Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Kan man blir gravid av smeksex?

Jag har haft petting med en kille för en vecka sedan och nu undrar jag om det är stor risk att bli gravid av det? Han runkade tills att han fick utlösning och sedan så pullade han mig. Men hans snopp var inte inne i mig. Behöver jag vara orolig för att vara gravid?

Risken att bli gravid är ytterst liten, i princip obefintlig vid smeksex. Det krävs att det sker en utlösning i slidan eller mycket nära slidmynningen, så att spermierna kan simma upp till äggledare för att befrukta ägget.


Om du oroar dig alltför mycket för en graviditet, finns det risk att din mens just för att du oroar dig. Är du orolig kan du alltid tala med barnmorskan på ungdomsmottagningen, där du också kan göra ett gravtest vid tidpunkten du väntar din mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid under mensen?

Jag måste fråga en sak. Min pojkvän kom i mig igår, men jag hade mens då. Kan jag vara gravid?

Det är osannolikt att du blivit gravid. Möjligheten att bli gravid sker dagarna runt ägglossningen. Om du normalt har regelbunden menscykel, omkring 25-28 dagar, så har du ägglossning (tidpunkten då en befruktning sker) två veckor före nästa mens första dag. Eftersom att du hade samlag under mensen så är risken liten, men den är heller inte noll. Risken ökar också om du hade en lång mens eftersom att den då slutar närmare den beräknade ägglossningen. Mitt råd är att du avvaktar och ser om nästa mens kommer som den ska. I annat fall kan du köpa ett graviditetstest eller kontakta en gynmottagning för testning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Dör spermierna om de kommer ut i luften?

Kan jag bli gravid om min kille pullar mej och har sperma på fingrarna. Spermier kan väl inte överleva om dom kommer ut i luften?

Spermierna dör inte direkt dom kommer ut i luften. Spermierna dör när sperman börjar klumpa ihop sig och torka. Men för att du skall kunna bli gravid så måste spermierna ta sig in i slidan. Om din kille stoppade in sina fingrar i din slida med "färsk" sperma så finns det en liten risk att bli gravid. Om du behöver ta ett graviditetstest så kan du vända dig till en gynmottagning eller till en ungdomsmottagning (om du är under 20 år).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tillförlitliga är graviditstesten?

Jag undrar om graviditetstesten alltid är lika tillförlitliga? Blir det någon skillnad på resultatet om man har mycket vätska i urinen, eller är de så säkra att man kan lita på ett negativt resultat?

De graviditetstester som finns idag är tillförlitliga. Det som oftast blir fel är att man tar ett test för tidigt i menscykeln. Men vissa tester fungerar bra även tidigt efter en eventuell graviditet. Följer man bruksanvisningen så bör man kunna lita på testet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan spermierna simma genom kläderna?

Jag och en tjej låg nyligen och hånglade. Efter ett tag lade hon sig ovanpå mig och började gnugga sitt underliv mot mitt. Efter en stund kunde jag int hålla tillbaka det längre och fick orgasm. Vi hade båda kläder på oss men jag undrar ändå om sperman kan gå igenom kläder eller något och på så sätt ha gjort henne gravid. Måste man ha haft penis inuti hennes vagina för att det ska vara någon risk?

Du behöver inte vara orolig, hade ni kläderna på bägge två så kan hon "omöjligt" blivit gravid. Förvisso krävs det inte att penis är inne i slidan, men med kläder på är det omöjligt att bli gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Pappa mot min vilja - kan jag göra något?

Jag har lite frågor angående en sak som stör mig extremt mycket! För ett tag sen träffade jag en tjej och vi hade sex. Hon sade att hon åt p-piller, så vi använde inte kondom. Sen ville hon inte träffa mig mer. Vi har pratat med varandra någon gång och så några veckor efter det blivit slut berättade hon att hon var med barn. Först sa hon att det inte var mitt, men nu har hon ändrat sig. Eftersom att hon sa till mig att hon åt p-piller så trodde jag inte att det var sant. Men nu har hon erkänt att hon ljög. Hon åt inte p-piller, utan hon ville bli med barn. Medvetet. Jag är helt förkrossad och förstår inte hur hon kunde ljuga om en sådan sak. Jag känner mig utnyttjad och det känns inte rätt att hon ska få göra något sådant. Jag vet inte om det är för sent för abort. Jag har försökt att övertala henne, men hon vill inte. Men finns det inget jag kan göra? Hur ska jag kunna lita på en tjej igen?

Det är mycket begripligt om du känner dig både rejält sviken, ledsen och arg.
Du nämner att det kanske är för sent för abort men det kan ändå vara värdefullt om ni går och samtalar med någon professionell om er situation och betydelsen av att båda föräldrarna är motiverade till att bli föräldrar - för barnets skull! Prova med kommunens familjerådgivare, eller med kuratorn vid mödravårdscentralen. Det kanske också kan vara en idé att försöka att nå fram till henne genom någon som står henne nära, och ha ett samtal med den tredje personen närvarande. Beslutet att göra abort eller inte kan dock i slutändan endast fattas av kvinnnan själv.

Men sedan ska det självklart göras ett faderskapstest. Detta görs när barnet sedan är fött.

Hoppas att denna situation inte färgar din syn på alla tjejer utan att du kan få tillbaka din tro och kunna lita på en anndra tjejer i framtiden. Även om liknande saker händer ibland så är det ändå väldigt ovanligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen gick sönder

Jag och min flickvän har börjat ha sex och vi använder kondom. En gång märkte jag att kondomen hade spruckit. Nu har min flickvän inte fått sin mens och har börjat må dåligt och tror att hon är gravid. Vad tror ni? Kan det vara så?

Om din flickvän misstänker att hon är gravid så skall hon göra ett graviditetstest för ett säkert besked.

Utebliven mens kan, förutom graviditet, även bero på andra saker. Exempelvis kan oro för graviditet leda till att mensen uteblir och kvinnan kan få psykosomatiska symtom, som till exempel illamående. Om det finns en ungdomsmottagning där ni bor så kan din flickvän kontakta den. I annat fall så kan man lämna ett graviditetstest på en mödravårdscentral eller köpa ett test på Apoteket och testa själv hemma.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara gravid trots att jag ätit p-piller?

Jag har ätit p-piller sedan två år tillbaka. Jag har tagit varenda piller i tid, inte varit magsjuk eller spytt upp något piller. Jag har heller inte ätit någon medicin som kan försvaga p-pillereffekten. Nu, helt plötsligt, har jag gått upp några kilo i vikt, och är jättesugen på godis och bakelser och sådant. Jag kan inte säga nej. Kan det bero på att jag är gravid? Finns det någon risk att jag är gravid trots att jag ätit p-piller och fått mens som vanligt? Jag har hört att man kan få mens fast man är gravid. Vet inte varför jag börjat äta så mycket godis och sötsaker. Kan man göra det om man känner sig ensam, för det gör jag? Jag längtar efter en pojkvän och mycket sex, som jag hade tidigare.

Du har själv svaret på din undran. När man längtar efter något, som en pojkvän och sex, så blir det lätt så att man fyller den längtan med någon annan tröst. Man tröstäter och blir sen sugen på mer. Godissug blir värre ju mer man äter. Det är som om kroppen vänjer sig vid det söta och då kan det vara bra att bestämma sig för att byta ut allt godis mot till exempel frukt och färska grönsaker, tills suget minskar.

Om du äter p-piller och dessutom har mens som vanligt så kan du vara säker på att du inte är gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid utan utlösning?

Kan man man bli med barn om killen varit inne i tjejen trots att killen inte fått utlösning under hela samlaget?

Om man har otur kan det finnas spermier i urinröret som kan följa med den så kallade "försatsen". Det är anledningen till att man alltid rekommenderar att kondomen ska användas under hela samlaget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan min flickvän ha blivit gravid fast jag inte fick utlösning?

Min flickvän och jag låg på varandra och våra könsorgan smekte mot varandra. Jag fick ingen utlösning, men båda var fuktiga. Jag stack aldrig in min penis i henne. Kan det finnas en risk för att hon blev gravid?

Nej, det finns ingen möjlighet att hon skulle ha blivit gravid på det sätt du beskriver att ni hade sex på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt