Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Kan en tjej bli gravid även om killen inte fått orgasm?

Orgasm är den sexuella höjdpunkten som känns i hela kroppen. Ofta kommer den samtidigt som utlösningen (sprutet), men behöver inte göra det. Man kan få utlösning utan orgasm och tvärtom.


Troligen menar du: kan en tjej bli gravid även om killen inte får utlösning.
Risken är inte så stor, men om man har otur så kan det finnas sädesceller i urinröret som följer med "försatsen" och detta kan orsaka en graviditet. Därför rekommenderas att man använder kondom under hela samlaget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man blir gravid av smeksex?

Jag har haft petting med en kille för en vecka sedan och nu undrar jag om det är stor risk att bli gravid av det? Han runkade tills att han fick utlösning och sedan så pullade han mig. Men hans snopp var inte inne i mig. Behöver jag vara orolig för att vara gravid?

Risken att bli gravid är ytterst liten, i princip obefintlig vid smeksex. Det krävs att det sker en utlösning i slidan eller mycket nära slidmynningen, så att spermierna kan simma upp till äggledare för att befrukta ägget.


Om du oroar dig alltför mycket för en graviditet, finns det risk att din mens just för att du oroar dig. Är du orolig kan du alltid tala med barnmorskan på ungdomsmottagningen, där du också kan göra ett gravtest vid tidpunkten du väntar din mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur sent kan man göra abort?

Min flickvän är med barn sedan fyra månader tillbaka och hon börjar ångra sig mer och mer. Hur sent kan man göra en abort ? Är det extra farligt att göra abort om man gjort en abort tidigare? Kan det göra att man har mindre chans att få barn senare?

En kvinna kan göra abort till och med graviditetsvecka 18 och din flickvän är snart där. Hon bör därför så snart som möjligt kontakta sin mödravårdscentral (om hon redan har en kontakt där) eller en kvinnoklinik för att prata igenom saken och eventuellt boka en tid för abort.

Det är inte farligt att göra aborter i Sverige eftersom vi har bra och säker sjukvård, men det är mer komplicerat ju längre en graviditet har gått. Efter den 12e graviditetsveckan används en metod som är i flera steg. Den tar längre tid och kan upplevas jobbigare än tidiga aborter. Det är inte farligare att göra en abort om man redan gjort en tidigare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid under mensen?

Jag måste fråga en sak. Min pojkvän kom i mig igår, men jag hade mens då. Kan jag vara gravid?

Det är osannolikt att du blivit gravid. Möjligheten att bli gravid sker dagarna runt ägglossningen. Om du normalt har regelbunden menscykel, omkring 25-28 dagar, så har du ägglossning (tidpunkten då en befruktning sker) två veckor före nästa mens första dag. Eftersom att du hade samlag under mensen så är risken liten, men den är heller inte noll. Risken ökar också om du hade en lång mens eftersom att den då slutar närmare den beräknade ägglossningen. Mitt råd är att du avvaktar och ser om nästa mens kommer som den ska. I annat fall kan du köpa ett graviditetstest eller kontakta en gynmottagning för testning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Dör spermierna om de kommer ut i luften?

Kan jag bli gravid om min kille pullar mej och har sperma på fingrarna. Spermier kan väl inte överleva om dom kommer ut i luften?

Spermierna dör inte direkt dom kommer ut i luften. Spermierna dör när sperman börjar klumpa ihop sig och torka. Men för att du skall kunna bli gravid så måste spermierna ta sig in i slidan. Om din kille stoppade in sina fingrar i din slida med "färsk" sperma så finns det en liten risk att bli gravid. Om du behöver ta ett graviditetstest så kan du vända dig till en gynmottagning eller till en ungdomsmottagning (om du är under 20 år).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är min flickvän gravid?

Jag tror min flickvän är gravid, hon har ont i magen och är nedstämd. Jag undrar också varför hon har ont och så undrar jag om föräldrarna måste få veta om man gör abort när man är under 15 år?

Vid en graviditet kan kvinnor få spänningar i magen eftersom det dels sker en hormonförändring i kroppen och dels en förberedelse för att livmodern ska förändra sig. Ni bör omedelbart ska vända er till ungdomsmottagningen, för att göra ett graviditetstest och få reda på om ni är med barn.

Om ni har tankar på en abort bör detta ske innan vecka 18. Även detta kan ni få hjälp med via kuratorn på ungdomsmottagningen. Föräldrarna behöver inte få reda på att man gör abort, men det kanske trots allt är bra att berätta för att få stöd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tillförlitliga är graviditstesten?

Jag undrar om graviditetstesten alltid är lika tillförlitliga? Blir det någon skillnad på resultatet om man har mycket vätska i urinen, eller är de så säkra att man kan lita på ett negativt resultat?

De graviditetstester som finns idag är tillförlitliga. Det som oftast blir fel är att man tar ett test för tidigt i menscykeln. Men vissa tester fungerar bra även tidigt efter en eventuell graviditet. Följer man bruksanvisningen så bör man kunna lita på testet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är dagen-efter-piller en tidig abort?

Hur funkar dagen-efter-pillret? Om det gör så att det befruktade ägget inte fäster i livmodern, kan inte det klassas som att man dödar det lilla livet då? Att det är som en väldigt tidig abort?

Metoden fungerar inte som abortmedel, man kan inte avbryta en befruktning som redan skett.

Akut p-piller innehåller en dos av gulkroppshormon (gestagen) som skjuter upp eller förhindrar ägglossningen.

Inom tre dygn efter oskyddat samlag kan kvinnan ta akut p-piller för att förhindra en graviditet. Behandlingen är effektivare ju tidigare man tar tabletten. Efter behandlingen med akut p-piller måste man använda kompletterande skydd fram till menstruationen, eftersom det är osäkert när ägglossningen inträffade. En kvinna som vill börja med p-piller kan börja dagen efter behandlingen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer vid en abort?

Hur går en abort till? Mina kompisar säger att man föder ut barnet. Stämmer det?

Det finns två metoder av abort, en kirurgisk där man sövs och en läkare för in en tunn slang i livmodern och tömmer innehållet. Det är såpass tidigt i en graviditet så det är aldrig fråga om att ta ut ett barn.

Den andra metoden är medicinsk och mar tar bland annat en tablett och det blir ungefär som ett tidigt missfall.

Läs mer om aborter på RFSU:s hemsida: www.rfsu.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan spermierna simma genom kläderna?

Jag och en tjej låg nyligen och hånglade. Efter ett tag lade hon sig ovanpå mig och började gnugga sitt underliv mot mitt. Efter en stund kunde jag int hålla tillbaka det längre och fick orgasm. Vi hade båda kläder på oss men jag undrar ändå om sperman kan gå igenom kläder eller något och på så sätt ha gjort henne gravid. Måste man ha haft penis inuti hennes vagina för att det ska vara någon risk?

Du behöver inte vara orolig, hade ni kläderna på bägge två så kan hon "omöjligt" blivit gravid. Förvisso krävs det inte att penis är inne i slidan, men med kläder på är det omöjligt att bli gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt