Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kondom (37 st frågor)

Bör jag gravtesta mig?

Jag och min pojkvän har haft sex ett par gånger. Vi har använt kondom varje gång, men skulle jag kunna bli gravid i alla fall? Borde jag göra ett graviditetstest? Jag har hört att man kan få mens som vanligt fast man är med barn, så jag är lite orolig.

Om ni har haft kondomen på under hela samlaget och den har varit hel efteråt ska det inte finnas någon risk för graviditet. Du har även haft din mens precis som vanligt och detta tyder också på att du inte är gravid.

Visst händer det att vissa får en mensliknande blödning första månaden i graviditeten men detta är ovanligt. Det finns inte något skäl för dig att ta ett graviditetstest.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad betyder "kondomen ska vara på under hela samlaget"?

Jag läste i en kondombroschyr där det stod "kondomen ska vara på under hela samlaget", men jag fattade inte riktigt vad man menade. Är det okey att man tar en ny kondom efter en utlösning, om man har flera samlag efter varandra?

När man betonar att kondomen ska vara på under hela samlaget beror det på att en del inleder samlaget utan kondom och sedan, när de känner att utlösningen börjar närma sig, sätter de på kondomen. Detta är inte helt säkert, varken ur smittosynpunkt eller graviditetssynpunkt. Spermier eller bakterier som kan finnas i urinröret kan följa med "försatsen" och orsaka en graviditet eller smitta.

Det är bra att ta en ny kondom efter utlösning, vitsen är ju att förhindra att spermier kommer in i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon åldersgräns för att köpa kondomer?

Det här med byxmyndighet, ligger inte det vid 15 år eller något? För i så fall så borde väl kassörskorna stoppa en när de ser att man köper kondomer och de vet att man är yngre än 15, eller?

Du kan köpa och använda kondomer oavsett ålder, det finns ingen åldersgräns för det.

Det där med "byxmyndig" (15 år), innebär inte att man inte får ha sex med någon som är under 15 år. Så länge bägge parter vill och är i ungefär samma ålder (som två fjortonåringar eller en fjorton- och en femtonåring) så finns det ingen lag som förhindrar sexuellt umgänge. Den lag som du tänker på är till för att skydda minderåriga att bli utsatta för övergrepp av äldre personer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad gör man med kondomen efteråt?

Jag är oskuld. Men jag och min flickvän har bestämt oss för att göra "det" när hon kommer hem från en resa om en månad. Jag har tänkt mycket på det här och undrar vad man gör av den använda, "klibbiga" kondomen efteråt?

Vad bra att ni har bestämt er för att skydda varandra med kondom under samlaget, det visar att ni är rädda om varandra. Det vanligaste och bästa sättet är att du försiktigt drar av kondomen från penisen, knyter ihop den och slänger den i papperskorgen. Släng den inte i toalettstolen. Kondomen kan orsaka stopp i rören.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen försvann

För några dagar sedan hade jag samlag och då försvann kondomen. Problemet är att vi inte vet vart. Kan kondomen åkt av inne i mig och i så fall vad gör jag då?

Kondomen kan ligga kvar i slidan (om det var vaginalsamlag du hade). Troligtvis då vid sidan om livmodertappen. Du kan försöka att själv få ut den med hjälp av dina fingrar. Se då till att hela kommer ut och att det inte blir kvar någon del. Om du inte når den så bör du gå till en barnmorska så kan hon hjälpa dig att plocka ut kondomen. Det finns ingen risk att kondomen kommer vidare från slidan, den kan inte försvinna upp i kroppen på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är kondomer gratis?

Jag ska fixa p-piller snart, men tills att jag gjordt det måste jag använda kondom. Jag undrar är om det är gratis med kondomer på alla apotek?

Bra att du använder kondom. Tänk dessutom på att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar, så det bästa är att använda kondom även om man tar p-piller.

Apoteket brukar inte dela ut kondomer gratis, de säljer dem. Däremot brukar det vara gratis eller i alla fall billigare, på ungdomsmottagningen eller hos skolsköterskan, så hör med dem först.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilken kondom passar mig bäst?

Jag har en fråga angående kondomer. Jag har prövat en hel del olika kondomer, men alla verkar vara för korta (de går inte ända ner och brukar "ramla" av under samlaget). Min penis är ca 17 cm lång. Kan ni ge mig tips på en sort som skulle passa mig?

Alla RFSU:s kondomer borde passa bra, eftersom de är mer än 17 cm långa. Det gäller att rulla ut kondomen helt och hållet, ända ner till penisroten. Skulle det sen vara så att den inte räcker ända ner, så gör det inte så mycket, går det inte hela vägen så gör det ju inte det.

Anledningen till att den "ramlar" av kan bero på att den inte riktigt klämmer åt. Du kan också testa att använda någon av de mindre kodomerna som då blir tajtare. Dessa säljs dock endast via olika kondomsajter på nätet eller via vissa "kondomerier".

För mer information om våra olika kondomer och dess egenskaper, besök vår hemsida www.rfsu.se

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur använder man en kondom på rätt sätt?

Många säger att de varit med om att en kondom har spruckit. Vad beror det på och kan man göra något för att det inte ska hända?

Om man använder och förvara kondomen rätt är det ovanligt att den går sönder. Att en kondom spricker kan bero på många olika saker men om du följer råden nedan så är risken liten att kondomen spricker nästa gång:

1. Förvara kondomen i rumstemperatur och utsätt den inte för tryck eller gnidning. Förvarar du den i byxan eller plånboken måste du byta ut den ofta.
2. När du ska sätta på kondomen måste du vara extra försiktig så att du inte rispar den med t ex naglar eller ringar. Dra tillbaka förhuden och rulla ut kondomen en liten bit. Tryck ut luften från behållaren på toppen innan du rullar ut resten av kondomen. Rulla hela vägen till penisroten.
3. Det är viktigt att kondomen inte utsätts för mycket friktion under samlaget. En kondom kan t ex lätt spricka om tjejen inte är tillräckligt våt. Vid anala samlag måste man alltid tillsätta extra glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon liten kondom?

Jag har en liten snopp. Den är vekligen jätteliten och jag vet inte om det finns någon kondom som passar mig. Har inte provat någon tidigare, för min flickvän har ätit p-piller. Men nu är det slut mellan oss och jag har tänkt att "frilansa" lite. Har ni några tips?

Bland RFSU:s kondomer så är tight-slim fit den minsta kondomen. Det finns också andra internationella kondomer som är lite mindre, som går att beställa via nätet. Om du söker på "mindre kondom" så får du upp ett antal återförsäljare.

Om den kondom som du köper är för stor kan du pröva att även stoppa in dina pungkulor i kondomen, så sitter den säkrare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Rätt kondom för omskurna

Jag vet inte om ni kan svara på detta men innan jag köper kondomer vill jag veta vilken som ni tror är den mest optimala kondomen för en omskuren kille? Penisen är av medellängd.

Du bör kunna använda vilken som helst av RFSU:s kondomer. Det är ingen skillnad om man är omskuren eller inte. Det är då en smaksak vilken man gillar bäst. Prova dig fram!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt