Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Varför har jag ingen lust till min pojkvän längre?

Det jag undrar över känns pinsamt att prata med någon om så jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta. Mitt problem är att jag inte har någon sexlust längre. Jag kan bli kåt ibland när jag är själv men aldrig när min pojkvän finns i närheten. Min pojkvän har alltid varit galen i sex, men för min del har det aldrig känts speciellt viktigt. Kanske beror det på att jag alltid haft svårt att få orgasm. Eller kan p-pillerna vara orsaken? Jag tycker jättemycket om min kille. Har aldrig känt för någon annan som jag känner för honom. Men jag kan inte slappna av när vi har sex. Vi har nästan aldrig sex med varandra och de få gånger det händer så är det alltid därför att jag känner mig pressad till det. Jag vet att min kille hade ett superbra sexliv innan. Det har han berättat för mig. Han brukade tidigare jämföra mig med sitt ex och jag brukar tänka på det ibland. Vi har pratat med varanda många gånger om att vi måste vara lite påhittigare när det gäller sex. Att orka ta initiativ, testa nya saker och så vidare. Men det blir liksom aldrig av. Det stannar alltid vid pratet. Ibland slutar det också i bråk och i att vi sommnar på var sida om sängen istället för att ha sex. Jag vill ha ett sexliv. Det får inte fortsätta så här. Men även om vi skulle ha sex oftare så har jag fortfarande mina problem kvar. Hur kan jag kännna sexlust och vad kan jag göra för att få orgasm lättare? Ska jag gå till en sexualrådgivare eller?

Av det du skriver är det tydigt att ert sexliv har blivit till ett problem som tär på er relation. Att ni bråkar och mår dåligt båda två av det som sker. Efersom att ni har pratat med varandra så många gånger utan att ni kommit vidare så tror jag att det är bra om ni tillsammans pratar med någon professionell, till exempel en kurator vid en sex- och samlevnadsmottagning. Om ni bor i en stor stad så finns det troligtvis en sådan mottagning. Annars kan ni höra med ert landsting. Du skriver att du tycker det skulle kännas pinsamt att prata med någon om detta. Tänk då på att de personer som du möter i en sådan situation jobbar med dessa frågor hela dagarna och de kommer inte att förvånas över något som du tar upp med dom. Känn dig trygg med det.

Det är svårt att ge ett bra svar här, eftersom det inte går ställa motfrågor. Kanske kommer du inte att känna igen dig i texten nedan, men kanske är det några tankar väcks som du kan fundera vidare kring.

Till att börja med är det bra att komma ihåg att sexlusten inte är konstant utan att den varierar under livet, utan att det behöver finnas någon djupare orsak till detta. Kanske är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner. I vissa fall även p-piller. Du kan be din barnmorska att få testa ett annat p-piller så kan du i alla fall utesluta detta. Men även annat kan ha betydelse. Till exempel så kan en stark önskan om ett "bra sexliv" ha motsatt effekt. Man sätter stor press på sig själv och tankarna far runt i huvuder istället för att bara ge sig hän och följa sin lust. Du skriver också att du jämfördes med din killes förra flickvän i början av ert förhållande. Det är mycket möjligt att även detta påverkat din lust negativt. Det kan kännas kravfyllt att mäta din lust med något som din kille beskriver som "superbra sexliv".

Utifrån din fråga kan man på en känsla av att du ibland har haft sex fast du inte riktigt njutit av det. Kanske har det känts skönt till en början, men att det sedan försvunnit när ni hållit på ett tag. Kanske har du av olika anledningar haft sex fast du inte varit 100% sugen. Det är då lätt att hamna i en negativ spiral där sex alltmer blir förknippat med något kravfyllt och negativt kanske till och med obehag. Lusten till sex kommmer då allt längre bort.

Du skriver också att du har svårt att få orgasm. En sak som troligen påverkar din lust. Orgasmjakten leder lätt till att tankarna spinner runt i huvudet istället för att fokusera på det som händer för stunden och den njutning som detta ger. Har du även svårt att få orgasm på egen hand, eller om din kille stimmulerar din klitoris. Om du brukar få orgasm vid onani, så försök att ta med den kunskapen när du är tillsammans med din partner.

Det är vanligt att många tjejer och kvinnor tror att det är något fel på dem om de inte får orgasm genom vaginalsamlag. En föreställning som ställer till en hel del problem eftersom att slidan inte är så speciellt känslig för beröring och att det därför är ovanligt att kvinnor får orgasm endast genom att något åker ut och in i slidan. Många kvinnor och tjejer får istället orgasm genom att klitoris stimmuleras på något sätt. Där gäller det också att hitta en teknik som fungerar (blött/torrt, hårt/mjukt, snabbt/långsamt, på klitoris eller runt omring och så vidare.). Utforska din kropp ensam eller tillsammans.

De saker som du själv tagit upp är vanliga orsaker till varför man lider av bristande sexlust, eller varför man har svårt att få orgasm. Att du tagit upp just detta i din frågeställning till oss tyder på att du funderat en del och har en viss förståelse för varför du/ni hamnat i den situation som nu är. Insikten är en god hjälp på väg till en förändring som gör att du får må bra sexuellt och att ert förhållande ska kännas bättre. Men kanske viktigast av allt är att du tänker på dig själv när ni har sex. Fundera inte över vad din partner tycker om ditten eller datten. Njut och visa hur det känns skönt för just dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har ingen sexlust längre

Jag har levt i en relation några år. I början hade vi ett jättebra sexliv, men nu har jag sällan lust till sex. Det känns allt mer avlägset. Allt det där som vi hade från början är borta och den "grå vardagen" har tagit över. Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till lusten?

Lusten till sex är inte konstant utan varierar under livet utan att det behöver finnas någon djupare orsak till det. Ibland är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner.

I många relationer tar vardagen överhand efter ett tag, precis som du skriver, och sexet kanske inte får samma utrymme som tidigare. Det är en vanlig orsak till att man inte har samma lust längre. Kanske har det också blivit lite slentrian i sexet, så att det inte känns lika intressant längre. Man vet redan innan vad som kommer att hända. Ett sätt att bryta detta kan vara att göra något anorlunda. Det behöver inte betyda att man måste hänga i takkronan eller liknande, utan det kan handla om små saker som hur man närmar sig och berör varandra. Smma person behöver inte alltid ta initiativet till sex och vara den mest aktiva. Det kan vara bra att överraska varandra på något sätt. Göra något oväntat. Ha sex på tidpunkter ni inte brukar. Små förändriangar som dessa kan göra skillnad i om man tänder sexuellt eller ej.

Det kan också vara så att perioden av lite eller ingen sex blir längre för att man haft sex fast det inte riktigt känts bra. Kanske har man av hänsyn till sin partner haft sex utan att ha fått så mycket ut av det själv. Sexet kan då börja förknippas med krav eller andra negativa saker. Man måste då försöka bryta detta och fylla gemenskapen med positiva erfarenheter. Ett sätt är då att vara nära varandra och ha fysisk kontakt utan att ha sex. Det kan till och med vara bra med sexförbud så man vet att det är helt kravlöst. Samtidigt kan man ge varandra mycket annan tid. Umgås med varandra på andra sätt. Slå av teven, sitt och prata över en kopp te eller något annat där man "ser" varandra mer.

Om du och din partner har bra kontakt med varandra och brukar kunna prata med varandra så tror jag det finns bra chanser att ni löser detta på egen hand. Men om det känns som att ni kört fast eller behöver prata med någon utomstående av andra skäl så kan ni exempelvis vända er till en sex och samlevnadmottagning. Du kan göra det på egen hand eller tillsammans med din partner. Du väljer själv det som känns bäst.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har tappat lusten

Jag har jättesvårt för sex. Jag har ingen lust längre och det är inte lika skönt. Jag har svårt att få utlösning och orgasm. Jag oroar mig också både innan och under tiden jag har sex om det är skönt för mig eller inte. Jag har känslor kvar för min förra partner och de kontakter jag har nu är one night stands. Vad ska jag göra? Behöver jag prata med någon eller ska jag avstå ifrån sex ett tag? Kan onanerandet spela roll? Går det att operera fram en mer känsel?

Det har hänt saker i ditt liv som påverkar din sexuella lust, nämligen att ditt förhållande har tagit slut och du lever singel med lite olika tillfälliga kontakter. Samtidigt så tycker du fortfarande mycket om om din före detta. Att ett förhållande tar slut (även om du kanske var den som gjorde slut) innebär en slags sorg, en förlust av något som var välbekant, tryggt och bra. Att sedan presentera sig själv igen för någon/några nya kontakter ställer oftast högre krav på prestation, och detta kan vara ganska ansträngande. Saknaden av det du hade kan vara tillräckligt för att det inte ska vara kul längre. Lusten finns inte på samma sätt och one night stands innebär inte heller någon form av ny kärleksrelation och detta innebär kanske också att du inte orkar delta fullt ut känslomässigt. Du har också varit upptagen med att känna efter hur det känns än att enbart slappna av och njuta för att få det skönt.

Att operera fram någon lust går inte, utan du får finna ut vad du tror är bäst för dig. Visst kan du tala med någon om du känner att det vore en god idé, till exempel en kurator på en sex- och samlevnadsmottagning. Ibland tar lusten faktiskt tar time-out utan att den är förlorad för alltid, att låta detta vara ok kan vara ett sätt att släppa på prestationskraven. Känner du inte för att onanera, låt bli och invänta att lusten återkommer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag är en gift kvinna, som har problem med sexlusten

Jag är en gift kvinna på drygt 30 år, som har problem med sexlusten. Jag och min man har varit tillsammans i snart 10 år. Vi har det jättebra tillsammans och är otroligt kära i varandra, problemet är att min sexslust inte vill infinna sig. Det är inte ett nytt problem, utan vi har haft problem med detta länge. Vi har pratat om problemet och kommer ingen vart, vad skall vi göra? Vi är tacksamma för alla tips och råd, stora som små. När vi väl har sex så är det bra, det är bara det att lusten sällan infinner sig. Min man känner sig besviken över att han alltid måste ta initiativet.

Det kan finnas flera olika skäl till varför lusten har försvunnit. Och eftersom det har pågått under en lång tid så är det lätt att hamna i en ond cirkel med båda ens egna och ens partners krav på att lusten bör infinna sig igen. Tyvärr så kan prestationskrav och förväntningar snarare låsa möjligheterna för lusten att komma tillbaka.

Det kan finnas medicinska förklaringar. Till exempel kan användandet av p-piller minska lusten för vissa kvinnor, och då kan en förändring av dessa påverka positivt.

Eftersom ni båda känner er missnöjda med situationen så skulle du/ni kunna vända er till en sexualrådgivare för att få hjälp att hitta en förklaring och även hitta tillbaka till lusten igen. RFSU har mottagning i Stockholm och Malmö. Oftast finns det sexologmottagningar knutna till sjukvården i större städer, eller privatpraktiserande sexologer. Kontaktinformation hittar du/ni i telefonkatalogen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min frus sexlust har försvunnit med åldern

Jag är gift sedan 40 år och tycker att jag har ett lyckligt äktenskap. Vi har också upplevt ett lyckligt sexliv tillsammans, ofta med gemensamma orgasmer. Men de senaste åren har det inte varit lika intensivt som tidigare. Orsaken är att min hustru förlorat mycket av den lust som hon hade tidigare. Jag förstår att åldern har betydelse, vi är båda i 70-års åldern, men jag har fortfarande lyckats behålla min lust.

Vi har samlag så sällan nu att jag mår dåligt av det och känner mig frusterad. Hon vill att jag ska göra mer för att få henne att tända. Men det lyckas sällan, vilket gör att vi avbryter. Detta händer ofta och det gör att jag har allt svårare för att ta initiativ. Vi har inte svårt att prata om vårt samliv, men det förändrar egentligen ingenting.

Jag vet helt enkelt inte vad jag ska göra, ibland har jag "spänningar" inombords som tar tid att försvinna och det gör att jag blir på dåligt humör.

Vad ger ni oss för råd?

Du skriver att du mår dåligt av situationen som uppstått, men att ni i övrigt har ett lyckligt äktenskap. Du skriver också att ni kan tala med varandra vilket är mycket positivt, även om enbart samtal oftast inte räcker vid sexuella problem. Att ofta få ett nej på sexuella initiativ kan självklart kännas frustrerande. Tror du att du har lyckats förmedla hur dåligt du mår. Kanske finns det saker av betydelse som hon inte berättat för dig? Ibland kan det vara så att man tror saker om sin partner som inte riktigt stämmer. En extra koll gör att missförstånd kan undvikas.


Svårigheter blir det bara om man verkligen tycker olika, om den ena vill mer än den andra. Då är det viktigt att kompromissa och att hitta en lösning som känns bra för båda. Anledningarna till ett problem kan ofta vara sammansatta och också lite svåra att bena upp. Föreställningar om hur sexlivet ska vara kan ibland behöva förändras över tid. Hur ser din egen sexualitet ser ut när det gäller till exempel fantasier och onani? En stark önskan om ett "bra sexliv" kan ibland ha motsatt effekt. Det blir lätt en stor press både på en själv och partnern, tankarna far runt och lusten avtar.


Att bli äldre innebär för många en rad positiva dimensioner. Många får mer tid för sig själva och sin partner och stressen minskar. Men sexuella problem ökar med åldern, både för kvinnor och för män. Dessa problem är oftare relaterade till olika sjukdomar och åkommor än till själva åldern. Vissa läkemedel kan också ha en inverkan på sexlusten. Kroppens svar på sexuell stimuli avtar med åren både hos kvinnor och män, men detta är i sig inte är något hinder för sexuell aktivitet. Beroende på hur problemet ser ut, finns det olika sätt att överbrygga och anpassa sexlivet efter de förändringar som uppstår. Många kvinnor får ömtåligare och skörare slemhinna på blygdläpparnas insidor och inne i slidan. Lustflödet kommer långsammare och det är därför extra viktigt att ta god tid på sig. För män kan det ibland behövas en förändring i stimulans vilket i sin tur kan påverka partnern. Hur det är för er framgår inte av din fråga därför blir svaret allmänt skrivet. Ibland kan ett gemensamt samtal hos en sexualrådgivare vara till hjälp och andra gånger kan ett besök hos en gynekolog vara positivt.


Du skriver att din hustru vill att du ska göra mer för att få henne att "tända". Kan hon förmedla till dig exakt vad det är hon vill och njuter av? Även om sexualiteten till viss del lever sitt eget liv inuti oss behöver den stimuleras. Framförallt sker detta genom närhet, men närhet kräver tid. När vi är nära vår partner ökar både lust och intimitet. Det går inte att tvinga sig att känna sexuell lust.


Många gånger kan låsningar i sexlivet lösas upp av så kallade sensualitetsövningar. Sensualitetsövningar innebär i korthet att ett par gånger per vecka under några veckors tid ta sig tid med varandra och utan att låta sig störas av annat "upptäcka"/utforska sin egen och partnerns kropp genom smekningar och beröringar. Man smeker i tur och ordning varandra över hela kroppen men undviker att smeka bröst och könsorgan. Det är inte enbart den som blir smekt som ska njuta och känna efter, utan även den som smeker. Övningarna går också ut på att det inte ska bli något mer än just smekningar/beröringar. Inget sex och inga samlag. Dessa övningar kräver medverkan från båda parter, så om du känner att detta skulle vara något för dig så prata med din hustru om vad hon tror om att prova. Sensualitetsövningar kan lossa på spänningar hos båda parter, minska prestationskrav och även öka möjligheterna för att sex så småningom kan bli mer lustfyllt och kravlöst igen.


Det finns oftast en mängd frågor att fundera över när det gäller sexuella låsningar. Att läsa om sexualitet kan vara ett sätt att komma vidare. Andra kan vara hjälpta av samtal hos en sexualrådgivare, där det också finns plats att diskutera mera ingående kring en specifik situation.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sexlust har inte kommit tillbaka efter förlossningen

Jag fick barn för sju månader sen och i samband med detta försvann min sexlust. Jag vet att det är så för många, men jag vill verkligen ha sex med min sambo som jag älskar men jag har ingen lust. Jag blir jättestel när han kommer och ska smekas, han kan heller inte längre röra vid mina bröstvårtor. När vi väl har sex så är det jätteskönt men jag kan ju inte tvinga mig till att börja bara för att jag vet att det blir bra sen! Folk har sagt till mig att det går över, att lusten kommer tillbaka men jag har ingen ork att vänta längre. Min sambo är förstående och säger att det inte gör något men jag vet att han blir frustrerad av denna "avhållsamhet". Det måste ju finnas något man kan göra, äta eller vad som helst, jag blir tokig snart!

Självklart kan det kännas jobbigt för er. Men som du redan hört från andra så är problemet är inte ovanligt.

Orsakerna kan vara flera. Ammar du? Man vet att intesset för sex minskar hos ammande kvinnor på grund av hormonet prolaktin. Det kan också bero på att slemhinnorna är sköra på grund av av östrogenbrist, och inte reagerar som tidigare på sexuell stimulering.

Det bästa är att du diskuterar igenom problemet med din barnmorska på mödravården.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sexlust försvann när jag kom in i klimakteriet

Sedan jag kommit i klimakteriet har jag ingen lust med sex längre. Jag blir nästan aldrig upphetsad och mycket sällan får jag orgasm. Det är väldigt synd. Jag har alltid haft ett mycket aktivt och härligt sexliv. Vad kan jag göra för att få min sexlust tillbaka?

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna. Ofta kommer lusten långsamare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.


Din fråga ger upphov till olika följdfrågor. Har du och partner pratat med varandra om hur det känns? Kanske har även din partner känt av förändringar? Händer det att du känner sexuell lust när du är ensam? Har du diskuterat med en gynekolog ifall det finns några särskilda råd som kan vara bra för dig? Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor.


Att väldigt mycket vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten. En sexualrådgivare kan eventuellt också ge mera råd och tips kring detta. Om du är intresserad finns det också en amerikansk hemsida med mycket tips kring kvinnlig sexualitet. Du hittar den på: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt