Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori abort (20 st frågor)

Måste killen få veta att jag gör abort?

Jag är gravid och har bestämt mig för att göra abort. Måste min kille (före detta) veta om detta? Jag har beställt en tid för undersökning och jag skulle vilja ha svar på min fråga innan jag går dit.

Om du är gravid och ska göra abort behöver din (före detta) kille inte veta om det. Du väljer själv till vilka du vill berätta om din graviditet och abort.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän är gravid med sin gamla pojkvän

Min flickvän är med barn med sin förra pojkvän. Jag vill inte att hon ska behålla barnet. Det är inte försent för en abort. Är jag en "dålig" pojkvän som inte vill ha barnet? Vi har bara varit tillsammans i två månader och jag känner mig inte beredd att bli "pappa" till någon annans barn. Vad ska jag göra?

En abort är alltid kvinnans val och mannen kan bara förhålla sig till hennes beslut, även om han kanske kan påverka hennes beslut.

Du är inte en dålig pojkvän som inte vill ha en annans barn. Det kan vara en tuff omställning som behöver bearbetas och som du kan behöva hjälp av någon att prata igenom. Kanske finns det någon du kan prata med på den mödravårdscentral som din flickvän tillhör. Jag tycker du ska ringa RFSU:s telefonrådgivning och höra vad du kan få för hjälp och stöd. Även om vår klinik inte kan hjälpa dig så kan vi förhoppningsvis ge dig tips på andra ställen där du kan få stöd. När man hamnar i din situation kan det vara skönt att unna sig samtal med utomstående professionella rådgivare.

RFSU:s sexualrådgivning:
- måndagar 11 -12
- tisdagar och torsdagar 9 -10
Tel: 08-692 07 70

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har haft samlag efter en abort

Jag har nyss gjort abort och då fick jag höra att jag skulle vänta med samlag i två veckor. Men nu har jag haft samlag i alla fall. Vad kan hända? Kan jag bli skadad så att jag inte kan få barn sen?

Efter en abort är man extra infektionskänslig och bör därför undvika samlag för att inte råka ut för någon infektion. Infektioner kan ibland leda till äggledarinflammationer och det i sin tur kan göra så man inte kan få barn i framtiden. Om du misstänker att du fått en infektion så bör du kontakta en barnmorska eller gynekolog för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Abortstatistik i Sverige

Hur många aborter görs det i Sverige per år?

I Sverige görs det cirka 35 000 aborter per år.

För mer statistik kring aborter gå till Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När är det för sent att göra abort?

Jag undrar när det är försent att göra abort? Det vill säga hur länge kan kvinnan själv bestämma en abort?

Kvinnan kan själv bestämma att göra abort fram till vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsen som avgör.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min pojkvän är emot abort

Jag är en tjej på 15 år som är gravid. Jag vet inte vad jag ska göra. Min pojkvän är emot abort, så han tycker att jag ska behålla barnet. Men det känns inte rätt för jag är så ung. Vad ska jag göra?

Det låter som du har hamnat i en bekymmersam situation där du snarast behöver hjälp och stöd att komma fram till vad du vill.

Då det gäller abort är det alltid tjejen/kvinnan som själv avgör. Du bör så snabbt som möjligt kontakta en kurator på ungdomsmottagningen där du bor och tala med henne/honom. Din pojkvän kan givetvis också folja med, men i slutänden är det du som bestämmer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Abort för utländska medborgare

Min flickvän är från Australien och vi bor just nu i Portugal. Kan hon genomföra en abort i Sverige utan att det blir jättedyrt för oss? Jag är svensk medborgare.

Utländska medborgare kan efter den 1 jan 2008 göra abort i Sverige. Kvinnan får betala hela kostnaden själv. Det kostar ca 10 000 kr att göra en abort.

För mer information kring aborter gå till Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kommer det att finnas i min journal att jag genomfört en abort?

Kommer det att finnas i min journal att jag genomfört en abort? Jag är rädd att en vän som jobbar på det sjukhuset kommer att se det.

Ja, det kommer stå i den journal som de skriver på sjukhuset där du gör aborten.
Men journaler skyddas av sekretesslagen så att personer utan behörighet inte får ta del av dem. Det är bara de som du har kontakt med i vården som har rätt att titta på de journalanteckningar som är relevanta för dem att ta del av. Att titta i andra journaler är ett brott.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur mycket kostar det att göra en abort?

Hur mycket kostar det att göra en abort?

Hur mycket kostar det att göra en abort?
Själva aborten är gratis, du betalar bara för läkarbesöket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det mindre risk för sterilitet vid en medicinsk abort än en kirurgisk?

Är det mindre risk för sterilitet vid en medicinsk abort än en kirurgisk?

Det är väldigt liten risk för framtida svårigheter att kunna bli med barn efter en abort oavsett abortmetod (när aborten görs under kontrollerade former på sjukhus d.v.s.). Risken beräknas till mindre än en på tusen. Eftersom komplikationsrisken i form av blödning och infektion ändå är något lägre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk, är denna metod den som rekommenderas fram till 9:e graviditetsveckan.

Klamydiainfektioner ligger bakom betydligt fler fall av infertilitet (minst 500 fall per år i Sverige) än de fall av infektioner i samband med en abort som leder till svårigheter att kunna bli med barn. I samband med abort görs alltid ett klamydiatest för att minska risken för äggledarinflammation och efterföljande risk för sterilitet. Det finns andra bakterier än klamydia som också kan ge äggledarinflammation, men råden efter abort går alltid ut på att söka läkare akut vid besvär som feber, ökad smärta eller ökad blödning. Då kan i de flesta fall en äggledarinflammation förhindras.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt