Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur känner man igen ett missfall?

Hur känner man igen ett missfall?

Ett missfall börjar ofta med smärta och/eller blödning. Ju tidigare ett missfall sker desto vanligare är det att kroppen klarar av missfallet själv, men ibland behövs en skrapning eller mediciner för att helt avsluta missfallet. Om du är gravid och får en blödning eller en smärta du inte känner igen, kontakta då närmaste kvinnoklinik. Mellan 10 och 35 % av alla graviditeter slutar med missfall.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha sex under graviditeten?

Jag är gravid i vecka 25 och undrar om man kan ha sex under graviditeten?

Ja, det går bra att ha sex under hela graviditeten när du själv har lust och vill.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man bli gravid genom att gnida sitt kön mot varandra?

Min flickvän och jag låg på varandra utan kläder och könsorganen smekte mot varandra. Jag fick ingen utlösning, men hon och jag var fuktiga. Jag stack aldrig in penisen i hennes slida. Jag bara smekte med ollonet mot hennes klitoris, men kom aldrig. Kan det finnas risk för att hon skulle kunna bli gravid då?

Kan hon få ägglossning efter att ha blivit gravid? Hon fick ägglossning i lördags och senast vi låg och smeket var minst en vecka innan det. Varken hon eller jag har haft sex innan med varandra.

Det finns ingen möjlighet att hon skulle ha blivit gravid på det sätt som ni hade sex. För att det ska kunna bli en graviditet så måste sperma ha kommit in i slidan dagarna runt ägglossningen.

Spermierna håller sig levande i högst ett par dagar i livmodern/äggledarna. Om din flickvän hade ägglossningen i lördags och att det då hade gått över en vecka sedan ni hade sex så kan hon inte ha blivit gravid även om du vid det tillfället fått utlösning i henne.

Säkra perioder är dock en osäker preventivmetod eftersom ägglossningen inte alltid är regelbunden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kommer det att finnas i min journal att jag genomfört en abort?

Kommer det att finnas i min journal att jag genomfört en abort? Jag är rädd att en vän som jobbar på det sjukhuset kommer att se det.

Ja, det kommer stå i den journal som de skriver på sjukhuset där du gör aborten.
Men journaler skyddas av sekretesslagen så att personer utan behörighet inte får ta del av dem. Det är bara de som du har kontakt med i vården som har rätt att titta på de journalanteckningar som är relevanta för dem att ta del av. Att titta i andra journaler är ett brott.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man bli gravid om man är transkille?

För transkillar som har kvar sin livmoder och äggstockar finns det en risk att bli gravid så länge man har ägglossning. Man kan bli gravid om spermier kommer in i slidan under dagarna runt ägglossningen. Ägglossningen sker oftast 12-16 dagar före nästa mens. Spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i ungefär 3-5 dygn.

Ägglossningen påverkas när man tar testosteronbehandling och upphör på sikt, vilket man märker genom att menstruationerna glesas ut och tillsist upphör. Dock är det individuellt hur länge man har kvar sin ägglossning när man behandlas med testosteron, dvs det är svårt att förutse hur länge just man själv kommer att vara fertil. Därför är det viktigt att prata med sin gynekolog om hur länge man behöver använda skydd vid vaginalsex för att undvika att bli gravid. Transkillar som har kvar sin livmoder och äggstockar och som redan behandlas med testosteron kan åter bli fertila om de avslutar sin testosteronbehandling. Man vet egentligen inte hur fertiliteten påverkas av att behandlas med testosteron men det finns flera exempel på transkillar som har avslutat sin testosteronbehandling och har blivit gravida. Idag finns inte längre något krav på att vara steril för att få ändra sitt juridiska kön. Det går således att ändra sitt juridiska kön utan att ta bort äggstockar eller sterilisera sig. Det kommer även gå att frysa ner ägg och spermier inför könskorrigerande kirurgi där äggstockar eller testiklar tas bort.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt