Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kondom (37 st frågor)

Skyddar mot allt?

Jag har haft sex en gång och det var för två år sedan och vi använde kondom. Nu har jag läst att kondom inte är ett hundraprocentigt skydd och att vissa könssjukdomar inte uppvisar symptom (till en början). Min fråga är: Hur stor är risken att jag är smittad med någon könssjukdom trots att vi använde kondom och det var två år sedan? Jag har naturligtvis inga symptom. När går folk och testar sig? Kan man vara lugn om man alltid använder kondom?

Om man använder kondom under hela samlaget, och kondomen inte går sönder, är det ett säkert skydd. Man kan bli smittad med herpes eller kondylom utanför det område som täcks av kondomen. Detta skulle du i så fall ha märkt vid det här laget. Om man använder kondom har man gjort vad man kan för att skydda sig, man minskar risken rejält, men något hundraprocentigt skydd är det inte. Helt säker sex med en partner finns inte. Var och en måste bestämma sig för hur stora risker han eller hon är beredd att ta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur väljer jag rätt kondomstorlek?

Min kvinna har slutat äta p-piller och vi har gått över till att använda kondom. Problemet är nu att vi inte hittar någon kondom som passar mig, alla är för trånga. Finns det någon kondom på marknaden som är anpassad till en lite grövre kuk?

Ja, det finns en kondom som är lite större än de övriga. Den heter Grande och säljs på de vanliga försäljningsställena. Skulle det fortfarande inte hjälpa så kan ni ta hjälp av glidmedel. Tag en liten klick på ollonet innan ni rullar på kondomen, detta gör det enklare att sätta på kondomen och kondomen upplevs inte som lika trång. Ta inte för mycket glidmedel, då ökar risken för att kondomen glider av under samlaget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fortsätta efter utlösningen?

Jag tänkte fråga en sak om kondomer. Om det går för en kille med kondom, kan han då fortsätta med kondomen tills det går för tjejen eller måste han i stort sett ta ut den efter, för att den inte ska spricka eller nåt sånt?

Det är bra om killen drar ut innan penisen blir slak. För de flesta slaknar penisen rätt snabbt efter utlösningen, så om killen får utlösning och känner att han blir slak så ska han dra sig ur tjejen. Annars finns det risk att kondomen glider av penisen inne i tjejen (eftersom sperman dessutom gör penisen fuktig/kladdig).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomerna är för trånga

Jag har några pinsamma frågor som jag inte kan ställa i någon vanlig affär. Det är kondomproblem och jag behöver hjälp. Kondomerna som ni säljer är bra i längden men inte ”tjockleken”. Där har jag problem, de är för små. Jag har inte så jättestor snopp men jag har en som är mycket bred, jag kan inte rulla på nån kondom. Min kompis rekommenderade mig att använda Grande men jag tror inte att det är ”så” stor skillnad om man jämför med till exempel Profil. Vad rekommenderar ni? Profil var för liten, jag ska testa Grande men om de är för små vad ska jag göra då?

Kondomer är mycket töjbara. Bekymret för en del killar som har ett stort ollon eller tjock penis är att rulla på dem. Du kan prova med att rulla ut kondomen en bit så att du kan få in fingrarna och töja ut den när du för den över ollonet. Sen är det bara att fortsätta rulla på den. Se bara till att du inte rispar kondomen med vassa naglar.

Grande är den bredaste RFSU kondomen, även om skillnaden mot andra kondomer inte är så stor. Fördelen med Grande och Easy är att de inte är profilerade. De är alltså inte insvängda vid ollonet. Om Grande är för liten så finns det också andra kondomer än våra från RFSU som du kan beställa via nätet. De finns i varierande storlek.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen stannar inte vid roten

Jag och min partner använder kondomen profil. När vi trätt på kondomen stannar den inte vid roten, utan liksom glider tillbaka till halva penisen. Där "fäster" den och stannar kvar. Min fråga är om vi använder "fel" kondom?

Hur kondomerna sitter på penisar är mycket olika, det beror på storlek och form. Är penis lite konformad så kan det bli så att kondomen åker ner lite på penis. Det man kan göra är att då och då känna efter lite eller eventuellt hålla lite i den vid samlag om det går. Skulle detta inte fungera så kan man trä kondomen över pungen. Detta låter säkert konstigt men om man inte vill att den skall glida ner så funkar detta utmärkt efter lite övning. Det finns även kondomer som är lite mindre ex RFSU:s kondom Tight.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondom vid analsex?

Bör man använda kondom om man har analsex?

Ja, kondom bör man använda vid analsamlag. Både för att förhindra smitta och av hygienskäl. Ett annat råd är att använda extra glidmedel, eftersom det inte finns lubrikation i ändtarmen. Du kan läsa mer om analsamlag i vår skrift Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur skaffar jag kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag har inte haft sex med någon ännu, men jag tänkte att jag skulle ha några kondomer som säkerhet. Man vet ju aldrig... Har ni några tips om var jag kan få tag på kondomer utan att det känns så pinsamt?

De är nog lite olika vad man tycker är pinsamt, och de flesta upplever nog kondomköpet som lite pinsamt de första gångerna. Det brukar dock gå lättare och lättare.

Många ungdomar tycker det känns bra att hämta/köpa kondomer på ungdomsmottagningen. De som jobbar där har full tystnadsplikt och jobbar med detta varje dag, vilket gör att de tänker överhuvudtaget inte alls på när någon kommer för att hämta kondomer. Dessutom så brukar de vara mycket billigare där, eller till och med gratis. Andra tycker det känns bra att handla kondomer på Apoteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför ska man dra tillbaka förhuden?

Jag undrar varför man måste dra tillbaka förhuden när man sätter på en kondom? Det brukar ju stå så i olika broschyrer om hur man tar på kondomer.

Det är för att kondomen ska följa penisens och förhudens rörelser, och om man inte drar tillbaka förhuden så ökar risken för att kondomen spricker på grund av friktionen. Om man har problem med att dra tillbaka förhuden, eller om det gör ont när man gör det, kan man vända sig till en ungdomsmottagning så får de kolla upp det.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen spricker ofta

Jag och min flickvän har problem med att kondomerna spricker ganska ofta. Vi har använt många olika märken, men har inte märkt någon skillnad. Varför tror ni att de spricker så ofta?

Eftersom att det händer er så ofta och dessutom med olika märken, så är det osannolikt att det skulle vara ett fabriktionsfel. Men det kan finnas andra orsker.

En vanlig anledning till att kondomen går sönder är felaktig påsättning. Dra tillbaka förhuden helt, tryck ur luften ur den lilla behållaren och rulla ut kondomen hela vägen ner till roten. Var också försiktig så att kondomen inte rispas av vassa naglar eller ringar.

Använd inte oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom att detta kan försvaga kondomen. Tillsammans med kondom ska man endast använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel.

En annan anledning till att kondomen går sönder kan vara att den utsätts för stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt "glidigt" under samlaget. När en tjej blir upphetsad så blir hon våt i slidan och slidan vidgar sig och blir svullen. Våtheten kallas för lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Om tjejen inte är upphetsad och våt eller om hon lubricerar lite av någon annan anledning så går det trögt och kondomen utsätts då för ett stort tryck, som kan göra att den går sönder. Grunden är att man inte ska ha samlag om man inte är tillräckligt våt, eftersom att man kan skada sin kropp genom detta. Om man är upphetsad med lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel (se ovan). Vid analsamlag måste man alltid använda extra glidmedel eftersom kroppen inte producerar någon egen våhet där.

I vissa fall kan också kraftigt könshår eller extra vasst könshår skära sönder kondomen, men det är dock ovanligt. I så fall kan man raka bort det hår som kan tänkas ligga i vägen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säkert är kondom, egentligen?

Jag läste någonstans att 2% av alla kvinnor blir gravida trots att de använder kondom under samlaget. Beror detta på att folk sätter på kondomen på fel sätt eller att det varit vårdslösa med den? Eller är det så att kondomen är ett osäkert skydd?

Bland par som använder kondom (för att undvika graviditet) vid varje samlag blir cirka två kvinnor av 100 gravida under ett år. Det är inte samma sak som 2% (per 100 samlag). Dessa hundra par har ju sammanlagt massor med samlag under ett år.

Om en kvinna blir gravid, fast hon använder kondom, kan det bero på de faktorer du nämner; att kondomen inte sätts på korrekt eller används vårdslöst. Om en kondom skulle gå sönder eller halka av, finns akut-p-piller som man kan ta inom 72 timmar efter samlaget.

Det finns ingen preventivmetod som är 100% säker, men kondom i kombination med akut-p-piller (i de fall då kondomen går sönder) ger ett bra skydd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt