Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min pojkvän är emot abort

Jag är en tjej på 15 år som är gravid. Jag vet inte vad jag ska göra. Min pojkvän är emot abort, så han tycker att jag ska behålla barnet. Men det känns inte rätt för jag är så ung. Vad ska jag göra?

Det låter som du har hamnat i en bekymmersam situation där du snarast behöver hjälp och stöd att komma fram till vad du vill.

Då det gäller abort är det alltid tjejen/kvinnan som själv avgör. Du bör så snabbt som möjligt kontakta en kurator på ungdomsmottagningen där du bor och tala med henne/honom. Din pojkvän kan givetvis också folja med, men i slutänden är det du som bestämmer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag undrar om jag är steril

Jag har fått för mig att jag är steril. Jag har haft två långa förhållanden och jag har aldrig använt något annan preventivmetod än avbrutet samlag. Borde jag inte ha blivit blivit med barn om jag nu kan få barn? Jag menar med tanke på att det inte är så säkert med avbrutet samlag? Hur vanligt är det med sterilitet? Hur kan man kolla det? När jag varit hos gynekologen har hon sagt att mina äggstockar och allt ser bra ut, men jag känner mig ändå jätteorolig.

Ni kan ha haft "tur" när ni använt avbrutet samlag som preventivmetod. Du har säkert hört talas om att par som verkligen kämpar för att få barn kan få hålla på i flera år innan det lyckas. Det är på något sätt som ödets ironi att en del av dem som inte vill bli gravida blir det väldigt lätt och en del av dem som vill ha barn får kämpa.

Utifrån det du beskriver finns det egentligen inte någon anledning att misstänka att du är steril. Om du får svårigheter med att bli gravid, när du verkligen går in för det, kan man göra en utredning. Fram till dess bör du använda en säkrare preventivmetod än avbrutet samlag och utgår från att du kan bli gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Steril av klamydia?

För 12 år sedan hade jag klamydia, utan att veta om det, i drygt ett år. Jag hade inga symtom. Kan detta ha gjort mig steril? Går det att få veta om man har fått ärrbildningar i äggledarna?

Eftersom du inte hade några symtom kan du hoppas på att det inte gav några följder. Om du får svårigheter att bli gravid när du verkligen vill det kan man undersöka dina äggledare. Man gör det inte "bara för att kolla".

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Abort för utländska medborgare

Min flickvän är från Australien och vi bor just nu i Portugal. Kan hon genomföra en abort i Sverige utan att det blir jättedyrt för oss? Jag är svensk medborgare.

Utländska medborgare kan efter den 1 jan 2008 göra abort i Sverige. Kvinnan får betala hela kostnaden själv. Det kostar ca 10 000 kr att göra en abort.

För mer information kring aborter gå till Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svårt att bli pappa

Jag undrar varför jag inte har blivit pappa. Min tjej har barn sedan tidigare, så vi vet att hon kan få barn. Jag har funderat på två saker. Den färsta är att när jag var liten så fick jag en sparkt mellan benen, detta gjorde mycket ont. Den andra är att jag dricker en del alkohol, men inte så pass mycket att det är något problem. Kan något av detta påverka möjligheterna till att bli pappa? Finns det någon hjälp jag kan få så att spermierna blir lite piggare?

Att din flickvän inte blir gravid är såklart är ett problem för dig, och det är inte konstigt att det känns frustrerande. Om ni har testat att bli med barn under längre tid så kan ni vända er till en mottagning, till exempel en barnmorskemottagning eller en fertilitetsmottagning. Där kan ni få lite tips på olika knep och eventuellt hjälper de er vidare.

Det går inte svara på om det är fel på dina spermier eller vad det beror på, för att göra det måste man undersöka dig närmare. Om det har något att göra med att du fått ett slag på pungen kan jag inte heller svara på. Om du dricker måttligt med alkohol så skall inte detta påverka dina möjligheter att bli pappa.

Unna dig/er ett besök på en mottagning där ni kan få mer informaiton och prata om detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag testa mig om jag kan få barn i framtiden?

Jag har varit tillsammans med min tjej ganska länge. Jag har börjat fundera på en sak: Kan jag göra något test eller hur ska jag veta om jag kan få barn? Det skulle kännas bra att veta det.

I Sverige görs inte några tester så länge som man inte försökt få barn under en längre tid. Vad man för i första hand gör att ta ett spermaprov för att kolla kvaliteten på spermier. Om ni har försökt länge och inget händer kan ni vända er till en barnmorskemottagning eller fertilitetsmottagning för ytterligare information och hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det okej att använda en vibrator under graviditeten?

Jag är gravid och min fråga är om det är okej att använda en batteridriven massagestav i underlivet?

Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det inte. Det är inte ovanligt att orgasm kan utlösa sammandragningar det kan kännas oroande men är inte skadligt för graviditeten. Orgasmen sätter inte igång förlossningen såvida inte kroppen är redo för att föda ändå.
Graviditeten ligger väl skyddad av livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen i livmoderhalsen fungerar också som ett skydd för att bakterier ska komma upp i livmodern. Stimulering av klitoris och yttre delar av kvinnans kön är inte på något sätt farligt. Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos/ massagestavar och andra sexleksaker.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur mycket kostar det att göra en abort?

Hur mycket kostar det att göra en abort?

Hur mycket kostar det att göra en abort?
Själva aborten är gratis, du betalar bara för läkarbesöket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan klamydia leda till sterilitet hos män?

Jag har hört att klamydia kan leda till sterilitet. Hur stor är risken att man blir det? Sen undrar jag om klamydian i sig kan bidra till sterilitet eller om man måste få någon komplikation först.

Det är ovanligt att mannen får komplikationer i form av sterilitet från klamydia. Det krävs ofta att klamydiabakterien vandrar upp i t ex bitestikeln som i sin tur kan leda till en bitestikelinflammation. Ofta får man ont om man har en inflammation och det är då viktigt att söka vård. Det bästa sättet är att skydda sig med kondom när man har sex och om man missat skydd någon gång så är det alltid bra att man går och testar sig för säkerhets skull. Är du orolig är det alltså detta du kan och bör göra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det mindre risk för sterilitet vid en medicinsk abort än en kirurgisk?

Är det mindre risk för sterilitet vid en medicinsk abort än en kirurgisk?

Det är väldigt liten risk för framtida svårigheter att kunna bli med barn efter en abort oavsett abortmetod (när aborten görs under kontrollerade former på sjukhus d.v.s.). Risken beräknas till mindre än en på tusen. Eftersom komplikationsrisken i form av blödning och infektion ändå är något lägre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk, är denna metod den som rekommenderas fram till 9:e graviditetsveckan.

Klamydiainfektioner ligger bakom betydligt fler fall av infertilitet (minst 500 fall per år i Sverige) än de fall av infektioner i samband med en abort som leder till svårigheter att kunna bli med barn. I samband med abort görs alltid ett klamydiatest för att minska risken för äggledarinflammation och efterföljande risk för sterilitet. Det finns andra bakterier än klamydia som också kan ge äggledarinflammation, men råden efter abort går alltid ut på att söka läkare akut vid besvär som feber, ökad smärta eller ökad blödning. Då kan i de flesta fall en äggledarinflammation förhindras.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt