Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur säkra är akut-p-piller?

Hur stor är risken att tjejen blir gravid trots att akut-p-piller tagits bara någon timme efter samlaget?

Akut-p-piller minskar graviditetsrisken med 85% om man tar tabletten inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget.

Ju närmar inpå det oskyddade samlaget du tar tabletten desto säkrare. Risken att bli gravid efter intaget är cirka en till tre procent.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen gick sönder

Jag hade samlag med min flickvän igår (fredag). Efterår märkte vi att kondomen gått sönder, så att toppen fanns kvar i hennes slida. Hon äter inte p-piller, och hade precis "avslutat" sin menstruation. Finns det något att göra så här i efterhand, för att förhindra en graviditet? Jag har hört att det finnns något slags akuta p-piller.

Din flickvän kan ta akut-piller inom 72 timmar. Ju tidigare hon tar tabletterna desto säkrare är metoden. Akut-p-piller finns att köpa receptfritt på Apoteket. Man kan även få akut-p-piller hos en barnmorska, exemempvis på en ungdomsmottagningen eller kvinnoklinik.

Man bör (även om mensen kommer) göra ett graviditetstest tre veckor efter behandlingen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Bör jag göra graviditetstest efter akut-p-piller?

Jag och min kille hade ett samlag utan kondom. Det bara blev så. Vi brukar alltid annars använda kondom. Eftersom jag inte tar p-piller köpte vi akut-p-piller och jag tog det cirka tio timmar efter att vi haft sex. Efter en vecka fick jag min mens, den kom två veckor för tidigt. Nu när jag egentligen ska ha min mens så kommer den inte. Jag har gått sex dagar över tiden. Jag undrar ifall jag behöver oroa mig för att vara gravid?

Man rekommenderar ett graviditetstest cirka tre veckor efter att ha tagit ett akut-p-piller, även om risken för graviditet är minimal och även om man haft en mensblödning. Om du kontaktar en ungdomsmottagning eller en mödravårdscentral så får du hjälp. Den första mensen efter akut p-piller kan bli förskjuten, oregelbunden så det är inte konstigt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Graviditetsrisken under mens?

Jag och min tjej hade sex imorse utan skydd. Men nu på eftermiddagen har hon fått sin mens. Jag undrar om det finns någon risk för att hon blivit gravid? Bör hon ta akut-p-piller?

Om det var hennes riktiga mens som kom så kan hon inte bli gravid. Då behöver hon inte ta några akut-p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ta akut-p-piller två gånger samma månad?

Min flickvän tog akut-p-piller för några veckor sedan, och idag sprack ytterligare en kondom. Jag undrar om vi, trots att vi tidigare under samma menstrationscykel tagit akut-p-piller, ta ytterligare en omgång? Eller vad ska vi göra?

Man kan ta akut p-piller flera gånger under en månad men säkerheten blir då sämre. Man kan trots allt säga att det är bättre att ta dem igen än att inte göra något alls. Vad man skulle kunna tänka sig händer, är att din flickvän får blödningsrubbningar eftersom pillren skjuter på den ordinarie ägglossningen. Oavsett hur ni gör bör hon lämna ett graviditetstest cirka tre veckor efter att ha tagit akut-p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mellanblödning efter akut-p-piller

Eftersom vår kondom gick sönder tog jag ett "akut-p-piller". Nu (cirka fem dagar efter jag tagit pillret) så har jag fått en liten mensblödning. Jag är jätterädd att detta inte är normalt.

Den mellanblödning du fick är fullkomligt normal. Det kan bli så då man tagit akut-p-piller. Det finns ingen anledning till oro.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gratis akut-p-piller?

Kan man få gratis akut-p-piller av ungdomsmottagningen?

Ja, det kan man!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När ska man graviditetstesta sig efter avslutad behandling?

Hur lång tid efter att man har tagit akut-p-piller ska man göra graviditets test?

Du bör göra ett graviditetstest efter tre veckor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan akut-p-piller skada ett foster?

Om man har haft sex och blivit gravid fast man inte vetat om det och sen haft sex igen och tagit ett nytt akut-p-piller, kan det då på något sätt skada barnet?

Akut-p-piller kan inte skada ett eventuellt barn. Det finns de som är gravida trots att de äter p-piller (som inte fungerat av någon anledning - oftast på grund av glömska) och sedan behållit barnet, som inte fått några skador av detta. Det är ungefär samma hormoner i akut-p-piller som i p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ta akut p-piller när jag äter minipiller?

Jag äter minipiller (Cerazette) men jag glömde att ta ett av dem i tid en måndag. Lördag efter hade jag oskyddat sex. Nu undrar jag om jag kan ta akut p-piller och sedan fortsätta som vanligt med mina minipiller? Eller bör man ha ett uppehåll med minipillerna då?

Du skriver att du glömde tablett Cerazette en måndag och att du hade sex på lördagen det blir mer än 3 dygn efter att du glömde tabletten och då är det för sent att ta akut p-piller. Man kan ta akut p-piller för att sedan fortsätta med sina minipiller. Om du är osäker är det bästa är att diskutera det med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen och eventuellt ta en graviditetstest.


Med Cerazette får det gå upp till 36 timmar mellan två tabletter utan att säkerheten påverkas. Det betyder att det är ganska lång glömskemarginal.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt