Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Flytningar (8 st frågor)

Vad är det för slem som kommer på toapappret?

Jag har ett litet problem. När jag torkar mig när jag varit på toa så kommer det ofta en genomskinlig, hal, lite slemaktig flytning eller något liknande. Jag vet att man kan få sådant i samband med ägglossning, men jag har haft detta i ett halvår nu, oftast varje dag. Det började i samband med att jag slutade med minipiller och jag trodde att det hade något samband, men det har inte slutat. Jag har varit hos gynekolog och kollat så att jag inte har någon könssjukdom. Vad kan det vara för något? Är det någon rubbning i kroppen eller kan det vara nåt farligt?

Kvinnor har olika flytningar under olika perioder av menscykeln, men också under olika perioder i livet.

Det är riktigt som du skriver att just genomskinlig flytning kommer i samband med ägglossning. Men flera kvinnor beskriver att de kan ha det så även annars. Ibland ändras flytningarna i samband med byte från ett hormonellt preventivmedel. Flytningarna kan också ändras utan att det så lätt går att helt förstå orsaken. Det du beskriver låter inte som något farligt, men det är jättebra att du har varit och kontrollerat könssjukdomar i alla fall.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blev blöt när vi hade sex. Är det ett tecken på en könssjukdom?

Jag undrar om jag och min pojkvän fått någon könssjukdom. När vi älskade kom det ut som vitt slem ur mig det var väldigt mycket. Efter det blev hans penis konstig och den kliade och fick konstiga prickar som sen blev vitaktiga. Vi har bara varit med varandra och båda testade sig när vi slutade använda kondom. Kan vi ändå blivit smittade eller är han "allergisk" mot mig? Jag har haft lite flytningar och så men inget som känts konstigt tidigare.

Utan undersökning går det inte helt säkert att veta vad detta beror på.

Rikliga flytningar kan delvis bero på den våthet som kommer från slidan vid sexuell upphetsning. Ifall du känner av de annorlunda flytningarna även under annan tid, kan det eventuellt handla om en svampinfektion eller någon annan infektion. Som ni säkert redan känner till är det bra att undvika alltför flitig tvättning med tvål. Vatten eller oparfymerad olja räcker bra. Kontakta ungdomsmottagningen/gynmottagning ifall besvären fortsätter eller om du fortsätter undra vad det är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått mer flytningar

Mina flytningar har blivit mer. Till och med så att de kommer igenom trosorna och lite på byxorna. Förut luktade de ingenting men nu luktar de konstigt tycker jag. Annars så är flytningarna normala. Jag menar att de har normal färg och det varken kliar eller svider. Vad kan detta vara? Är det någon sjukdom? En svampinfektion, en obalans eller något annnat? Eller är det helt normalt?

Att flytningarna varierar i mängden är alldeles normalt och det kan också finnas perioder då flytningarna blir ganska rikliga utan någon tydlig orsak precis som du beskriver. Flytningarna har också i sig självt en lite syrlig doft när allt är i balans. Nu vet jag ju inte riktigt vad du menar med ”konstigt” men om jag tolkar dig så att du menar annorlunda kan doften bero på en tillfällig obalans. Kanske detta har hänt för att du tvättat dig på ett annat sätt än vanligt eller att du använt någon ny tvål till underlivet? Som du säkert redan vet är det bäst att inte tvätta med tvål alls i underlivet - vatten eller oparfymerad olja räcker bra.

Om flytningarna blir besvärande eller det börjar svida, ska du så klart kontakta en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för en undersökning. Om du har haft oskyddad sex och vill testa dig för klamydia, kan du boka tid för ett test på ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mina flytningar är vita och gryniga

Jag har en flytning som är liksom vit och grynig, men luktar inte alls illa. Jag testade mig för olika könssjukdomar för 4 månader sedan och jag hade då inga. Vad kan det vara? Kan det vara svamp? Jag har lite klåda ibland.

Om du inte haft svampinfektion tidigare och känner dig osäker på symtomen är det bra att du först gör en gynekologisk undersökning för att utesluta att dina besvär inte beror på något annat.

Ifall du inte har så mycket klåda eller andra besvär kan du avvakta med behandling och se om det blir bra utan behandling. Som du säkert redan känner till bör du helt undvika att tvätta underlivet med tvål och annat parfymerat . Använd istället ljummet vatten eller ännu hellre oparfymerad olja någon gång per dag. Det är också bra att "lufta" underlivet, exempelvis genom att sova utan underkläder.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför har jag bruna flytningar?

Jag är fundersam. Sedan en vecka tillbaka har jag haft bruna flytningar. Jag vet inte vad det beror på och vill veta vad det är. Jag har inga andra problem. Jag har ett fast förhållande sedan ett år tillbaka och har bara haft sex med min pojkvän.

Du skriver inte om du äter p-piller? Ibland kan mensen börja som en brun flytning eller om du äter p-piller kan mensen vara mycket sparsam, enbart som en brunaktig flytning.

Om detta fortsätter kan du gå till din ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för undersökning. Brunaktiga flytningar kan vara tecken på en infektion eller en obalans i underlivet något som kan behöva behandlas. Om du/ni inte redan testat er för klamydia är detta också något som rekommenderas vid småblödningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Illaluktande flytningar

Jag har fått illaluktande flytningar som är ljusbruna och gulaktiga. Jag har precis slutat äta p-piller. Kan det bero på det? Jag vet att jag inte har någon könssjukdom för jag har testat mig.

Det går inte att avgöra vad dina flytningar beror på utan att du gör en undersökning.

Gjorde du en gynekologisk undersökning i samband med att du testades? Det du beskriver skulle kunna vara en obalans i slidans bakterieflora vilket kan ge illaluktande flytningar. Kontakta en gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning för en kontroll om besvären fortsätter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur kan jag få mindre flytningar?

Jag är en tjej som har jättestora problem med mina flytningar. Jag tycker att jag har alldeles för mycket! Det känns äckligt. Vad kan jag göra åt detta? Min pojkvän har heller aldrig varit med om att en tjej har så mycket.

Alla tjejer/kvinnor har flytningar och dessa kan variera i mängd och utseende över tid.

Flytningarnas funktion är att rengöra slidan. Om du tycker att dina flytningar känns jobbiga och kanske därför tvättar dig mycket med tvål kan du rubba balansen i slidan. Din kropp kan då producera ännu mera flytningar för att återskapa balansen.

Vid sexuell upphetsning ökar fukten/våtheten i slidan. Den fukten är inte samma sak som flytningar utan det kallas istället lubrikation och kan se lite annnorlunda ut jämfört med flytningar. Lubrikationen är genomskinlig och luktfri, medan flytningen kan vara allt från genomskinlig till lite krämigare vit eller gulfärgad beroende på var i mensperioden du befinner dig. Det både du och din pojkvän märker är kanske just den ökade våtheten vid sexuell upphetsning? Men om du trots allt fortsätter att känna dig obekväm med flytningarna kan du vända dig till en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått mycket flytningar

I förrgår började jag att få väldigt stora flytningar. Det känns nästan som om jag läcker. Det rinner och det har en jobbig doft. Vad kan det vara?

Rikliga missfärgade och/eller illaluktande flytningar kan vara tecken på infektion. Om du inte känner igen dina flytningar kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en gynekologisk mottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt