Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ont längst in i slidan vid samlag

När min pojkvän tränger in i mig gör det ont längst in i slidan, även fast han är mycket försiktig. Det känns som om hans kuk slår i en vägg. Ibland när jag är mer upphetsad så känns det inte medan vi har sex, men efteråt har jag har ont i magen. Det gör bara ont längst in i slidan inte någon annanstans, det svider inte eller så. Ska det vara så här?

Det han stöter mot kan vara din livmodertapp. Detta kan ge en känsla av en stöt under samlaget eller värk efteråt.

Den ställning ni använder påverkar hur djupt han tränger in. Till exempel vid samlag bakifrån kan han komma så djupt in att det kan kännas obehagligt. Sitter du ovanpå honom så kan du själv reglera djupet, och om du testar detta så kanske du känner skillnaden.

Skulle det inte bli bättre kan du göra en gynundersökning så att du vet att allt är ok och inte behöver oroa dig att för att är något fysiskt fel på dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Brännande känsla i underlivet

För några år sedan började det svida i mitt underliv när jag hade sex och han kom i mig. Trodde då att det var någon form av allergi, men så försvann det plötsligt och var bra i flera månader. Nu har det kommit tillbaka. Jag får en brännande känsla som håller i sig ca 20 minuter efter samlaget. Har provat med Pevaryl och först försvann känslan, men sen har det börjat klia. Vad kan detta vara? Vad ska man göra åt detta?

Det låter som om du har en obalans i slidans Ph-värde, och att den ger sköra slemhinnor. Ibland behöver slidan flera veckors vila för att stärkas, så om du inte haft samlagspaus så kan det vara ett alternativ. Du kan även prova Lactalgel, som återställer slidans pH-värde. Du kan också ta för vana att smörja in ditt sköte med oparfymerad olja någon gång per dag. Det är en bra vana för den som är sexuellt aktiv och har samlag, eftersom ett samlag ger visst slitage kring slidmyning och i slidan. Om det inte hjälper kan du behöva göra ett besök hos en gynekolog eller barnmorska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille får ont efter samlag

Min kille, som är 30 år gammal, får ont under penisen efter att vi har haft samlag. Jag tror att det beror på att han har för kort "sträng" strax under ollonet. Vi har inte sex så ofta och jag tror att det beror på att det gör ont på honom. Det är ju inte så kul att få smärtor efter en mysig stund.

Om din killes sträng är för kort kan han gå till en läkare som gör ett litet snitt, så att den blir mindre stram.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt