Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Analsex (19 st frågor)

Kan tjejer få orgasm via analsex?

Kan tjejer få orgasm via analsex? Jag har ju hört en del om mannens G-punkt men jag känner tjejer som hävdar att de kommer via analsex, vet dock inte om de kommer av endast analstimulans. Visst behöver inte orgasm komma genom att en fysisk del berors? Vissa kan ju komma via att bara tänka att någon smeker dem?

Analöppningen är full med nervändar, vilket gör att vi kan njuta av beröring just där. Det finns tjejer (och killar) som kan få orgasm enbart genom analsex. Det kan kräva en del övning men det är möjligt.


Orgasmen är en mycket spännande företeelse. Den sker faktiskt i vår hjärna. Där finns orgasmcentrat och beröring på kroppen kan hjälpa att få orgasm genom att nerverna registerar beröring och dessa impulser skickas till hjärnan. Ofta handlar det om beröring på könsorganen, men det kan också räcka med beröring på andra ställen på kroppen, det vill säga fysisk beröring. Med tankens kraft och hjärnans förmåga är vi människor dessutom förmögna att uppleva orgasm genom tankar och fantasier. Även detta kräver en hel del övning, men det går att komma dit.


Killens G-punkt brukar också kallas P-punkten (prostatakörteln). Prostatakörteln är en valnötsstor körtel som producerar en del av sädesvätskan. Man kan känna den på framsidan av ändtarmen, som en utbuktning några centimeter in. De flesta killar som testat beröring på denna del av ändtarmen beskriver en förstärkt upplevelse av orgasmen. Kvinnor har ingen prostata men kan ändå njuta mycket av anal stimulering. Hela området runt anus är fullt av nervtrådar som är känsligt för beröring. Om man för in något i anus så spänns bäckenbottenmuskulaturen vilket en del kvinnor tycker är upphetsande och/eller gör en orgasm intensivare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är jag konstig som gillar att penetrera min man?

Jag undrar om jag är avvikande på något sätt eftersom jag blir upphetsad av att vara i stjärten på min gubbe? Varför känner jag så? Är det normalt?

Du är helt normal och du är inte ensam. Om du och din man trivs med ert sexliv så fortsätt och njut av detta. Det är svårt att svara på varför du blir upphetsad av detta. Lusten kan komma ur massor av saker.

Det finns en samhällsbild som lite onyanserat ger bilden av att sex endast och alltid är samlag (mellan en man och en kvinna) i missionärsställningen. Vilket ju inte är sant. Verkligheten och sexualiteten är mera variationsrik än så. Men denna samhällsbild gör att många funderar, precis som du gör, på om de är avvikande på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad ska man ha för glidmedel vid analsamlag?

Jag undrar om det finns något bra glidmedel som gör det lite skönare när man har analsamlag. Min kille är ganska välutrustad. Varför går det så bra att ha det ibland, men ibland inte?

Vi rekommenderar RFSU:s glidmedel Klick vid analsamlag. Använder man kondom är det viktigt att glidmedlet är vattenbaserat eller innehåller silikon. Det går inte med oljebaserade produkter eftersom det kan skada kondomen.

Det är svårt att veta varför det går bättre ibland och mindre bra ibland. Det kan kanske bero på analmusklerna och hur dom spänner sig och om hela bäckenbotten spänns. Musklerna kan ibland spännas ofrivilligt (automatiskt) och då blir samlag omöjliga att genomföra. Ibland kan man börja med att använda fingrar och glidmedel för att vänja musklerna att vidgas och den som är mottagare kan prova att trycka emot (som när man bajsar) lite just vid själva införandet.

Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan förstoppning vara ett problem för analsex?

Jag och min kille har funderat på att prova analsex och jag undrar över en sak. Jag är oftast trög i magen och ibland går jag väldigt sällan på toaletten. Ibland kan det vara en gång i veckan. Kan det vara problem för mig att ha analsex? Jag tänkte att "platsen helt enkelt inte räcker till". Kan jag i så fall göra något?

Är du mycket förstoppad så kan det finnas såpass mycket hård avföring precis i den sista delen av ändtarmen att det kan vara svårt att genomföra att analsamalg. Men det är svårt att säga säkert. Du kan själv undersöka din kropp genom att föra in ett inoljat finger och känna hur det känns i din tarm.

Om du är nyfiken på att prova analsamlag så kanske du kan vänta tills du har varit på toaletten, så du vet att tarmen är tömd.

RFSU har en skrift som heter "Praktika för analsex", som finns att hämta på vissa mottagningar. Du kan även beställa den, eller ladda ner den som pdf-fil, via vår hemsida. Där finns tips och råd hur man kan förbereda sig och vad man ska tänka på.

Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få barn genom analsex?

Kan man få barn om man har analsex? Kan spermierna börja utvecklas i analen?

Nej, det kan inte bli någon graviditet genom analsex. För en graviditet krävs att spermierna kommer i kontakt med ett ägg och detta kan inte ske genom ett analsamlag. Ett eventuellt ägg befinner sig i livmodern och vägen dit går via kvinnans vagina/slida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är analsex?

Jag fattar inte vad analsex är. Kan inte ni berätta?

Analsex är när man har smeker analöppningen eller för in något i ändtarmen. Det kan vara smekningar med hjälp av mun, tunga eller fingrar runt analöppningen eller att man för in något i analen exempelvis fingrar, en penis eller en analplugg.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag använda en g-punktsstav själv?

Jag är en kille som skulle vilja prova analsex med mig själv. Kan jag använda en g-punktsstav på mig själv? Funkar det?

Visst kan du det. G-punktsstavar finns i olika utföranden och kan användas både för att stimulera kvinnans "g-punkt" och mannens "p-punkt" (p står för prostata). P-punkten sitter en bit upp i ändtamens framvägg.

Prova dig fram för att se hur du kan stimulera dig själv, det brukar fungera med lite träning. Glöm inte att använda glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Uppstår hiv av analsex?

Har hört att många homosexuella män får hiv. Vad beror det på? Uppstår hiv på grund av bakterier från analen? Innebär det då att när bakterier från analen kommer in i ens kön så uppstår hiv?

Hiv är ett virus, som överförs från en person till en annan. Den ene personen måste bära på hiv-viruset för att kunna föra detta vidare till en annan. Hiv uppstår inte av sig själv eller genom att man har sex på ett visst sätt.

Om man tittar på hela världen är det vanligaste sättet att få hiv genom heterosexuellt, vaginalt samlag. I Västvärlden har män som har sex med män blivit särskilt drabbade.

Klicka här för mer information om hiv/aids: Fakta om hiv/aids.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag träffar ingen som vill ha analsamlag

Jag har aldrig provat analsamlag, men skulle så hemst gärna vilja prova det. Jag är inte bisexuell eller så, utan 100% heterosexuell. Jag har försökt att övertala tjejer att prova på men har varit svårt. Vad ska jag göra?

Det kan kännas svårt när man själv har tankar, drömmar eller fantasier om sex som man vill men inte kan förverkliga. När man har sex med någon så är det viktigt att respektera sig själv och inte gör något man inte vill själv. Lika viktigt är det naturligtvis att inte tvinga eller övertala någon annan till att göra något de inte vill.

Om du har en fast partner som sagt nej, så måste du respektera detta. Men om du träffar nya tjejer så är det bara att fråga vidare. Du kommer med stor sannolighet att träffa någon som vill samma sak som du. Analsamlag är inte ovanligt och det är många som vill prova och/eller tycker om detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt