Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Mina föräldrar accepterar inte att jag är lesbisk

Jag är lesbisk. Jag har försökt prata om detta med mina föräldrar men de vägrar acceptera att jag är homosexuell. Jag mår mycket dåligt över detta och skulle behöva någon att prata med. Vart ska jag vända mig? Har ni något förslag på hur jag ska prata med mina föräldrar? 


Vad gäller dina föräldrar så har de uppenbarligen svårigheter att acceptera dig så som du är. Vad du kan göra är att vara öppen med dina känslor gentemot dem, också med det som händer med dig när de vägrar att acceptera dig. Berätta också att de är viktiga för dig i denna tuffa tid och att du är och förblir deras dotter, oavsett vilket. Det är däremot deras ansvar att hitta sätt att hantera sina problem och detta ska absolut inte behöva gå ut över dig. Du ska inte heller behöva bli deras kurator eller samtalspartner för deras bekymmer. Det finns möjlighet för dina föräldrar att kontakta RFSL, det finns t.ex. en föräldragrupp till homosexuella barn i Stockholm (kontakta RFSL i Stockholm för mer information om gruppen).Mer information om kontaktmöjligheter hittar du på www.rfsl.se.

Vill du ha kontakt med andra som har problem med sina föräldrar kan du kontakta RFSL Ungdom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min familj accepterar inte min homosexualitet

Jag kan inte berätta för min familj att jag är homosexuell. Jag har själv vetat det länge men har inte kunnat prata med någon om det. Är rädd för hur min familj skulle reagera om de fick reda på det. Det är troende och accepterar inte homosexualitet.

Vad ska jag göra? De kommer snart förstå eftersom jag aldrig haft en flickvän.

Att vara ensam med sina tankar kan vara tungt. Liksom att inte kunna vara öppen med den man är. Kanske finns det någon i din omgivning som du ändå känner att du kan prata med och som kan vara ett stöd. Någon som står på sin sida och som du kan lita på. Kanske en arbetskamrat eller bra vän. Det finns också organisationer som du kan kontakta, exempelvis RFSL och RFSL-ungdom.

Du skriver inte vad din oro handlar om. Vill du ha hjälp med att fundera kring hur du kan komma vidare i relation till dig familj? Kanske se om det ändå finns något sätt att berätta för dem? Genom att prata med andra och få stöd så kanske du kan hitta framkomliga vägar.

Eller är du rädd för att din familj ska stöta bort dig om du berättar eller är du orolig för att din familj ska utsätta dig för fara om det kommer fram till dem? Om du upplever att de kan utgöra ett hot mot dig så har du rätt till skydd. Då kan du kontakta socialtjänsten i den kommun som du bor. Om du skulle befinna dig i akut fara så kontakta polisen direkt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur berättar jag att jag är bög?

Jag är en kille som vet att jag är bög. Hur ska jag berätta det för familjen och mina vänner?

Det är bra att du funderar igenom vad som skulle kunna fungera, utifrån att du bäst känner dina föräldrar. Ta dig tid och skriv gärna ner olika saker som kan vara till hjälp för dig att gå vidare. Hur är dina föräldrar? Vad brukar de säga om homosexualitet när det visas något på TV eller står i tidningen? Kan du fråga dem om något ni tagit upp i skolan eller något du hört, som handlar om bögar?

Det är bra att veta att för de allra flesta som berättar, går det bra. Jag vill också tipsa dig om att prata med kuratorn på ungdomsmottagningen eller skolan för att du lättare ska komma fram till ett sätt som passar just dig. 


Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag berätta för min bästa vän att jag är kär i honom?

Hur ska jag berätta för min bästa vän att jag är kär i honom? Jag vill visa min kärlek öppet men det känns svårt.

Du är kär i din bästa vän men vet inte hur du ska tala om detta. Egentligen är det enbart du själv som på ditt sätt, med dina ord kan berätta vad du känner. Om ni är mycket nära så misstänker jag att ni brukar dela förtroende och du borde känna dig trygg att berätta att du är kär. Om jag läser din nästa fråga så blir min tanke att din oro är att han inte har motsvarande känslor för dig och att det också blir tydligt för honom att du är homosexuell och detta skulle skrämma bort honom och du skulle också förlora en nära vän.

Ibland kan dock fantasierna vara värre än verkligheten och även om dina känslor inte blir besvarade så kommer han fortfarande att vara din allra bästa vän. Hur ett homosexuellt par öppet ska visa sin kärlek, kan variera och beror på dels dem och dels på omgivningen både föräldrar, släkt och vänner och det omgivande samhället. Beroende var man bor kan det vara lättare eller svårare och de kanske behöver få hjälp och stöd. Vill du veta mera om frågor kring homosexualitet kan du söka via www.rfsl.se eller rfslungdom.se

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt