Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag har aldrig fått orgasm

Jag har aldrig fått orgasm. Varken ensam när jag onanerar själv eller tillsammans med min kille under samlag eller petting. Detta upplever jag som fruktansvärt jobbigt, just känslan av att "inte kunna" få orgasm. Min kille vill självklart hjälpa mig på alla sätt han kan, men ibland blir jag så ledsen här vi håller på att jag inte orkar fortsätta. Det är skönt att ha samlag/petting/oralsex med honom så länge det varar, men mer än så blir det inte. Jag mår jättedåligt över det här och jag tänker på det i stort sett hela tiden. Är det något fel på mig (eller på min pojkvän)? Fast det tror jag inte. Finns det något sätt att göra det lättare?

Av din fråga kan man utläsa att du är förtvivlad och ställer väldigt höga krav på dig själv att lyckas med att få den efterlängtade orgasmen. Att "jaga" en orgasm kan tyvärr få motsatt effekt. Tankarna är så fokuserade på detta att det är svårt att slappna av, njuta och ge sig hän.

Sex är mycket en träningssak och med kunskap om sig själv, sin lust, sitt kön och sin sexualitet så lär man sig med stigande ålder och erfarenhet. Du ställer jättehöga krav att känna mer än den lustkänsla du känner, det känns oavslutat och detta gör dig och din pojkvän ledsna och besvikna.

Vad man säkert kan säga är att de flesta tjejer/kvinnor har en förmåga att få orgasm, även om det inte är så att man får orgasm varje gång man har sex. En orgasm kan vara både psykisk och fysisk, som en skön känsla i hela kroppen, och som en fysisk upplevelse i underlivet med kittlingar, ryckningar eller kraftiga muskelsammandragningar.

Om du känner att du vill prata med någon om hur du/ni känner så kan du vända dig till kuratorn på ungdomsmottagnigen, eller en mottagning för sex- och samlevnadsfrågor. Du ska inte behöva gå och må dåligt så du missar det fina du och din pojkvän faktsikt har tillsammans.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sex = skönt?

Jag och min pojkvän har sex, men det som frustrerar mej är att det inte känns som jag trott att det ska. Det är inte så skönt som jag tänkt mej - gör vi något fel? Det är bara lite skönt, men det är liksom aldrig nära en orgasm. Jag älskar min pojkvän så otroligt mycket och älskar att ha honom så nära, men för mej är det skönare när han rör vid klitoris, än själva sexet. Hur gör jag för att det ska bli skönare? Ska man prova annorluna ställningar? Är det meningen att man ska röra klitoris vid sexet, eller är det något annat som ska vara skönt?

Det du beskriver är väldigt vanligt. Att ha sex och samlag är att ha en närhet som i sig känns skönt och tillfredställande men som inte nödvändigtvis ger orgasm och annan tillfredställelse. Klitoris är den känsligaste delen av ditt kön eftersom där finns många nervtrådar på en liten yta. Genom att smeka och stimulerar ökas möjligheten att få orgasm. Dessutom - ett samlag är inte samma sak som sex, även stimulering av klitoris med mera är sex.

Att få orgasm enbart vid vaginala samlag är något som tjejer/kvinnor inte alltid får, eftersom slidan inte alltid är så känslig för beröring. Sex kan också vara en träningssak och med mer kunskap om sig själv och hur den egna kroppen fungerar så är det lättare att njuta och få orgasm. Även om samlag inte leder till orgasm så kan det kännas skönt att ha samlag. Att smeka och stimulera klitoris före/under/efter samlaget, gör ofta det sköna skönare och ökar chanserna att få orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min särbo har svårt att få utlösning

Min särbo sedan några år tillbaka har det svårt med sin utlösning. Han får jobba ordentligt eller så stimulerar jag honom oralt och med handen efter samlaget. Då kan det gå. Efter samlagen har han ont några dagar i förhuden och det ömmar när han ska kissa. Problemet har han haft i hela sitt liv. Finns det något man kan göra? Erektionen är det inget fel på.

Svårighet att få utlösning kan bero på olika anledningar och det är svårt att svara på varför det är så för just din partner. Det bästa är om din partner själv ringer till vår sexualrådgivning på telefon 08 – 692 07 70 och pratar med personalen där.

Att man inte får utlösning kan, som sagt, bero på olika saker. Till exempel oro eller att man inte har så mycket känsel i penis. Oro kan bero på allt från rädslan att bli pappa till allmän oro att inte duga till. Lusten kan också påverka, stressar man mycket så kanske man inte har så mycket lust.

Att inte ha någon känsel i penis kan bero på att man är omskuren och att huden på ollonet blivit så tjock att det krävs mer stimulering. Det kan även bero på nikotinet man får i sig vid rökning och snusning. Nikotin täpper igen blodkärlen i penis vilket kan ge känselbortfall.

Som du märker så finns det massor av olika anledningar till detta. Därför bör din särbo, om han anser att det är ett problem, hör av sig till RFSU:s sexualrådgivning. Kanske så att själva utlösningen inte är så viktig i sig för din partner? Prata med honom och försök att svara på varandras frågor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns en orgasm?

Jag undrar om orgasmer. Jag och min flickvän har sex som känns bra, och vi kan prata med varandra. Mitt problem är att jag inte vet om jag får orgasm eller inte.

Vart kan jag vända mig om jag vill ha hjälp med att få orgasm? Jag har använt sexleksaker, har prövat med glidmedel, onanerat, haft två långa förhållande med tjejer och haft sex med män. Jag har gjort massor för att komma vidare, i min takt, och nu vill jag verkligen uppleva en orgasm!

Hur en orgasm känns är väldigt olika, samma person kan känna flera olika känslor vid olika tillfällen. Hur en orgasm upplevs kan bero på mycket, till exempel lusten, sättet/tekniken, livssituation, krav på prestation och påverkan av sjukdom, medicin eller alkohol. Orgasmen brukar upplevas dels som en skön känsla i huvudet och kroppen, och/eller som en fysisk reaktion i underlivet, kittlingar, ryckningar eller kraftiga muskelsammandragningar.

Du är bekant med sexleksaker och onani vilket kan tolkas som att du är väl bekant med din kropp, ditt kön och vad som känns bäst för dig. Men om du funderar för mycket på vad som ska kännas, finns risken att "jakten" på orgasmen innebär att du inte längre är fokuserad på att slappna av och njuta av det som faktiskt är skönt och skulle kunna leda till en orgasm. Försök att ha fortsatt skönt sex, smek varandra, använd leksaker om ni vill det, utan krav att du måste få orgasm (med största sannolikhet kommer den). Ett annat tips är att använda glidmedel på klitoris, detta brukar dels öka upplevelsen av värme men även känsligheten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får aldrig orgasm tillsammans med min kille

Jag har varit tillsammans med min kille i ett år. Vi har haft ett okej sexliv - inte mer. Problemet är att jag har aldrig fått orgasm med honom. Jag kan få det själv när jag onanerar, men aldrig tillsammans med honom. Vad är det för fel?

Din erfarenhet att det är svårare att njuta tillsammans med någon annan är något som du dela med många människor. Kanske handlar det om teknik. Att du gör på ett annat sätt när du är med en annan person än när du onanerar. Ni kanske har sex utan att smeka klitoris, som för de allra flesta är det ställe som är känsligast för beröring? De flesta tjejer får orgasm genom att själv smeka klitoris, eller genom att partnern smeker klitoris. Det är inte så vanligt att få orgasm genom att penisen åker ut och in i slidan. Slidan är faktiskt inte så känslig för beröring.

Berätta eller visa för din kille hur du vill bli smekt. Det kan till exempel handla om att bli smekt på rätt sätt, blött eller torrt, snabbt eller långsamt, hårt eller mjukt. Kanske handlar det om att du tänker på annat istället för att bara vara kåt. Att njuta är att ge sig hän och det är många gånger en förutsättning för att få orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Två orgasmer på 15 år

Jag har bara fått orgasm två gånger i mitt liv. Nu har jag ett underbart förhållande sedan ett år tillbaka, och har inte fått orgasm. Jag blir överstimulerad på klitoris och vet inte hur jag ska hantera det. Hjälp! Är det något psykiskt fel på mig? PS, jag onanerar inte.

Du har erfarenhet av att ha fått orgasm vid två tillfällen, kommer du ihåg vad du/ni gjorde då som framkallade orgasmen? Någon speciell stimulering eller ställning som gjorde det möjligt?

De flesta kvinnor har förmågan att få orgasm, men man kan behöva finna knepen för att komma dit. Att "jaga" orgasmen kan ge negativ effekt, man tänker så mycket på att få orgasm att man glömmer att slappna av och njuta.

Vad innebär det att du bli överstimulerad på din klitoris? Blir det irriterat? Klitoris är den känsligaste delen av könet och därför är det lättast att genom smek/stimulering av den framkalla en orgasm. Men klitoris kan också vara så känslig att det kan kännas skönare att smeka runt om klitoris eller ovanför klitorishuvan, och inte direkt på. Friktionen minskar också om du använder mycket glidmedel. Sedan är det också viktigt att man tillåter sig att följa med i alla starka känslor, att släppa kontrollen.

Du onanerar inte, är det på grund av ovilja att onanera eller för att du aldrig hittat rätt teknik och lust/fantasi för att det skall kännas bra? Är det förknippat med skuldkänslor som påverkar? Om du vill prova onanera så kan ett sätt vara att använda handduschens vattenstråle. Reglera tryck och värme så att det känns bra för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Märker killen om jag fejkar?

Jag undrar om mannen känner när en tjej får slidorgasm/vaginalorgasm?! Hur fejkar jag en orgasm? Märker killen om jag fejkar?

En orgasm är en upplevelse som sker på två sätt, dels genom en känsla i hela kroppen av njutning och tillfredställelse, dels som en fysisk reaktion i ditt kön. Detta kan vara av små ryckningar, kittlingar eller kraftiga sammandragningar och till viss del kan din kille märka dessa.

Att fejka orgasm är att lura dig själv att uppleva njutning och att få din kille att tro att han verkligen tillfredställt dig, vilket är just vad han vill. Täla om för din kille vad som känns bra och skönt för dig. Att få orgasm som tjej/kvinnna innebär ofta att det behövs smek och stimulering av klitoris. Att få orgasm enbart vid vaginala samlag är inte lika vanligt och detta beror på att slidan inte är så känslig som det behövs. Klitoris är den känsligste delen av ditt kön.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt