt verkande preparat såsom östrogenkräm kan göra slemhinnan tjockare och motverka skador. Glidmedel är också bra och som alltid är kondom det enda skyddet mot hiv/STI vid vaginalsex.

Transtjejer som har fått en neovagina genom att kirurgen har använt hud från penis eller pungen kommer att ha en vagina som är klädd av hud. Detta innebär att infektioner som smittar genom hudkontakt kan överföras. Det sägs att huden neovaginan på sikt omvandlas till att bli mer slemhinnelik. Vad detta innebär för smittsamheten av sexuellt överförbara infektioner är oklart pga att forskning saknas. Att använda kondom är ett bra sätt att undvika könssjukdomar vid vaginalsex.

Analsamlag innebär risk för överföring av hiv och andra STI oavsett kön. Kondom i kombination med vatten eller silikonbaserat glidmedel ger ett bra skydd. Internationellt sett är MtF överrepresenterade bland personer som lever med hiv. I Sverige saknas statistik om detta.

Om du har sex med andra än dig själv bör du testa dig. Vilket prov man får ta beror på hur man har haft sex. Det kan handla om urinprov, prov på slemhinnesekret och blodprov. Som transperson kan man tex testa sig på Södersjukhusets gynekologiska mottagning för homo- och bisexuella kvinnor samt för transsexuella. Det går även bra att vända sig till RFSU kliniken.

Mycket av den information som finns om sexuellt överförbara infektioner riktar sig till cispersoner i första hand. RFSU har tagit fram en broschyr om säkrare sex där vi har försökt sätta den sexuella praktiken och inte vilket kön man har i fokus. Broschyren ger information om hur olika sexuellt överförbara infektioner smittar och hur stor risken är att de överförs vid olika sexuella praktiker såsom oralsex, smeksex, gnidsex, vaginalsex, analsex mm. Delar av informationen i broschyren är relevant oavsett om man är cis eller trans. Du finner broschyren på rfsu.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt