Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Gör det mer ont när man blir våltagen?

Om man blir våldtagen - gör det då mer ont än när man knullar som vanligt? Alltså när man inte är oskuld.

En våldtäkt är en sexuell aktivitet som sker mot någons vilja, och kanske även med hot om våld eller med våld.

Detta innebär att man inte har någon sexuell lust vilket oftast påverkar att könet/slidan sluter sig för att försvara sig mot det som skall komma. Det är då sannolikt att samlaget upplevs negativt och även smärtsamt.

Jag tolkar din fråga som att även andra samlag, som inte är en våldtäkt, gör ont. I de fall man upplever obehag eller smärta vid samlag så bör man kontakta en gynekolog eller barnmorska för att utreda detta vidare. Samlag ska inte göra ont.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var det en övergrepp jag blev utsatt för?

Vi var ett gäng som var i en stuga tillsammans och alla sov lite här och där - det var inget speciellt med det. Jag sov i samma säng som en kille. Vi hade festat, och jag var rejält onykter. Han gjorde närmanden som jag starkt avböjde, men han fortsatte. Till slut när jag sagt till på skarpen så slutade han. Jag somnade och sov rätt hårt, eftersom jag druckit en del. När jag vaknar har han tagit av mig mina kläder och han fingrar i mig. Jag vaknade precis när han ska stoppa in penisen. Jag sparkade bort honom, tog mina kläder och gck och lade mig i ett annat rum. Han gjorde väl inget fel, eftersom jag faktiskt frivilligt lagt mig i hans säng?

Det du beskriver är ett sexuellt övergrepp. Ingen har rätt att ha sex med dig när du inte vill. Det har ingen som helst betydelse att du lagt dig i hans säng. Och det är olagligt att ha sex med någon som sover eller som är full. Du hade dessutom sagt nej och visat att du inte ville.

Många tankar och känslor kan komma upp när man blivit utsatt för något sådant. Hur känns det för dig idag? Känner du att du vill prata med någon om det som hänt? Det finns lite olika ställen som man kan vända sig till. Eftersom jag inte vet var i landet du bor kan jag inte hänvisa dig till någon mottagning eller person. Kanske du kan vända dig till en ungdomsmottagning på den ort där du bor, eller till en kvinnojour? Du är också välkommen att ringa RFSU:s telefonrådgivning, på tel.nr 08-6920770. I Stockholm finns Team för våldtagna kvinnor som man kan nå på telefon 08-42 999 40. Det är kostnadfritt att ringa dit och du kan vara anonym.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Påverkas min lust av att jag som liten blev utnyttjad?

Jag blir aldrig sexuellt tänd. Kan det ha att göra med att jag blev sexuellt utnyttjad när jag var liten? Jag har just berättat detta för min syster och pojkvän. Har burit på den hemligheten själv i alla år. Nu känns det som om detta börjar komma tillbaka och det påverkar den relation som jag har idag. Jag lever nu tillsammans med en kille sedan några år. Han är jättesnäll mot mej, men vi har aldrig haft ett bra sexliv tillsammans, vilket skapar problem i relationen. Han blir riktigt frusterad, vilket jag förstår, av att jag aldrig tänder på honom. Det spelar ingen roll vad han gör. Han känner sig värdelös. Om vi är ute tillsammans så kan jag längta efter att ha sex med honom, men sedan när vi kommer hem är lusten som bortblåst. Jag har aldrig talat med någon psykolog eller liknande, vet inte om jag vill. Jag har just berättat det för min syster och pojkvän. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är rädd för att förlora min kille och jag känner mig orolig för att han ska vara otrogen eftersom att jag sällan vill ha sex med honom. Till en början ville jag i alla fall ibland, men nu vill jag nästan aldrig. Snälla hjälp mig på nåt sätt. Det här är första gången som jag skriver till någon om detta. Vad ska jag göra?

Att bära på en erfarenhet/hemlighet som du gjort är sällan enkelt. Du har tankar om att det har påverkat dig/din sexualitet och att det i förlängningen påverkar din relation till din pojkvän och ert gemensamma sexliv. Detta är säkert alldeles möjligt och sant.

Du skriver för första gången, och detta är ett jättesteg du tar, för att du någonstans vill få hjälp för att du skall känna dig bättre och få en möjlighet till ett bra sexliv. Du behöver stöd och att genom samtalskontakt få hjälp att bearbeta dina erfarenheter. Du har berättat det för din syster och pojkvän och nu törs du skriva till oss. För din egen skull - ta även nästa steg att söka hjälp.

Det bästa är att vända sig till en psykolog. Beroende på hur gammal du är och var du bor så finns det olika möjligheter. Om du är under 18 år så kan du vända dig till en BUP-mottagning. På hemsidan www.bup.se kan du se vilken mottagning som ligger där du bor. BUP har också några mottagningar som specialiserat sig på sexuella övergrepp. Om du är över 18 år så kan du exemeplvis vända dig till vuxenpsykiatrin eller till en sexologiskt mottagning. Det finns också en stödorganisation som heter HOPP. Mer om den kan du läsa på www.hopp.org.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har svårt att komma över tidigare övergrepp

För en tid sedan en träffade jag en underbar kille som jag inledde en relation med. Men jag har svårt att njuta och vara lycklig i det förhållandet, eftersom att jag inte har så bra erfarenheter av killar. Min förra relation var ett rent helvete. Den killen tvingade mig att göra saker i sängen som jag inte ville. Han accepterade inte att jag sade nej. Till slut bestämde jag mig för att inte träffa honom mer. När han förstod det så började han att hota mig. Allt blev bara värre och värre. Han fortsatte att tvinga mig att göra sexuella saker som jag inte ville och jag var livrädd för att säga nej till honom. Efter en tid tog jag i alla fall mod till mig och flydde från honom. Han har inte lyckats få tag i var jag bor. Han har dock fortsatt att terrorisera mig via min mobil eftersom att jag fortfarande har samma nummer kvar (än så länge). Han ringer mig rätt ofta och hotar mig via telefonen. Kommer han att söka upp mig? Vad händer om jag träffar honom på stan? Min fråga är alltså om ni har någon erfarenhet av detta och om ni kan på detta lilla mail kunna avläsa på något sätt vad han är för en person och vad hans handlingar kan vara vid ett sånt här fall. Jag har träffat en ny kille som jag trivs väldigt bra med, som tar hand om mig och jag älskar honom men jag är på samma gång också rädd för honom - fast han inte gjort mig något. Jag kan inte alltid slappna av och jag har svårt för att älska med honom. Min förra kille förstörde hela min syn på sex och samlevnad, jag var bara ett objekt som man får göra vad man vill med och det sitter i. Jag är väldigt tacksam om ni skulle vilja hjälpa mig, eller i alla fall säga vad jag ska göra för att det ska bli bättre. Jag mår väldigt dåligt och är rädd.

Att du har svårt att må bra i din relationen hänger säkerligen ihop med det du bär med dig från din förra relation. Ett sätt att reda ut ditt problem är att samtala med någon utomstående person. Du skriver att du trivs bra med din nya kille och därför är det ju viktigt för dig och din relation att du får hjälp med allt det du varit med om.

Eftersom jag inte vet var i landet du bor kan jag inte hänvisa dig till någon mottagning eller person. Kanske du kan vända dig till en ungdomsmottagning på den ort där du bor eller till en Kvinnojour? Du är också välkommen att ringa RFSU:s telefonrådgivning på tel.nr 08-6920770.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt