Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag har svårt att bli gravid

Jag och min sambo har i snart 1 års tid försökt att få barn. Vi har haft samlag som vanligt, kanske till och med lite oftare då jag haft ägglossning. Min mens kommer som den ska, så det borde inte vara felet. Finns det några tips som gör möjligheterna större att lyckas? Vi vill vänta ett tag till innan vi går till en läkare/gynekolog.

På apoteket finns sk. ägglossningstest att köpa, med dessa kan man pricka in när man har ägglossning.

Vill du inte köpa detta test, kan du göra en temperaturkontroll under hela månaden men detta är lite krångligare och förutsätter mycket regelbundna vanor. I samband med ägglossningen, som infaller cirka två veckor före nästa mens första dag, så kommer din tempkurva att förändras; höjas och sedan sänkas igen. Ägget lever ungefär ett dygn och spermierna kan överleva tre till fem dagar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får man utlösning om man är steril?

Om en man är steril, kommer det någon utlösning då eller får han orgasm utan utlösning? Går det se om en man är steril? Kan ni berätta lite om mannens chans att befrukta en kvinna? Till exempel, hur snabba måste spermierna vara?

Att vara steril, som man, betyder att sperman inte innehåller tillräckligt med spermier eller att spermierna inte fungerar som dom skall. Utlösningen innehåller en massa olika saker, inte bara spemier, så utlösning får mannen i alla fall.

När det gäller chanserna att befrukta så är det många saker som spelar in; att kvinnan har ägglossning, att spermierna befruktar ägget, att ägget fastnar i livmodern och så vidare. Man brukar säga att en spermie kan leva upp till fem dagar i kvinnans slida och om det kommer ett ägg under denna tid så kan kvinnan bli gravid.

Läs gärna mer om detta i en bok om graviditet, sådana böcker hittar du till exempel på biblioteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag undrar om jag är steril

Jag har fått för mig att jag är steril. Jag har haft två långa förhållanden och jag har aldrig använt något annan preventivmetod än avbrutet samlag. Borde jag inte ha blivit blivit med barn om jag nu kan få barn? Jag menar med tanke på att det inte är så säkert med avbrutet samlag? Hur vanligt är det med sterilitet? Hur kan man kolla det? När jag varit hos gynekologen har hon sagt att mina äggstockar och allt ser bra ut, men jag känner mig ändå jätteorolig.

Ni kan ha haft "tur" när ni använt avbrutet samlag som preventivmetod. Du har säkert hört talas om att par som verkligen kämpar för att få barn kan få hålla på i flera år innan det lyckas. Det är på något sätt som ödets ironi att en del av dem som inte vill bli gravida blir det väldigt lätt och en del av dem som vill ha barn får kämpa.

Utifrån det du beskriver finns det egentligen inte någon anledning att misstänka att du är steril. Om du får svårigheter med att bli gravid, när du verkligen går in för det, kan man göra en utredning. Fram till dess bör du använda en säkrare preventivmetod än avbrutet samlag och utgår från att du kan bli gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Steril av klamydia?

För 12 år sedan hade jag klamydia, utan att veta om det, i drygt ett år. Jag hade inga symtom. Kan detta ha gjort mig steril? Går det att få veta om man har fått ärrbildningar i äggledarna?

Eftersom du inte hade några symtom kan du hoppas på att det inte gav några följder. Om du får svårigheter att bli gravid när du verkligen vill det kan man undersöka dina äggledare. Man gör det inte "bara för att kolla".

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svårt att bli pappa

Jag undrar varför jag inte har blivit pappa. Min tjej har barn sedan tidigare, så vi vet att hon kan få barn. Jag har funderat på två saker. Den färsta är att när jag var liten så fick jag en sparkt mellan benen, detta gjorde mycket ont. Den andra är att jag dricker en del alkohol, men inte så pass mycket att det är något problem. Kan något av detta påverka möjligheterna till att bli pappa? Finns det någon hjälp jag kan få så att spermierna blir lite piggare?

Att din flickvän inte blir gravid är såklart är ett problem för dig, och det är inte konstigt att det känns frustrerande. Om ni har testat att bli med barn under längre tid så kan ni vända er till en mottagning, till exempel en barnmorskemottagning eller en fertilitetsmottagning. Där kan ni få lite tips på olika knep och eventuellt hjälper de er vidare.

Det går inte svara på om det är fel på dina spermier eller vad det beror på, för att göra det måste man undersöka dig närmare. Om det har något att göra med att du fått ett slag på pungen kan jag inte heller svara på. Om du dricker måttligt med alkohol så skall inte detta påverka dina möjligheter att bli pappa.

Unna dig/er ett besök på en mottagning där ni kan få mer informaiton och prata om detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag testa mig om jag kan få barn i framtiden?

Jag har varit tillsammans med min tjej ganska länge. Jag har börjat fundera på en sak: Kan jag göra något test eller hur ska jag veta om jag kan få barn? Det skulle kännas bra att veta det.

I Sverige görs inte några tester så länge som man inte försökt få barn under en längre tid. Vad man för i första hand gör att ta ett spermaprov för att kolla kvaliteten på spermier. Om ni har försökt länge och inget händer kan ni vända er till en barnmorskemottagning eller fertilitetsmottagning för ytterligare information och hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan klamydia leda till sterilitet hos män?

Jag har hört att klamydia kan leda till sterilitet. Hur stor är risken att man blir det? Sen undrar jag om klamydian i sig kan bidra till sterilitet eller om man måste få någon komplikation först.

Det är ovanligt att mannen får komplikationer i form av sterilitet från klamydia. Det krävs ofta att klamydiabakterien vandrar upp i t ex bitestikeln som i sin tur kan leda till en bitestikelinflammation. Ofta får man ont om man har en inflammation och det är då viktigt att söka vård. Det bästa sättet är att skydda sig med kondom när man har sex och om man missat skydd någon gång så är det alltid bra att man går och testar sig för säkerhets skull. Är du orolig är det alltså detta du kan och bör göra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt