Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Onani (18 st frågor)

Är det farligt att runka?

Jag har några frågor om onani. Är det farligt att runka och att få utlösning för ofta? Kan det vara nyttigt? Kan sperman ta slut om man sprutar för mycket? Hur snabbt fylls bollarna med sperma?

Det är inte farligt att runka, förutsatt att du gör det för att det känns bra och du mår bra av det. Spermieproduktionen är konstant och tar inte slut. Testiklarna innehåller inte bara sperma utan en del andra körtlar och det finns en balans mellan hur ofta du har utlösning. Om man inte har onanerat på väldigt länge kan man få så kallade nattliga utlösningar. Detta är oftast övergående.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får aldrig utlösning

Jag får aldrig utlösning. Varken när jag onanerar eller när jag är tillsammans med tjejer. Jag är mer och mer övertygad om att det är något som är fel. Det hela känns väldigt jobbigt. Vad kan jag göra?

De allra flesta killar får sin första utlösning när de onanerar. Av din beskrivning är det svårt att veta om du fått utlösning någon gång tidigare eller om du aldrig fått utlösning. Den informationen behövs för att kunna ge ett utförligt svar.

Men eftersom du har börjat oroa dig för det här så är det troligt att det knyter sig ännu mera, och att det blir ännu svårare att få utlösning. Om du adrig fått utlösning så vänd dig till en läkare, exempelvis vid en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det normalt att runka 2-3 gånger i veckan?

Onani är mycket vanligt och det finns ingen siffra på vad som är "normalt". Alla onanerar olika mycket och variationen är stor. Vissa onanerar till exempel en gång om dagen och andra en gång i månaden. Det är olika från person till person. Dessutom så går det i perioder, vissa perioder i livet onanerar man kanske ofta, medans andra perioder mer sällan eller inte alls.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer i kroppen när man onanerar?

Jag undrar vad det är som händer när man onanerar. Jag menar, eftersom att det ju är så skönt.

Det var en lite klurig fråga. Man skulle kunna säga att det är ett samspel mellan hjärna, tanke, känsla, lust och kropp. Kåtheten finns ju även mentalt, så när du känner så som du känner när du vill onanera, så reagerar din penis med att bli styv. Beröringen stimulerar din penis och hjärna och din lustkänsla ökar ju mer du smeker dig. Vid själva utlösningen/orgasmen får man muskelsammandragningar i underlivet som upplevs som skönt. Samtidigt frisätts det olika ämnen i din kropp som gör att känslan förstärks ytterligare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blir kissnödig när jag runkar

När jag står i duchen och runkar blir jag så kissnödig att det nästan inte går att hålla tillbaka. Ska det vara så? Är det normalt? Kommer det bli likadant när jag har sex?

Det är vanligt att man blir lite kissnödig när man smeker sig själv. För att undvika detta kan du ju kissa innan du fortsätter. Samma sak om det händer när du har sex, kissa innan. Det är med andra ord inte något fel eller konstigt att du blir kissnödig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ingen utlösning

Jag är 15 år och får ingen utlösning när jag onanerar. Varför är det så?

Som du kanske vet utvecklas man i väldigt olika takt under tonåren. Det kan vara så att du tillhör dem som mognar, rent kroppsligt, lite senare. Om det är så att din kropp har utvecklats, så att du fått köns- och kroppsbehåring, att ditt könsorganen växt till sig med mera, kan du gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att diskutera vad det din uteblivna utlösning kan bero på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ofta är det normalt att runka?

Hur ofta är det normalt att man runkar när man är fjorton år?

HEj!

När man är 14 så är det vanligt att man runkar rätt ofta - exakt hur ofta är dock svårt att säga. Det kan även vara olika från dag till dag och från vecka till vecka. Det viktigaste är inte hur andra gör utan att du känner dig nöjd med det du gör.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag känner skam när jag onanerar

Jag är en ogift kvinna på 40 år och jag har ett stort problem. Jag är uppväxt i en familj där all sex och onani utanför äktenskapet är synd.
Mitt problem är att när jag onanerar så får jag skam och skuldkänslor och en massa ångest efteråt.
Vad kan jag göra för att slippa dessa känslor?


När jag läser din fråga kan jag se att du själv har förklaringen kring dina skamkänslor. Vår syn på, och relation till, vår egen kropp och sexualitet formas genom hela livet. Familjens och omgivningens värderingar påverkar oss alla. Men att sexualiteten formas och är föränderlig gör också att den kan förändras även i vuxen ålder, vilket ju kan kännas skönt att veta.

Du vill nu få hjälp att hantera och bli av med dina känslor av skuld och skam. Du har startat genom att skriva till oss. Det är ett första steg. För att komma vidare så rekommenderar jag dig att ta kontakt med en sexologisk kunnig person för samtal. Om du vill kan du ringa till vår klinik för att få tips på bra personer/ställen att kontakta i närheten av där du bor. RFSU-kliniken når du via 08-6920700.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt