Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Tips om hur man träffar en tjej?

Är det fel att inte ha varit ihop med någon tjej när man är 17 år. Jag har varken hånglat, haft samlag eller ens pussat en tjej. Har ni några tips om hur man ska träffa en tjej?

Det är absolut inte fel att inte ha pussat eller haft sex med en tjej när man är 17 år. Sånt kommer i olika åldrar för olika människor. Ungefär hälften av alla killar och tjejer i din ålder har inte haft samlag. En del träffar någon genom föreningar man är aktiv i, andra genom till exempel ett musikintresse eller via mötesplatser på internet. För många handlar det om att ta steget och våga visa sig intresserad av någon på skolan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag veta om han är kär i mig?

Jag är kär i en kille som vet om att jag gillar honom. Han brukar ringa mig på nätterna och då pratar vi en stund. Men när jag frågar honom om han gillar mig så säger han att han inte gör det. Om han ringer mig bryr han sig inte då? Han och hans kompis brukar skicka sms till mig ibland. Men en gång så stod det att jag skulle fara åt helvete. Tycker du att jag ska ringa honom och fråga vad han menar? Tror du att jag har en chans på honom? Jag kan varken sova eller koncentrera mig, så det vore bra om du kunnde hjälpa mig med detta!

Att du är förälskad och inte är säker på om känslorna faktiskt är besvarade innebär att du åker hiss upp och ner i din känslor. Du är den enda som kan bestämma hur länge du är beredd på att utsätta dig för detta, till priset av att du inte kan sova eller koncentrera dig. Du får be om ett svar som du tror dig lita på och utifrån detta bestämma fortsättningen. Ni kan sannolikt inte fortsätta så här, eftersom det inte leder till något positivt för någon av er. Ingen vet egentligen vad den andre tycker och om ni kan tänka er att vara tillsammans.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det känns inte bra när jag träffar min kille

Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är en tjej som är ihop med en kille. Men när jag ser honom på skolan så går jag så långt bort som möjligt för att slippa träffa honom. När vi träffas känns de inte bra. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Snälla svara snart för jag ska snart träffa honom igen.

Ibland kan det bli så att man blir ihop med någon fast det inte känns riktigt bra. Då har man rätt att ångra sig och göra slut. Då får man tala om för personen man är tillsammans med att man inte vill vara ihop med honom längre. Det är viktigt att du gör som det känns bra för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har ni några tips på hur jag kan impa på en tjej?

Det finns en tjej på min skola som jag skulle vilja impa på. Jag gillar henne, men jag vet inte om hon gillar mig så mycket.

Det finns massor med saker man kan göra för att imponera på någon som man tycker om. Problemet är att det är svårt att veta vad just den tjejen du vill impa på verkligen blir impad av. Allt beror på hur hon är som person. Risken kan bli att det någon annan impas av inte berör henne alls. Hur tänker du dig att du skulle vilja impa på henne? Tror du att hon skulle uppskatta om du sa eller gjorde något speciellt? Eller räcker med att du visar något med ditt kroppspråk?


Ett tips är att du frågar några andra tjejkompisar hur de tycker att en kille ska impa på dem. Eller kanske kan du få några tips av dina killkompisar? Inte minst kan du fundera på vad du själv skulle vilja bli impad av. Vem vet, det du uppskattar kanske är helt rätt för den person du vill impa på också.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt