Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad är en slicklapp?

Jag har hört att det finns något som heter slicklapp och att man kan använda en kondom som slicklapp. Men det står inte förklarat vad det är för något.

Slicklappen används om du ska ha oralsex med en kvinna och den skyddar mot könssjukdomar som kan smitta via mun till kön; klamydia, och herpes.

Slicklappen är en tunn duk av gummi eller latex som läggs över kvinnans könsorgan. Du kan köpa färdiga slicklappar eller göra egna av en kondom. RFSU:s kondom 17006 fungerar bra eftersom den inte är glidmedelsbehandlad. Gör så här: Rulla inte upp kondomen, klipp först av toppen och klipp sen upp längs sidan. När du nu rullar upp kondomen får du en fyrkantig lapp. Placera över kvinnans könsorgan vid oralsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

"Säkra perioder"?

Finns det några "säkra perioder", det vill säga perioder under månaden när man inte kan bli gravid. Även om man har sex utan kondom och mannen kommer i kvinnan?

Ja, det finns. Säkra perioder är den period hos en kvinna då hon inte har ägglossning. Ägglossningen sker som regel mitt emellan två menstruationer. När ägglossningen sker är olika från kvinna till kvinna. Det betyder att det är väldigt svårt att veta exakt när kvinnan har sin ägglossning och det i så fall skulle vara risk för graviditet. Det är också så att spermierna kan överleva flera dygn inuti kvinnans kropp och har man samlag någon dag innan ägglossningen kan det ändå ske en befrukning. De säkraste perioderna är vid mens samt precis innan och precis efter. Men det är osäkert att använda "säkra perioder" som preventivmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en p-stav?

Jag undrar vad en p-stav är, det vill säga en sådan man sätter in i armen? Finns det några biverkningar eller är det något annat man borde veta innan man sätter in en?

P-stavar finns i två utföranden. En sort som består av flera stavar och ser ut som en solfjäder när de är insatta och som har effekt i 5 år och en som ser ut som en stav och som håller i 3 år.

De sätts in, under bedövning, i underhuden på överarmens insida av barnmorska eller läkare. Det är även barnmorska eller läkare som tar bort p-staven.

Hormonet i en p-stav är samma som i mini-piller vilket gör att personer med risk för blodpropp kan använda p-stav. Biverkningarna kan vara liknande som mini-piller. En vanlig biverkning är oregelbunden mens. Fördelen är att p-staven är lika säkert som kombinerade p-piller.

Det bästa är att rådfråga en barnmorska för att få all information.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur funkar femidom?

Jag undrar hur den kvinnliga kondom femidom fungerar och om det finns några biverkningar med den?

Femidom fungerar så att man själv för in den i slidan. Den är större än en vanlig kondomen dessutom har den en skummgummiplatta i botten för att inte glida ut. Kvinnor som provat säger att man behöver extra glidmedel, men att den då fungerar bra.

Det kan behövas lite träning för att få in den rätta tekniken, precis som män behöver träna för att få på en kondomen på rätt sätt. Fördelen med femidomen är att kvinnan själv kontrollerar sitt skydd mot graviditet och sexuellt överförda infektioner. Om man inte är allergisk mot latex (naturgummi) finns det inga kända biverkningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skillnader mellan p-piller och mini-piller?

Jag har hittills alltid använt kondom som skydd. Men jag funderar nu på att skaffa mig p-piller eller mini-piller. Jag skulle vilja veta vad det är för skillnad mellan dem?

Det finns en rad skillander mellan dessa. Kombinerade p-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Minipiller innehåller bara gestagen. Kombinerade p-piller kan man glömma upp till 36 timmar innan man tar nästa tablett. Om man äter mini-piller är det viktigt att de tas rätt tid. Med minipiller så kan man få oregelbundna blödningar, de kan i princip bli lite hur som helst. Med kombinerade p-piller så kommer oftast blödningarna väldigt regelbundet. Kombinerade p-piller kan man inte använda om ens mamma, pappa eller syskon fått blodproppar. Det kan man däremot med minipiller, då de inte innehåller något östrogen.

Om du vill veta mer om olika preventivmedel rekommenderas ett besök på en barnmorskemottagning (eller ungdomsmottagning om du inte är för gammal). Där du kan få ett persoligt svar och mer utförlig information.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När är den "säkra perioden"?

Hur många dagar efter mensen infaller den så kallade "säkra perioden"? Märks det på kroppen på något sätt?

För att använda "säkra perioder" som preventivmedel bör man känna sin menstruationscykel mycket väl. Det är viktigt att veta när man har ägglossning. Vid ägglossning stiger kroppens temperatur cirka en halv grad och sekretet från slidan förändras för att göra det lättare för spermierna. Innan man ska använda sig av säkra perioder bör man kontrollera sin temperatur och lära sig hur sekretet förändras under några cykler. Har man en menscykel på 28-dagar bör man undvika samlag från dag 10-16. Dag 1 är den dagen mensen börjar.

Det finns även test på Apoteket som man kan använda för att se när man har ägglossning. "Säkra perioder" är ofta inte så säkra då det är svårt att räkna ut när nästa ägglossning kan komma och att det dessutom kan variera från en menscykel till nästa.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Alternativ till minipiller?

Jag kan inte äta p-piller för mitt blodtryck tillåter inte det, så jag har mini-piller i stället. Jag undrar om p-spruta är ett alternativ för mig som har problem med blodrycket? Jag har svårt att komma ihåg att ta mina piller, så jag skulle vilja byta preventivmedel.

Du bör kunna byta till p-spruta eller p-stav, som kan ges istället för mini-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad kostar olika preventivmedel?

Hur mycket kostar en kopparsprial, en hormonspriral och en hormonspruta?

Kopparspiral är kostnadsfri, oavsett sort ( det finns tre typer: FlexiT, Nova T och GyneT ), själva besöket är också gratis oavsett var du får den insatt.

Hormonspiral kostar cirka 1070 kronor och kan användas under fem år. För p-spruta betalar du cirka 420 kronor per år.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns p-skum och p-kuddar kvar?

Förut fanns det p-skum, p-kräm och p-kuddar, men jag har inte sett några på ett tag. Finns de fortfarande att få tag på i Sverige? I så fall var? Om det inte finns i Svergie,var kan man få tag på dem? Finns det andra alternativ som är som p-skum?

Det finns inte längre p-skum eller p-kräm att köpa i Sverige. Även p-kuddarna har försvunnit från marknaden. Något alternativ som liknar p-skum finns inte. Om det finns att få tag på i någat annat land är svårt att svara på.

Pessar är det alternativ som ligger närmast de du efterfrågar. Det innehåller inga hormoner. Andra alternativ är kondom och kopparspiral.

Pessar är en "plasthätta" som man sätter in i vaginan före samlag och som skall sitta 6 timmar efter innan den får tas ut. Spermiedödande medel används i kombination med pessaret. Pessar provas ut hos barnmorskan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säkert är "säkra perioder"?

Jag undrar hur säkert det är (i procent) att använda sig av säkra perioder vid samlag? Det vill säga hur säkert det är som preventivmetod.

Det går inte att säga hur säkert det är. Det beror bland annat på kvinnans menscykel och hur väl hon känner igen sin ägglossning och sin kropp. Man vet att "säkra perioder" och avbrutet samlag inte är säkra preventivmetoder.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt