Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vestibulit?

Jag och min sambo har varit tillsammans i snart fem år. Tidigare var vårt sexliv ganska så bra, men nu får jag så ont vid samlag att vi sällan har sex. Jag är torr och det svider något så fruktansvärt när vi har sex. Jag kan inte ens använda tampong utan att ha vaselin på den, det är inte roligt. Jag äter p-piller men ska nog sluta med dem efter nästa mens. Vad kan jag göra?

Du skriver att ert sexliv tidigare var ganska bra, men att det nu gör ont och svider. Det låter som att du har kommit in i en ond cirkel när det gäller sex. En svidande eller smärtsam känsla under eller efter samlag kan ha flera olika orsaker, men den vanligaste är att lubrikationen, våtheten som kommer i samband med att den sexuella lusten stegras för kvinnan, inte varit tillräcklig för att det ska kännas skönt och lustfyllt. Orsakerna till detta kan vara många och ibland sammansatta. Det kan vara att ett tidigare samlag varit förenat med ett obehag på grund av en svampinfektion eller en obalans i flytningen i slidan. När det sedan blir dags för nästa samlag, minns kroppen obehaget och det uppstår ingen våthet, som är förutsättningen för att det ska kännas skönt. Lusten dämpas och det kan kännas som att den försvinner.

Ibland handlar det om att kvinnan inte har lust helt enkelt, men att hon har samlag i alla fall. Det kan också vara så att kvinnan har lust, men att samspelet med partnern inte är vad kvinnan önskar sig. Kanske är det så att samlaget sker på dennes villkor, men inte på hennes. En mycket god regel, och egentligen ett måste om det börjar kännas obehagligt och negativt i samband med samlag eller sexuell aktivitet, är att vänta ett tag med att prova just det som ger besvär och istället bara göra sådant som ger mera lust. Detta kan handla om att du och din partner smeker och ger varandra massage eller berättar spännande och upphetsande saker för varandra, eller att ni läser något som ger lust eller att ni gör något annat som känns bra för dig.

Du skriver ingenting om hur du har det med din sexuella lust överhuvudtaget, till exempel om du onanerar. Detta är saker som har betydelse och som kan spela roll i sammanhanget.

Boka gärna tid hos en barnmorska eller gynekolog, antingen på en ungdomsmottagning eller på en barnmorskemottagning/gynekologmottagning. Dels kan det vara bra att göra en gynekologisk undersökning och dels är det bra att du får tala med någon. Det finns frågor som en barnmorska eller gynekolog skulle vilja ställa till dig för att du ska få bästa hjälp. När det gäller p-pillerna, kan du få rådgivning angående detta också vid ett eventuellt besök på en mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför gör det ont när min kille tränger in i mig?

Jag har träffat en kille som jag gillar och tänder på, men när han ska tränga in så gör det ont. Jag är väldigt tänd på honom, och våt, så det är inte det. Känns som att jag spänner mig och har försökt att slappna av men till ingen nytta. Är jag för trång? Jag har haft sex innan och inte haft detta problem. Storleken på hans snopp är normal så jag vet inte varför det gör ont. Jag vill att detta ska funka för jag gillar sex och jag gillar killen. Visst, det pirrar inte så mycket i magen med denna kille, men jag tänder på honom och tycker om honom. Vad ska jag göra? Finns det något man kan göra?

Det är svårt att veta vad som är anledningen till att det gör ont då han tränger in. Det kan vara en infektion som kan ger dig besvär, är det kanske fel ställningen ni använder, har du/ni hamnat i en ond cirkel med tankar och funderingar som påverkar?

Du är knappast för trång, slidan är elastisk och anpassar sig efter vad som förs in. Prova att sitta ovanpå honom, använda extra glidmedel eller kanske enbart ha "smeksex" utan krav på samlag under en period och bli tillfredställd via stimulering av klitoris. Det är viktigt att du känner dig avslappnad, så att tankarna inte är fokuserade på problem utan följer din lust.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vi kan inte ha samlag - det gör för ont på min tjej

Jag och min flickvän har försökt att ha sex flera gånger, men det funkar inte! Trots att hon är fuktig så får hon jätteont när jag kommer in i henne. Jag har legat stilla inne i henne i hopp om att smärtan ska försvinna men det har inte hjälpt utan vi har varit tvungna att avbryta. Någon dag efteråt har hon dessutom börjat blöda. Hur ska vi göra för att det inte ska göra så ont och varför gör det så ont? Är hon nervös och spänner sig och vad kan vi göra år det? Är det nån ställning som är bra att använda? Varför blöder hon? Hon är visserligen oskuld, men det borde väl inte komma flera dagar efteråt?

Precis som du säger ska det inte göra ont, eller alls vara obehagligt, att ha sex oavsett om det handlar om samlag (eller annan sexuell aktivitet). Ibland kan en tillfällig smärta göra att det uppstår en ond cirkel, så att det blir en spänning vid slidöppningen vilket i sin tur orsakar ny smärta och så vidare. Därför är det mycket viktigt att ni tar det lugnt och inte provar att ha samlag förrän din tjej verkligen känner sig beredd på detta och själv verkligen vill. Det finns massor av spännande saker ni kan göra med och för varandra medan ni lär känna varandra sexuellt! Eftersom ni prövat flera gånger och det fortfarande gör ont tycker jag att din flickvän ska gå till barnmorska eller gynekolog för att göra en gynundersökning för att kolla upp vad det kan vara som gör ont.

Det kan hända att det blöder några dagar efter första samlaget, eller att det börjar blöda lite igen om en tjej provar att ha samlag igen några dagar efteråt. Den lilla kransen av hudflikar strax innanför slidöppningen ("mödomshinnan") kan hos enstaka tjejer vara lite extra stram och då kan det även blöda när de tänjs ut.

Ett bra sätt att prova ha samlag på är att hon sitter ovanpå dig. På det sättet styr hon själv över vad som händer medan du är mera passiv. I många fall kan detta underlätta. Men för att det ska bli så skönt som möjligt handlar det hela tiden om ett samspel, om att vilja, att känna var gränserna går för vad man själv vill göra.

Ta det lugnt och prova er fram.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det gör ont när jag har samlag

De senaste gångerna jag har haft sex har det gjort ont. Det känns som om det är ganska långt in, på framsidan, som det smärtar. Det är inte för att han kommer för långt in, för det gör inte ont på samma sätt. Detta är en lite svidande känsla, som efter ett litet tag nästan helt går över. Kan jag ha svamp eller vad är det? Vad ska jag göra åt det?

Du ska inte ha ont och ha besvär vid samlag. Om du haft samlag fast du inte varit tillräckligt upphetsad eller våt så blir friktionen stor. Det kan då bli små sår på slemhinnan, dessa kan bli besvärande om de inte får läka ut. Det kan även vara en svampinfektion som påverkar och gör att att slemhinnan blir irriterad.

Det går inte säkert säga vad som är orsaken i ditt fall utan en undersökning. Ta kontakt med en barnmorska eller gynekolog för en undersökning, så kan de ge ett säkert besked vad som är anledningen till dina obehag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smärta efter sex

Den senaste tiden har jag knappt kunnat kunnat kissa eller stå upp efter samlag. Det gör så så fruktansvärt ont. Det svider och bultar i hela mej och om jag kissar är det hemskt för det gör så ont. Jag vet inte vad jag ska göra eller vad det är för något. Jag har testat mej och vet att jag inte har någon könssjukdom. Vad ska jag göra?

Du ska inte behöva ha smärtor efter samlag! Ta kontakt med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller en gynekolog för att utreda vad dina smärtor beror på. Orsakerna till smärta vid samlag kan bero på olika saker. Det finns till exempel ett smärttillstånd/sjukdom som kallas vestibulit. Vestibulit, som uppmärksammas mer och mer hos unga kvinnor, behandlas både medicinskt och via samtal.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min tjej får ont av samlag, även om hon är upphetsad

Ibland när min tjej och jag har sex gör det ont även om hon har lust. Vad är det som är fel?

Att få ont vid samlag, är kroppens sätt att säga till att något är fel. Slidan kan ha fått skavsår och det tar tid att läka. Det man behöver göra då är att ta flera veckors samlagspaus. Men man behöver inte sluta ha sex för det, det finns mycket annat som man kan göra tillsammans sexuellt.

För att samlag ska vara skönt behöver slidan bli ordentligt våt och svällkropparna runt slidan behöver blodfyllas. Allt dettta kan ta tid och kan påverkas negativt av oro, stress och kanske olust till samlagsdelen av sexet.

Det finns en bok som heter "Sex med mera" (av Sandra Dahlén) som vänder sig till tjejer. Där finns mycket information om kroppen och sexualiteten. Tipsa gärna din tjej om den!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför svider det när vi har samlag?

Jag undrar varför det svider när vi har samlag. Kan det bero på att jag inte tål kondomer eller är det något fel på mig? Det svider även en bra stund efter samlaget.

Det kan finnas olika förklaringar till att det svider vid samlag. Du undrar om det kan vara kondomen. Ett tips för att se om du kanske reagerar på latex eller på det puder som finns på kondomen för att hålla kvar glidmedlet, är att använda extra glidmedel (vatten- eller silikonbaserat). Du kan även testa RFSU:s kondom Zenith, som inte innehåller latex. Läs mer om Zenith på RFSU:s webshop: www.rfsu.com. En annan anledning kan vara underlivsbesvär med svamp eller annan infektion som påverkat din slemhinna.

Om du får fortsatta besvär bör du tala med en barnmorska eller gynekolog. Du ska inte ha smärta vid samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän har skavsår i slidan

Jag och min flickvän kan inte ha sex så ofta som vi vill. Hon får skavsår inne i slidan när vi har sex. Det beror inte på att hon inte blir våt, för hon blir riktigt våt. Detta är jobbigt eftersom vi inte kan ha sex på ett bra tag för skavsåren måste läka. Och det orsakar frustrationer, mest från min sida. Jag vet att jag inte ska pressa henne till att ha sex, men på grund av situationen blir det lätt så. Vi har ofta långa förspel men inte alltid. Hon säger ofta att hon har lust, men det blir inte så ofta sex för hon har ont.

Frågan är om det finns något som gör att hon inte får så mycket skavsår. Måste hon "härdas" eller finns det andra sätt?

Din flickvän har smärta/skavsår vid samlag och detta blir besvärligt för er båda; hon har ont och du blir frustrerad. Man kan inte "härda" denna speciella smärta. Nervbanorna i underlivet "kommer ihåg" smärtan" och i slutänden kan det snarare bli att ni inte kan genomföra ett samlag överhuvudtaget eftersom slidan naturligt sluter sig som ett skydd/försvar mot det som gör ont.


Din flickvän skulle sannolikt vara hjälpt av att prata med någon, dels en barnmorska och dels en kurator. Det finns numera en diagnos, Vulvavestibulit, där man kan se kopplingen mellan dels fysiska förklaringar men även psykiska/livsstils/prestationskrav som påverkar.

Vad säger din flickvän själv om sina bekymmer, vilka tankar har hon och hur vill hon få hjälp?

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Huggande smärta i magen vid samlag

Jag har problem när jag har sex, det gör väldigt ont. Idag hade jag sex med min kille och jag blev upphetsad och så, men så började det hugga i magen/underlivet. Efteråt hade jag så ont att jag mådde illa. Vad beror detta på? Kan detta vara ett tecken på graviditet?

Det är omöjligt att ge dig svar på din fråga utan att göra en undersökning. Det kan vara en öm äggledare och finns det risk för infektion eller graviditet så är det bra att kontakta gynekologmottagningen (eller ungdomsmottagning) för en undersökning så snart som möjligt. Om du har en infektion i äggledaren så behöver du behandling så snart som möjligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i strängen vid samlag

När jag har haft sex med min flickvän så kan jag ibland få ont på den lilla strängen strax under ollonet. Är det vanligt? Jag kan ha ont i flera dagar. Jag har hört att strängen kan gå av och att det gör jättejätteont.

Att man ibland får ont i strängen är inte ovanligt. Den kan vara lite för kort och det stämmer att det kan bli en spricka i den. Det är inte farligt och vanligtvis läker det av sig själv inom ett par veckor.Oftast gör det inte jättejätteont, men det kan blöda en del.

Ett sätt att minska "slitaget" på strängen är att under en period använda kondom. Detta minskar friktionen på strängen och din penis får vila lite.

Det kan vara så att du behöver en salva för att smörja och vidga denna sträng så att det inte gör ont. Kontakta närmaste ungdomsmottagning eller hos en gynekolog.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt