Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur har två killar sex med varandra?

Jag undrar hur det kan gå till när två killar har sex?

Du undrar hur det kan gå till när två killar har sex. Sex kan man ha på många olika sätt, så många att det är omöjligt att räkna upp alla. Men här har du exempel på några.

Man kan hångla. Att hångla betyder att man kramas och smeker varandra och ofta kysser varandra också. Hur gör man när man kysser varandra? Man kan luta huvudet lite så att näsorna inte krockar. Låt läpparna mötas i en puss. Stanna kvar där och öppna läpparna. Andas genom näsan. Låt tungorna virvla runt. Man kan röra tungan snabbt, eller långsammare. Man kan sticka in tungan lite grann, eller djupare. När man hånglar kan man ha alla kläder på sig, eller också tar man av sig lite så man känner mer av den andres hud. Man kan också låta händerna smeka innanför tröjan eller innanför byxorna på den andre.

Man kan onanera tillsammans. Om man brukar onanera var för sig, men känner att man vill göra det med varandra är ett tips att man visar varandra hur man brukar göra. Man kan onanera åt varandra också.

Man kan använda munnen för att göra det skönt för den andre och sig själv. Att suga på den andres penis eller att han suger på ens egen är vanligt. Man kan också suga och slicka på andra ställen av kroppen. Bröstvårtorna tycker en del känns skönt. Rumpan tycker en del känns skönt. Pungen är ett annat ställe. Men även andra ställen, det är olika från person till person.

Man kan ha samlag. Då för den ena killen in sin penis i den andre killens rumpa. Det som behövs är kondom och glidmedel. Att ta det lite försiktigt så det inte gör ont, ska man göra. Vill du veta mer om analsex kan du gå in på RFSU:s hemsida.

Det var några sätt som killar kan ha sex på. Så länge det känns bra och att båda vill kan man göra just det man själv tycker känns skönt. Vad det är väldigt olika.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur gör två tjejer när de har sex med varandra?

Hur gör homosexuella tjejer när dom har sex med varann?

Det finns många olika sätt som två tjejer kan ha sex med varandra på. Det är olika vad man tycker om och vad man vill göra. Men här är några exempel på hur man kan ha sex med varandra.
Man kan använda munnen och tungan för att göra det skönt för sig själv och sin partner. Till exempel så kan man stimulera klitoris eller de inre blygdläpparna med tungan och läpparna. Man kan också slicka runt slidöppningen och föra in tungan en bit. Munnen kan man också använda för att smeka och kyssa andra delar av kroppen som känns sköna, exempelvis bröstvårtorna.
Man kan smeka varandra, eller sig själv, med händerna på de delar som känns sköna att ta på eller bli smekt på. En del tycker också om att föra in något i slidan eller i analen exempel fingrar eller en dildo (löspenis).
Man kan ocskå stimmulera varandra genom att gnida sitt könen mot varandras ben så att klitoris stimuleras.
Man kan hångla med varandra, med eller utan kläder. Att hångla betyder att man kramas, kysser och smeker varandra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför funderar jag på hur det skulle kännas att ha sex med en kille?

Jag är en kille på drygt 30 som har lite frågor om homosexualitet. Jag har aldrig tänt sexuellt på en kille och inte heller fantiserat om det, men på senare tid har jag funderat mycket på hur det skulle kännas att ha sex med en annan kille. Jag blir inte kåt av tanken, men jag tänker mycket på det. Är det normalt? Jag har aldrig tänt på något annat än tjejer, kan det här betyda att jag håller på att bli bisexuell? Jag har haft det jobbigt en period, med struliga relationer, och jag har inte haft sex med någon på rätt lång tid. Kan det vara därför eller är det här något som alla går igenom i livet?

Du har tänkt på hur det skulle vara att ha sex med en kille, däremot så känner du inte att du tänder på tanken. Detta är inget konstigt. Precis som du själv skriver kan det vara så att man i vissa skeden av livet funderar på saker som i andra skeden inte är något man tänker på. Det kan gälla allt möjligt, även det som rör sex. De flesta människor tänker nog på saker som man kanske inte nödvändigtvis skulle vilja göra i verkligheten, men i tanken så "provar" man (och kanske kommer fram till att det är något man inte vill testa i verkliga livet). Att du tänker på att ha sex med en kille, kan vara en en sådan tanke. Det är egentligen inte så konstigt. Tankar som börjar "undrar hur det skulle vara..." kan vara viktiga för att komma fram till vad man själv tycker om, är nyfiken på - eller inte är intresserad av.

Du frågar om man kan bli bisexuell "bara sådär". Visst händer det att människor plötsligt en dag blir förälskad eller kåt på någon av samma kön, utan att han eller hon är beredd på det. Vi lever i ett samhälle där de flesta utgår från att man är heterosexuell. Man liksom antar att man är hetero utan att ens tänka så mycket på det. Kanske är det därför man blir så förvånad om man märker att man tänder på någon av samma kön. Eller som det kanske är i ditt fall, att bara tanken på sex med en killar gör dig förvånad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Räknas det otrohet om man sex med någon av samma kön?

Jag och min livspartner har pratat lite om homosexulitet. Vi anser båda att det inte klassas som otrohet om man vill prova en gång, bara för att se hur det är ... av ren nyfikenhet! Jag har sedan en tid tillbaka varit nyfiken på att prova med ha sex en annan kille, trots att jag vet att jag inte är homosexuell. Jag vill prova en gång bara. Förut hade jag "bögfobi", men nu är jag nyfiken. Min fru och jag är ju överrens om att det inte klassas som otrohet, men vad tycker ni? Min fru är också intresserad.

Om ni båda är överens om att det är okej att göra en sak, så är det ju okej. Att vara otrogen är att gå över de gränser man tillsammans har satt upp i ett förhållande. Vad bra att ni tillsammans har pratat om hur ni vill ha det. Det är bra att man formar ett förhållande utifrån de önskningar som man själv har, och inte utifrån några allmänna förväntningar om hur något "borde vara".

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag känner mig dragen till en äldre man

Jag känner mej dragen till en man i 55 års åldern på mitt arbete. Jag fantiserar om att vi bastar tillsammans och har sex. Är det onormalt att tänka så?

Vad är det du tänker skulle kunna vara onormalt? Att han är mycket äldre än dig eller att han är en annan man - eller både och? Inget av det är i vart fall varken konstigt eller ovanligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag göra det skönt för min tjej?

Jag är en lesbisk tjej som undrar hur jag ska göra det skönt för min flickvän. Jag har inte så mycket erfarenhet av tjejsex. Det är första gången jag är tillsammans med en tjej. Hur ska jag göra det skönt för henne när vi har sex. Kan man använda dildo?

Klitoris är det ställe på könet som för de flesta tjejer är känsligast för beröring. Olika tjejer tycker om att bli smekt och stimulerad på olika sätt, du får pröva och fråga dig fram. Du kan till exempel använda dina fingrar och smeka på eller runt hennes klitoris, ibland kan klitoris vara så känslig att det kan kännas bra att börja med att smeka runt omkring. Klitoris kan också stimuleras med hjälp av munnen och tungan eller med hjälp av en vibrator. Andra vanliga sexsätt är att saxa benen och att gnida könen mot varandra eller gnida könen mot varandras ben.

Slidöppningen har också en massa nerver som kan vara sköna att smeka på olika sätt. En del tycker också det känns bra att föra in något, till exempel en dildo eller fingrar, i slidan medan andra inte gillar det. Det är som sagt var olika och du får pröva dig fram.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur vet jag om hon är intresserad?

Jag är 16 år och har precis kommit på att jag är bisexuell. Jag blev kär i en tjej första gången jag såg henne men jag trodde då att jag inte hade en chans att få henne. Men nu har jag hört genom en vän att hon kanske är bisexuell.
När jag gick förbi henne kollade hon på mig, men när jag kollade tillbaka tittade hon bort. Vi har börjat prata lite, och det känns så underbart att vara i hennes närhet.
Häromdagen mötte jag henne och då plötsligt tog hon upp en mobiltelefon när hon såg mig (och det kändes som hon gjorde det för hon inte visste vad hon skulle säga).


Tror du att hon är intresserad av mig? Vad ska jag göra för att hon ska bli intresserad av mig?

Att vara kär och inte veta vad den andra personen känner kan kännas svårt. Det du skriver låter lite som ni har en flört på gång. Just så brukar nog det flesta göra. Titta lite längre på varandra, mötas med blickar, försöka komma i varandras närhet. Ofta utan att säga så mycket, i alla fall i början. Tyvärr finns det ju bara ett sätt att säkert ta reda på om den andra är intresserad: Att prata och berätta hur man själv känner. Men man kan ju också först försöka lära känna varandra mer och försöka hitta på saker som man kan göra tillsammans.


Många homo- och bisexuella berättar att det är extra svårt att våga berätta om sin kärlek. Man är rädd för att bli avvisad. Om din kärlek inte har känt så här för en tjej tidigare kan det hända att hon är lite rädd för sina egna känslor och inte riktigt vet vad hon ska göra. Jag tror att du ska försöka prata med henne. Antingen vågar du berätta eller så kan du börja med att prata om något du gillar, som musik eller bio, så att ni kan börja lära känna varandra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är jag lesbisk?

Jag sov över hos min tjejkompis och när vi hade lagt oss så frågade hon om jag vill smeka hennes slida. Rätt var det var så gjorde jag det och till slut så började vi kyssas och slicka varandras könsorgan. Är detta normalt? Är jag lesbisk?

Det som hände är varken konstigt eller onormalt. Vilken sexuell identitet man har kan man bara bestämma själv. En del vet och vill säga att de är antingen heter- homo eller bi. Men det finns andra som inte vill definiera sig som något av dessa. Jag skriver detta därför att det är lätt att tro att man måste välja något av dessa och att man måste "vara" antingen hetero- homo- eller bisexuell. Men egentligen är detta bara tre begrepp som inte funnits mer än drygt 100 år. Tidigare så delade man inte in människor på detta sätt.
Mitt råd är att du fortsätter att tillåta dig att njuta på det sätt som känns bra för dig. Om du någon gång i framtiden vill definiera dig själv på något sätt så kommer det säkert att klarna för dig framöver.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är jag bisexuell?

Jag undrar vilken sexuell läggning jag har? Jag har varit kär i en del killar och en del tjejer, det har känts ungefär likadant varje gång. Bestäms ens sexuella läggning av hur man beter sig eller är beteendet en fråga om uppfostran och ens omgivning och liknande.

Jag vet att det kanske låter löjligt, men det är de små sakerna som jag funderar på.

Du har funderingar kring dig själv, sin sexualitet och din sexuella läggning. Ganska så vanliga och normala funderingar. Det finns inte något som är statiskt och färdigt kring hur man ser på sig själv, vem som väcker känslorna eller vilken sexuell läggning man har. För några är det klart ganska tidigt (under högstadiet eller tidigare) att man vill definiera sig som homosexuell, bisexuell eller heterosexuell, medan det för andra tar mycket längre tid eller inte ens är så viktigt. Man tänker snarare att det är personligheten och inte könet som väcker lusten och kärleken.

De yttre attributen med kläder eller stil är inte heller något som tydligt avgör den sexuella läggningen, även om några vill uttrycka/synliggöra sin läggning med vissa attribut. Du har upptäckt att du har förmågan att känna känslor för både killar och tjejer. Detta är kanske ett tecken på att du är bisexuell (om det är viktigt för dig med en "etikett")? Eller så kommer det att visa sig att när du möter "rätt" person oavsett kön så känns det också alldeles rätt inom dig själv. Är det viktigt för dig att veta, vill du prata med någon eller veta mer om hbtq (homo-bi-trans-queer)-frågor kan du söka dig till www.rfslungdom.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min dotter är lesbisk

Vart kan man som förälder vända sig när man fått reda på att ens dotter är lesbisk? Det uppstår så många frågor. Finns det någon förening eller liknande som man kan vända sig till och få hjälp? Få träffa föräldrar som hamnat i samma situation och kan dela med sig av sina erfarenheter.

RFSL är det stora förbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Genom dem samlas också föräldragrupper. För att få information om hur det ser ut i just ditt område kan du titta på RFSLs hemsida www.rfsl.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt