Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

16-årig tjej har en relation med en 25-åring

Jag har en fråga som gäller en dotter till en av mina vänner. Dottern är nyss fyllda 16 år och har under 3 års tid haft ett förhållande med en kille som idag är 25 år. Det kändes inte bra och jag skulle vilja hjälpa henne på något sätt. Enligt min vän så är dotterns pojkvän väldigt svartsjuk och hindrar henne att leva ett normalt tonårsliv. Jag vet inte om de har sex men hon äter tydligen p-piller. Hur länge hon har gjort det vet jag inte. Min vän har åtskilliga gånger försökt att prata med sin dotter, men hon har svårt att nå henne. Dottern är väldigt påverkad av pojkvännen och har svårt att bryta kontakten med honom. Han verkar manipulera henne med hot om att han ska ta livet av sig om hon gör slut. Kan jag göra något eller ge min vän några goda råd. Jag vill så gärna vara till någon hjälp. Det känns inte bra alls att flickan som bara är 16 år ska sitta fast i en sådan realation.

Det kan, precis som du beskriver, vara svårt att nå fram till en person som är manipulerad av någon annan. Hennes känslor för honom är starkare och hans ord väger tyngre än er omsorg. Det är tydligt att det är en ojämlik relation och ett psykiskt utnyttjande och kanske även sexuellt utnyttjande. Eftersom hon nyss fyllt 16 år, och relationen har varat i tre år, är det möjligt att han gjort sig skyldig till våldtäkt på minderårig. I ett sådant fall saknar hennes samtycke betydelse. Det är alltid ett brott att ha sex med någon som är under 15 år (om man själv inte är i ungefär samma ålder) och ni kan i så fall göra en polisanmälan. Det är inte säkert att det är den lämpligaste metoden att nå fram till henne, men kanske ändå nödvändigt.


Det bästa vore om ni försökte prata med henne. Kräv inte att hon ska bryta med honon utan försöka få henne att beskriva vad killen ger henne och hur hon mår i förhållandet. Att stanna kvar på grund av hot om självmord är ingen jämställd relation och om hon får stöd kanske kan få en känsla för detta själv. Risken är att hon "biter sig kvar" i förhållandet för att trotsa er vuxna och er omsorg. Hon känner sig stor att välja/besluta själv och då blir det en låsning i er kommunikation. Då får ni kanske ha is i magen och inte stöta bort henne utan vänta och finnas där för henne. Ni kan också rekommendera henne att prata med en tjejjour, där hon kan vara anonym. Kanske är det lättare för henne. Om din vän behöver stöd så kan hon/han vända sig till skolkuratorn eller till en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt