Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori P-piller (26 st frågor)

Gravid när jag äter sockerpillerna?

Jag kännner mig lite osäker på hur p-pillerna skyddar mot graviditet. Kan man bli med barn under menstrationen, det vill säga under tiden man endast äter sockerpiller?

Nej. Äter du p-piller så är du skyddad mot graviditet alla dagar, även den veckan du äter sockerpiller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur snabbt efter jag slutat med p-piller kan jag bli gravid?

Vi funderar på att skaffa barn. Hur lång tid tar det efter att man har slutat äta p-piller innan man kan bli gravid igen?

Det är väldigt olika. För en del kommer ägglossningen igång direkt när de slutat med p-pillerna och för andra kan det dröja någon månad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara gravid trots att jag äter p-piller?

Jag har ätit p-piller i flera år, men är nu orolig för att jag är gravid. Jag har alltid tagit mina p-piller samma tid varje dag, men förra månaden fick jag inte min mens. Då blev jag inte alls orolig eftersom det har hänt att den inte har kommit och sen kommit som vanligt månaden därpå. Men nu har den inte kommit denna månaden heller. Vad kan det bero på? Till saken hör att jag tränar ganska mycket. Kan det vara för att jag oroar mig hela tiden och att den inte kommer på grund av det? Eller är det möjligt att jag är gravid trots att jag tagit mina p-piller precis som man ska?

Eftersom du varit noga och tagit dina p-piller på samma sätt under flera år, så borde risken för graviditet inte vara stor (inget är dock 100% säkert), utan din blödesförändring beror kanske snarare på träning och oro. För att du ska känna dig lugn, så kan du göra ett graviditetstest för säkert besked. Detta kan du göra på ungdomsmottagningen eller hos barnmorskan eller köpa ett test och göra det hemma.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att äta p-piller?

Det stod i tidningen att det var farligt att äta p-piller. Stämmer det?

För de flesta är p-piller inte farligt. Men för att få p-piller måste man tillsammans med barnmorska eller läkare besvara vissa frågor. Man ställer bland annat frågor om någon i familjen drabbats av blodpropp i unga år. Man kollar också blodtryck och vikt på den som vill ha p-piller innan man skriver ut ett recept.

P-piller skrivs endast ut om det inte föreligger några hinder och då är det inte farligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är Trinovum 28 ett "farligt" p-piller?

Jag har fått utskrivet ett nytt p-piller som heter Trinovum 28. Nu undar jag om detta märke är en av de sorter som det skivits så mycket om i tidningarna. De vill säga om det är ett bra eller dåligt p-piller? Tänkte framförallt på det man läst om blodproppar och sånt.

Alla p-piller har en liten ökad blodproppsrisk. Trinovum tillhör dock inte dem som man har skrivit så mycket om. Trinovum tillhör det man skulle kalla andra generationens gestagener.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan någon annan hämta ut p-piller till mig?

Jag är utomlands just nu och skulle vilja börja med p-piller. Finns det någon möjlighet att min kompis hämtar ut dem till mig och skickar dem till mig?

Om du inte varit hos en barnmorska eller gynekolog förut och fått p-piller, så kan ingen annan ordna p-piller åt dig.

P-piller är ett läkemedel som kan vara skadligt för vissa personer. Därför ställer läkaren olika frågor, kolla blodtryck och evetuellt göra andra undersökingar för att veta att personen kan äta p-piller utan att riskera ta skada. Om du har möjlighet att gå till läkare där du är så är det ett sätt att få p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får alla samma sorts p-piller i början?

Jag undrar om man första gången man skaffar p-piller får välja sort eller om det finns ett speciellt p-piller som alla äter från början?

Alla börjar inte med samma sort. Det finns sorter som vissa föredrar att skriva ut till tjejer som inte ätit p-piller förut, men det kan också vara individuellt mellan olika barnmorskor.

Innan du får p-piller görs en liten undersökning. Man går igenom ärftlighet, kollar blodtryck och vikt samt tar hänsyn till om du har någon sjukdom eller äter någon medicin. Utifrån detta bestäms vilken sort som är bäst för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När ska jag börja med min andra karta?

Jag har precis börjat med p-piller så jag är inte riktigt inne i det än. Jag fick höra att man ska göra ett 7 dagars uppehåll, alltså om man tar sista pillret på den fredag ska man ta första på lördagen en vecka efter? 7 dagar utan p-piller och på den 8:de dagen ska man ta ett? Stämmer det?

Ja, det stämmer. När du första gången började ta dina piller startade du på mensens första dag. Om mensens första dag var en lördag så kommer du alltid börja en ny karta en lördag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ömma bröst av p-piller?

Jag har börjat använda p-piller för andra gången. Jag har märkt att mina bröst blivit ömma och även växt en bit. Kan detta bero på p-pillren?

Ja, dina bröst kan bli ömma och svullna (växa) under de första månaderna (eventuellt även längre) när du äter p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gör mamma och pappas sjukdomar att jag inte kan äta p-piller?

Är det farligt för mig att äta p-piller eftersom att min mamma dog i bröstcancer när jag var liten? Det är också flera i min släkt som har diabetes, även min pappa. Gör det här att jag inte kan äta p-piller?

Det finns inget som säger att du inte kan äta p-piller på grund av din mammas död eller din pappas diabetes. Det som brukar vara ett hinder är om någon i den närmaste familjen drabbats av blodpropp i unga år. Det är din hälsa och evetuella sjukdomar som spelar in.

Det bästa är om du beställer tid hos en ungdomsmottagning för att få rådgivning om vad som är bäst för just dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt