Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Måste killen få veta att jag gör abort?

Jag är gravid och har bestämt mig för att göra abort. Måste min kille (före detta) veta om detta? Jag har beställt en tid för undersökning och jag skulle vilja ha svar på min fråga innan jag går dit.

Om du är gravid och ska göra abort behöver din (före detta) kille inte veta om det. Du väljer själv till vilka du vill berätta om din graviditet och abort.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän är gravid med sin gamla pojkvän

Min flickvän är med barn med sin förra pojkvän. Jag vill inte att hon ska behålla barnet. Det är inte försent för en abort. Är jag en "dålig" pojkvän som inte vill ha barnet? Vi har bara varit tillsammans i två månader och jag känner mig inte beredd att bli "pappa" till någon annans barn. Vad ska jag göra?

En abort är alltid kvinnans val och mannen kan bara förhålla sig till hennes beslut, även om han kanske kan påverka hennes beslut.

Du är inte en dålig pojkvän som inte vill ha en annans barn. Det kan vara en tuff omställning som behöver bearbetas och som du kan behöva hjälp av någon att prata igenom. Kanske finns det någon du kan prata med på den mödravårdscentral som din flickvän tillhör. Jag tycker du ska ringa RFSU:s telefonrådgivning och höra vad du kan få för hjälp och stöd. Även om vår klinik inte kan hjälpa dig så kan vi förhoppningsvis ge dig tips på andra ställen där du kan få stöd. När man hamnar i din situation kan det vara skönt att unna sig samtal med utomstående professionella rådgivare.

RFSU:s sexualrådgivning:
- måndagar 11 -12
- tisdagar och torsdagar 9 -10
Tel: 08-692 07 70

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har svårt att bli gravid

Jag och min sambo har i snart 1 års tid försökt att få barn. Vi har haft samlag som vanligt, kanske till och med lite oftare då jag haft ägglossning. Min mens kommer som den ska, så det borde inte vara felet. Finns det några tips som gör möjligheterna större att lyckas? Vi vill vänta ett tag till innan vi går till en läkare/gynekolog.

På apoteket finns sk. ägglossningstest att köpa, med dessa kan man pricka in när man har ägglossning.

Vill du inte köpa detta test, kan du göra en temperaturkontroll under hela månaden men detta är lite krångligare och förutsätter mycket regelbundna vanor. I samband med ägglossningen, som infaller cirka två veckor före nästa mens första dag, så kommer din tempkurva att förändras; höjas och sedan sänkas igen. Ägget lever ungefär ett dygn och spermierna kan överleva tre till fem dagar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får man utlösning om man är steril?

Om en man är steril, kommer det någon utlösning då eller får han orgasm utan utlösning? Går det se om en man är steril? Kan ni berätta lite om mannens chans att befrukta en kvinna? Till exempel, hur snabba måste spermierna vara?

Att vara steril, som man, betyder att sperman inte innehåller tillräckligt med spermier eller att spermierna inte fungerar som dom skall. Utlösningen innehåller en massa olika saker, inte bara spemier, så utlösning får mannen i alla fall.

När det gäller chanserna att befrukta så är det många saker som spelar in; att kvinnan har ägglossning, att spermierna befruktar ägget, att ägget fastnar i livmodern och så vidare. Man brukar säga att en spermie kan leva upp till fem dagar i kvinnans slida och om det kommer ett ägg under denna tid så kan kvinnan bli gravid.

Läs gärna mer om detta i en bok om graviditet, sådana böcker hittar du till exempel på biblioteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har haft samlag efter en abort

Jag har nyss gjort abort och då fick jag höra att jag skulle vänta med samlag i två veckor. Men nu har jag haft samlag i alla fall. Vad kan hända? Kan jag bli skadad så att jag inte kan få barn sen?

Efter en abort är man extra infektionskänslig och bör därför undvika samlag för att inte råka ut för någon infektion. Infektioner kan ibland leda till äggledarinflammationer och det i sin tur kan göra så man inte kan få barn i framtiden. Om du misstänker att du fått en infektion så bör du kontakta en barnmorska eller gynekolog för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Abortstatistik i Sverige

Hur många aborter görs det i Sverige per år?

I Sverige görs det cirka 35 000 aborter per år.

För mer statistik kring aborter gå till Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag kräktes upp mina p-piller

Jag är en tjej på 16 år som äter p-piller, trionetta 28. För ett tag sedan kräktes jag, och då ska man ju använda kondom för p-pillret sägs inte funka då. Men nu använde vi trots detta inte kondom...Kan jag vara med barn? Dessutom hade jag mens vid samlaget, så då kanske risken är mindre?

Om du kräktes under den hormonfria veckan så är du helt skyddad mot graviditet, annars beror det på hur länge du var magsjuk och kräktes och var på p-pillerkartan du var. För att få ett säkert svar för just ditt fall är det bra om du ringer och pratar med din barnmorska och lämna en graviditetstest för att utesluta graviditet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När är det för sent att göra abort?

Jag undrar när det är försent att göra abort? Det vill säga hur länge kan kvinnan själv bestämma en abort?

Kvinnan kan själv bestämma att göra abort fram till vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsen som avgör.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns ett tidigt missfall?

Jag skulle vilja veta hur det känns att få ett tidigt missfall? Gör det ont?

När man får tidiga missfall så är det likt en vanlig mens, men man kan blöda lite mer och ha lite mer mensvärk.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att ha sex under graviditeten?

Jag är gravid i vecka 28 och jag och min man har sex regelbundet. Är dock lite orolig att det kan vara farligt. Kan man ha sex när man när gravid?

Om det är en helt komplikationsfri graviditet och det känns bra är det inte farligt att ha sex under graviditeten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt