Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kondom (37 st frågor)

Var ska förhuden vara?

Jag vet hur man sätter på en kondom i teorin, men det är en sak jag inte riktigt förstår: Ska hela förhuden vara "utanför" kondomen eller ska lite av den vara i kondomen? Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Jag ser aldrig svaret på denna fråga när jag ser att någon har frågat om hur man sätter på en kondom.

Att rulla på en kondom är inte alltid så lätt och det är många som frågar om just det.

Man rullar på en kondom vid stånd. Först rullar/drar man tillbaka hela förhuden ner från ollonet. När man rullat på kondomen en bit så trycker man försiktigt ut luften längst upp innan man fortsätter att rulla på kondomen ner över hela penisen, ända ner till penisroten. Kondomen hamnar då utanpå hela penisskaftet, även över förhuden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Instuktionsfilm om hur man sätter på en kondom?

Vet ni om det finns någon instruktionsfilm, eller liknande, som visar hur man sätter på en kondom. Vill bara ha hänvisning till nätet. Vill inte visa mig okunnig för någon eftersom jag är snart 60 och aldrig har använt kondom.

På sajten www.komikondom.com finns det några små filmer som visar hur man sätter på en kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få kondomer av er?

Kan man få kondomer av er? Jag vågar inte gå till ungdomsmottagningen eller skolsköterskan.

Tyvärr så kan vi inte skicka några gratisprover på kondomer till dig. Det skulle bli alldeles för dyrt att skicka kondomer till alla som vill ha dem gratis, hoppas du förstår!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fler kondomer samtidigt?

Jag undrar om man kan ha mer än en kondom på sig under samlaget? Blir det säkrare så?

Det finns ingen anledning att använda mer än en kondom åt gången. Det blir inte säkrare. Däremot finns uppgifter om att detta istället kan öka risken för att kondomerna glider av under samlaget, eller gnids sönder mot varandra, vilket gör att det blir mindre säkert. Spar på kondomerna och pengarna och använd inte mer än en i taget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför "korvar sig" kondomen?

När jag tar på en kondom blir det inte ”slätt”. Förhuden gör så att det blir skrynkligt tillsammans med kondomen, varför?. Jag gillar det inte. Jag skulle vilja att kondomen var slät och fin...

Att kondomen blir ”skrynklig” och inte är slät hela tiden beror precis som du säger på att förhuden går upp och ner över penisen. Detta är fullkomligt normalt och inget att oroa sig över. Kondomen klarar detta utmärkt och är så pass töjbar att den anpassar sig till de allra flesta situationer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad heter den största kondomsorten?

RFSU har ju olika stora kondomer, och jag antar att de också är lite olika i storleken. Vad heter dom största kondomerna?

Våa största kondom heter Grande och är något längre, vidare och tjockare än de övriga. Den säljs på de vanliga ställena där du kan köpa kondomer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man använda kondom samtidigt med spiral?

Jag har en spiral insatt, eftersom att jag tidigare levde i ett fast förhållande. Men nu är jag singel igen och jag vill då använda kondom om jag träffar någon ny kille. Min fråga är bara: Visst kan man använda kondom med kopparspiral? Finns det någon risk att koppartrådarna längst upp i slidan "sliter" sönder eller på annat sätt kan skada kondomen? Att jag på det sättet utsätta mig för risken att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar? Jag skulle vilja ha kvar spiralen ifall det inte är någon risk med detta.

Koppartråden sitter virad runt själva spiralen. De trådar som hänger ut ur livmodermunnen är av plast, ungefär som fiskelina. Om du använder kondom tillsammans med spiralen har du gjort så mycket du kan för att skydda dig. Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att plasttråden skulle kunna sticka hål på kondomen, om man har riktig, riktig otur.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda efter kondomanvändning

Jag och min tjej har testat att använda kondom. Det var första gången för oss båda. Men efteråt så började det att klia något fruktansvärt i slidan på henne och vid slidöppningen. På mig börjar det klia dagen efter, runt ollonet. Undrar om ni kanske vet vad det kan vara, kan man vara allergiska mot kondomer?

Man kan vara allergisk mot latexgummit i kondomer. Det låter ju lite märkligt att ni skulle vara det båda två, eftersom det inte är så vanligt.

Det är troligare att er hud har blivit irriterad av förstor friktion, som kan uppstå om det inte är tillräckligt "halt". Prova att använda extra vattenbaserat glidmedel, så att gummit inte gnids så hårt mot huden. Sätt en liten klick på ollonet innan du tar på kondomen och sen en klick utanpå kondomen.

Funkar inte det så kan ni prova en kondom gjord av plast. RFSU har en plastkondom, den heter Naked och säljs på Apoteket. Dessutom finns det en plastkondom som heter Avanti. Tyvär är dessa två lite dyrare än vanliga kondomer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför finns det olika kondomsorter?

Jag undrar om det spelar någon roll vilken kondom man använder vid samlag? Eller ska man ha en speciell sort? Vad är det för skillnad mellan de olika kondomerna som ni har?

Nej, man behöver inte välja en speciell sort. Man väljer den kondom som man trivs bäst med. Det finns en som är lite större och tjockare (Grande) och en som är lite tunnare (True Feeling). Vill man ha en lite mindre kondom så finns exempelvis Tight. De andra kondomsorterna varierar något i färg och form, men är annnars lika till tjocklek och storlek. RFSU:s har också en kondom som heter Naked och är bra för den som är allergisk mot latex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gör det ont att ta på en kondom?

Nej, det gör inte ont. Däremot kan man behöva träna på att ta på en kondom, för att det ska gå snabbt och lätt när man är i en situation då man vill använda en. För en del killar som har förhud kan det göra lite ont om man har dragit ner förhuden för långt. Framförallt vid själva samlaget när han ska komma in.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt