Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kondom (37 st frågor)

Finns det några större kondomer?

Jag har använt vanliga Profilkondomer, men de är på tok för trånga. Det gör att de är mycket svåra att få på och dessutom känner jag mig strypt. Så jag undrar om det finns bredare (rätt så mycket) kondomer och i så fall var man får tag på dem?

Ja, RFSU har en kondom som är en aning rymligare än de övriga. De heter Grande och kan köpas på de flesta försäljningsställen. Prova den, skulle det inte hjälpa så kan man använda sig av en liten klick glidmedel på ollonet innan man rullar på kondomen. Det gör att det blir mycket lättare att rulla på. Ta inte för mycket glidmedel bara, för då ökar risken att kondomen glider av under samlaget. De finns också andra kondomer än RFSU:s som du kan leta bland för att hitta en större kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Olika kvalitet på kondomer?

Är det olika kvalitet på kondomer som säljs i Sverige? Jag tänker bland annnat på att en del är tunnare än andra. Hur är det med kondomer från utlandet? Jag har ett paket kondomer som jag köpte i Frankrike. På paketet står att de är godkända av en instutition som kallas NF. Kännner ni till dem? Är era kondomer av mycket bättre kvalitet än andra länders kondomer?

Kondomer, som säljs inom EU ska numera vara CE-märkta, vilket visar att de uppfyller EU-normen. Samma sak gäller alltså för att kondomer ska få säljas i Sverige.

RFSU har något strängare krav på sina kondomer än EU-normen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondom och vaselin?

Jag har hört att man inte ska använda vaselin tillsammmans med kondom, då kondomen inte "håller" utan kan bli svag och gå sönder. Stämmer det och i så fall varför?

Ja, det stämmer. Man inte ska använda vaselin och kondom samtidigt eftersom kondomen då kan gå sönder.

Anledningen är att vaselin är fettbaserat och kondomer är gjorda av latexgummi, som inte tål fett. Fett löser helt enkelt upp gummit vilket gör att det är lätt till att det går hål på kondomen. Använder man kondom och vill tillföra extra glidmedel finns två olika sorter att välja på - vatten eller silikonbaserat. De vattenbaserade glidmedlen, till exempel RFSU:s "Klick" och "Glid" samt de silikonbaserade "Klick" (silicon) samt "Trust in lust" kan exempelvis köpas på Apoteket. Men fett ska man alltså inte ha.

Detta gäller latexkondomer, alltså "vanliga" gummikondomer. Det finns även plastkondomer på marknaden, de är inte lika vanliga som gummikondomer. RFSU har en plastkondom, som heter Zenith. Dessutom finns det en sort som heter Avanti. Plastkondomer tål vaselin eller andra fettbaserade gildmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför kan vissa glidmedel förstöra en kondom?

På vilket sätt kan oljebaserade glidmedel förstöra en kondom? Jag har hört att babyolja inte är så bra, varför inte?

De flesta kondomer består av latex, ett material som löses upp av fett. Ett oljebaserat glidmedel (som barnolja) löser alltså upp och försvagar kondomen vilket gör att den lättare kan gå sönder. Därför bör man helt riktigt använda vattenbaserat glidmedel tillsammans med kondom. Ett annat alternativ är silikonbaserade glidmedel, som är lite dyrare men har bättre glid och är räcker längre än både vatten- och oljebaserade glidmedel.

Om man använder en plastkondom (Zenith eller Avanti) går det bra med oljebaserade glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon kondom utan latex?

Jag älskar och älskar med en kvinnna som är känslig mot latax i kondomer. Finns det någon kondom i annat material? De är ju inte skönt om det gör ont.

RFSU har en kondom som heter Naked, och som är gjord av plast. Den kan du köpa på Apoteket. Det finns också andra fabrikat av latexfria kondomer. Plastkondomer är lite dyrare än en vanliga kondomer.

Om ni vill kan ni också prova med extra glidmedel på en latexkondom, för en del räcker detta som "skydd" mot latexen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tillverkas kondomer?

Hur gör man kondomer? Vad är dom gjorda av för material?

Kondomer görs av latexgummi. Enkelt kan man säga att man doppar glasstavar i flytande gummi, som sedan får torka. Därefter kontrolleras och paketeras de.

Du kan läsa mera om kondomer på www.kondom.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Symtom på latexallergi

Vilka symtom får man om man är allergisk mot latexkondomer? Jag får ofta flytningar och klåda efter sex med kondom. Har haft svamp förut men efter att ha behandlats för det får jag snabbt besvär igenom efter jag har haft samlag med kondom. Hur vanligt är det att man är allergisk mot latex och hur testar man sig? Läste på internet att man är mer mottaglig för detta om man har hudbesvär.

Symtom på latexallergi kan vara utslag, eksem men också sådant som snuva och astmaliknande besvär. Har du märkt något besvär vid annan kontakt med just gummi? De besvär du beskriver kan också ha andra orsaker än latexallergi.

Ungefär fem procent lär vara allergiska mot latex. Du kan få hjälp med testning via din husläkare eller läkare på vårdcentralen. Det finns latexfria kondomer att testa vid misstänkt allergi. RFSUs variant heter Naked, men det finns också andra märken som du kan hitta på nätet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt