Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Var kan man få professionell rådgivning?

Var kan jag och min sambo få en professionel rådgivning för mitt funktionshinder, vad gäller sex och samlevnad? Vi bor i Linköping.

Om du/ni söker på sexologisk mottagningen antingen privatpraktiserande terapeuter eller knutet till sjukvården så borde det finnas möjlighet att få hjälp. Eftersom att ni bor i en större stad så finns det flera alternativ att välja på. Sjukvårdsupplysningen där ni bor kan vara en väg att söka genom. I annat fall kan ni även titta i telefonkatalogens blå sidor.

På hemsidan Sexualitet och funktionshinder kan ni hitta mer information: www.sof.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille är stomiopererad

Jag skulle vilja veta mer om sex med någon som har stomi på grund av tjocktarmsoperation! Är det något man bör tänka på är man ska ha sex med en man som har "påse" på magen?

Nej. Det som ni känner fungerar, det fungerar. Vissa ställningar kanske är svårare men det märker ni, testa er fram och var inte rädda att fråga varandra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Värken gör att sexlusten försvinner

Jag har rätt mycket värk i kroppen nu och det gör att jag inte kan njuta av sex på samma sätt som tidigare. Det är lätt att det onda tar över och att lusten då försvinner. Då kan det ta rätt lång stund innan jag kommer igång igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att inte hamna där.

Hej, Om du har mycket ont i kroppen så försök att välja en ställning som fungerar bättre utifrån hur din kropp fungerar. Sex kan man ha på många olika sätt och det är bra att välja en sexställning och en sexteknik som inte belastar kroppen just där du har mycket värk. Det gäller både vid onani och om du har sex med en partner. Det gäller ju förstås samtidigt att hitta en ställning som ger dig den beröring och njutning som du just då vill ha. Att prata med varandra under sexet blir då extra viktigt.

Om smärta som gör sig påmind under sexet så kan förstås det påverka den sexuella lusten negativt i stunden, precis som du själv skriver. Ibland kan man behöva ta smärtstillande medel före sex så att det blir lättare att koncentrera sig på det njutningsfulla. När man har värk kan det också kännas skönt med värme. Testa att börja med en varm dusch eller ett bad för att mjuka upp kroppen. Badrummet är också ett bra ställe för att ha sex på. Att använda sexleksaker, exempelvis vibratorer, kan öka njutningen. Sexleksaker kan också göra att den fysiska ansträngningen minskar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt