Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

För- och nackdelar med mini-piller

Jag undrar vilka för- och nackdelar mini-piller har. Har man ingen mens då? Växer brösten mycket snabbare? Är mini-piller farliga?

Det är väldigt individuellt hur man reagerar på mini-piller. Mini-piller är inte farliga. De innehåller ett hormon och kan bl a ges till kvinnor som har risk för att få blodpropp (om det finns i familjen). Man kan ha mens när man äter minipiller, men inte alla har det. Bröstens storlek brukar inte påverkas.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Funkar p-spruta eller p-stav för östrogenöverkänsliga?

Jag är känslig mot östrogen och kan inte äta vanliga p-piller. Minipiller kan jag heller inte ha eftersom att jag mår dåligt av dem och får konstant mens. Kan jag ha p-stav eller p-spruta istället? Hur fungerar de?

I p-sprutan och p-stavarna finns liknande hormon som i mini-piller. Det är vanligt att man får blödningsbesvär med minipiller, men dessa brukar gå över. Man kan även få mellanblödningar av p-spruta och p-stav i början av behandlingen. Du skriver att du mår dåligt av mini-piller men inte på vilket sätt du mår dåligt. Det är svårt att bedömma om p-stav eller p-spruta är ett alternativ för dig.

Boka tid hos en barnmorskan och prata igenom vilken prevetivmetod som kan fungera för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en p-ring?

Finns det något som heter p-ring? Hur funkar det? Är det hormoner i dem som man kan bli påverkad av?

P-ringen heter Nuvaring och motsvarar vanliga kombinerade p-piller. De innehåller samma hormoner och eventuella biverkningar är desamma som vid p-piller.


Ringen stoppar man in i slidan ungefär som man stoppar in en tampong. Ringen ska sitta inne i tre veckor och sedan tar man ut den under en vecka då man får sin blödning. Efter en vecka utan p-ring sätter man sedan in en ny ring.


P-ringen är en metod som många är väldigt nöjd med.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en ung tjej använda p-spruta?

Jag har en flickvän som har börjat med p-spruta (som hon tar var tredje månad i skinkan). Märket på sprutan är Depo-provera. Hon fick det utskrivet av undomsmottagningen. Men jag undrar om det är rätt att skriva ut p-spruta till en tjej som bara är 17 år. En läkare som jag känner säger att hon avråder kvinnor under 40 år att använda p-spruta. Vad säger ni om detta?

P-spruta är en metod som skrivs ut i de flesta åldrar och som är bra för många.

Fördelen med p-spruta är främst den stora säkerheten, man behöver inte komma ihåg något varje dag. Dessutom försvinner mensen vilket många tycker är skönt. Nackdelarna är att man i början blöder oegelbundet samt att fertiliteten kommer tillbaka långsamt när man slutat, det kan ta från 6 månader upp till 1,5 år.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur sätter man in en p-stav?

Jag har svårt att komma ihåg att ta mina mini-piller och tänkte att en p-stav vore kanske ett bättre alternativ för mig. Men jag vill först veta hur man sätter in och tar ut den.

Man sätter in en p-stav genom att göra ett litet snitt i huden, sen för man in staven och tejpar igen såret som då läker snabbt. Man tar ut staven genom att göra ett litet snitt i huden och drar ut p-staven med hjälp av ett instrument. Det är ett mycket litet ingrepp och självklart får man bedövning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mens trots p-spruta

När jag skaffade p-spruta kändes det som det enda rätta p-medlet för mig. Jag trivs jättebra med sprutan. Men jag börjar undra om någonting är fel. Jag har tagit sprutan 2 ggr än så länge. Jag vet att det ska småblöda men ska det blöda precis som om man har mens? Först hade jag liksom bruna flytningar hela tiden och sedan lite uppehåll efter att jag tagit andra sprutan. Men nu, 2 månader efter andra sprutan, så är dessa bruna flytningarna blandade med blod (precis som det ser ut som vid mensen) och mensvärken känner jag också av igen. Ska det verkligen vara så här?

Mensblödningen kan vara precis som vanligt när man tar p-spruta och det kan variera från gång till gång utan att det är något fel. Om du tycker att det är jobbigt så prata med en barnmorska för att se om det finns något preventivmedel som passar dig bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vill veta mer om sterilisering

Jag har fått de barn jag vill ha och funderar nu på om jag ska sterilisera mig. Jag undrar hur det går till och vart man vänder sig. Vill också veta hur mensen påverkas av detta. Jag har haft hormonspiral i några år och tycker det är praktiskt att inte ha någon mens.

Om du vill diskutera sterilisering kan du ta kontakt med till exempel en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik. Enligt steriliseringslagen ska var och en som funderar på sterilisering få ett samtal med en kurator, barnmorska eller läkare innan beslutet fattas. Detta för att gå igenom beslutet, motiven, få information om ingreppet och vad det kan innebära. Det diskuteras också eventuella möjligheter till andra preventivmetoder.


En sterilisering utförs oftast genom en så kallad titthålsoperation där det görs ett litet snitt i huden bredvid naveln. Genom denna öppning förs ett instrument som möjliggör att det går att föra in ett smalare instrument som kan klippa/bränna av äggledarna eller förse dem med en klämma så att de stängs av. Denna operation görs oftast polikliniskt, det vill säga den tar en dag. Ibland kan det dock ta ytterligare någon dag. Andra sätt att steriliseras är till exempel genom ett litet snitt i huden lite längre ner på buken, strax ovan könsbehåringen. Hur det går till på ditt sjukhus får du information om vid ett besök hos läkaren som ska göra operationen.


Efter en sterilisering får du sannolikt samma sorts menstruation som du hade innan du satte in hormonspiralen. Själva steriliseringen påverkar inte det hormonella systemet eller sexlusten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sveda vid användning av pessar

Jag har använt pessar nu ett tag och både jag och min partner tycker att det är en utmärkt metod eftersom jag inte mår bra av att äta P-piller. Problemet är att efter jag använt pessaret en tid så får jag sån fruktansvärd sveda och rodnad i underlivet. Misstänker att det är den spermiedödande gelen som är boven. Har ni några råd att komma med? Finns det några andra spermiedödande medel som är mildare än den som finns på Apoteket?

Troligen är det som du själv tror, att det spermiedödande medlet ger dig irritationer. Spermiedödande medel innehåller något som heter Nonoxynol 9, och en vanlig biverkning är just irritation. Det finns tyvärr inget mildare medel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säker är en femidom?

Femidomen är gjord av latex, det vill säga samma material som i RFSU:s kondomer. Men femidomen är tjockare så rätt använd kan den vara säkrare än en vanlig kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skyddar minipiller även när jag har mens?

Jag äter minipiller och undrar om jag är oskyddad när jag har mens? Kan jag ha samlag utan kondom när jag har mens, eller kan jag bli med barn då?

Om du äter minipiller så är du skyddad under hela menscykeln och du behöver därför inte använda något extra graviditetsskydd under någon period, som till exempel när du har mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt