Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min flickvän är för trång

Min 15-åriga flickvän är för trång. Vad beror det på? Vad kan vi göra?

Om din flickvän inte har haft samlag tidigare så kanske hon har en tajt slidkrans. Slidkransen, som också kallas mödomshinnan, är en krans av slemhinneveck som sitter en bit in i slidan. De kan vara tjocka, eller ha sammanväxtningar och det kan göra ont när man för in något i slidan de första gångerna. Din flickvän måste själv känna efter hur hon vill göra. Vad som känns bra för henne.

Det kan också bero på andra saker att det känns trångt. När en tjej bli upphetsad så händer det en massa saker med kroppen, till exempel blir hon blöt i slidan och slidan vidgas och blir längre. Om inte det sker så kan det göra ont att ha sex och det kan vara svårt att föra in något i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det fel att spräcka sig själv?

Jag är oskuld och har spräckt mig själv. Är det fel? Vad ska jag säga till killen som jag ligger med första gången?

När du skriver att du spräckt dig själv antar jag att du menar att du tänjt ut slidkransen ("mödomshinnan") i slidan, eller att du fört in något och att det då uppstått en bristning i något av de slemhinneveck som slidkransen består av. Du får känna efter själv vad du tycker är viktigt att berätta för den kille du har samlag med. De flesta tjejer märker inget den första gången hon för in något i slidan, tex ett finger eller en penis. Slidkransen är töjbar och den finns där hela livet. Hos en del tjejer som har stramare mödomshinna kan den brista lite vid till exempel ett samlag och blöda lite, men hos andra märks det inte.

RFSU har en skrift om slidkransen som du kan ladda ner från vår hemsida. Den heter Slidkransen - Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var det mödomshinnan som gjorde ont?

Första gången jag hade sex med en kille var för ett halvår sedan. Han hade ungefär en 14 cm lång penis. Men andra gången jag skulle ha sex då var det men en annan kille som hade ungefär 18 cm lång. Men han kunde inte få in hela penisen för det tog liksom stopp och det gjorde ont i längst in i slidan. Jag undrar vad det var för fel. Var det mödommshinnan eller? Jag funderar på och gå till en ungdommsmottagning men vågar inte. Jag är så rädd att det ska vara något allvarligt fel på mig.

Det är inte något fel på dig och det är inte slidkransen (mödomshinnan) som stoppar. Slidan på en vuxen kvinna är vanligtvis mellan 8-10 cm djup, så det är med andra ord ovanligt att man kan föra in hela penisen om den är 18 cm lång. Slidan förändras också när man blir sexuellt upphetsad. Den bilr våt, men den vidgas och förlängs. Om man stöter emot livmodertappen som går ner i slidan så kan det kännas obehagligt eller göra direkt ont. Välj då en annan ställning där din kille inte kan föra in penisen så djupt. Det är OK att det tar stopp och att du säger till om det gör ont. Det du beskriver är vanligt. Unna dig gärna ett besök på ungdomsmottagningen så du kan få svar på dina frågor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag undrar lite om slidkransen (mödomshinnan)

Jag och en tjejkompis undrar lite grejer: 1.Kan man se slidkransen? 2.Kan man veta/känna att man har kvar den? Det kan ju ha hänt att den brustit redan. 3.Varför har man den överhuvudtaget?

1. Man kan se slidkransen med hjälp av spegel och bra belysning. Det är ingen hinna som täcker slidmynningen utan små slemhinneveck som omger slidmynningen.
Man får föra isär blygdläpparna och den yttersta delen av slidans väggar. Någon centimeter in kan man se hur slidväggen har en krans av veck som kan vara delvis sammanväxta. Det är slidkransen. Den kan vara svårt ibland att se eftersom mödomshinnor kan se väldigt olika ut och en del kan finnas lite längre in i slidan.

2. Slidkransen försvinner inte. Den har man kvar hela livet. Slidkransar kan vara mer eller mindre tänjbar och därför brister den vanligtvis inte. Om man brister så sker det i veck som från början ar sammanväxta.

3. Det vet man inte. RFSU har givit ut en liten skrift om slidkransen men svar på vanliga frågor. Skriften heter Slidkransen - Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld. Den hittar du på RFSU:s hemsida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan en flicka få en ny mödomshinna och vad kostar det?

Jag undrar hur man kan göra om man skulle vilja operera sig så att man kan få tillbaka sin mödomhinna. Jag undrar också om ni vet hur mycket det kostar.

Eftersom vecken i slidkransen (mödomshinnan) alltid finns kvar behövs ingen ny slidkrans. Det är ingenting som försvinner vid ett första samlag. Det kan däremot spricka lite i något av slemhinnevecken. Men eftersom slidkransen är töjbar så sker detta vanligtvis ej.

I vissa speciella fall kan en kvinna får hjälp att via plastikkirurgi sy ihop vecken för att på så sätt åstadkomma en blödning. Det erbjuds i sällsynta fall om kvinnans liv är i direkt fara. Man får i så fall kontakta en kvinnoklinik för att prata med en gynekolog och kurator. Görs operationen inom landstinget så kostar det som ett vanligt läkarbesök.

Det kan finnas olika privata plastikkirurger som erbjuder detsamma, men eftersom det inte är något RFSU kan förmedla så får den som är intresserad själv söka informatiom. Om man är under 23 år kan säkert ungdomsmottagningen hjälpa. Du kan läsa mer om slidkransen i vår skrift Slidkransen - frågor och svar om myter kring mödom och oskuld. Skriften hittar du på RFSU:s hemsida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mödomshinnan gör så ont att jag inte kan ha samlag

Jag har ett problem. Jag har försökt att ha sex två gånger och båda gångerna har det gjort jätteont. Sist så blödde jag i två dagar efteråt. Så nu undrar jag vad jag kan göra. Jag har inte varit spänd och jag har varit blöt så det är inte det det beror på. Jag har hört att man kan operera bort mödomshinnan. Stämmer det? Jag behöver hjälp.

Du kan vända dig till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning och be om samtal och en undersökning. Du har frågor kring din slida som det är svårt att ge dig svar på här i frågelådan, men en specialist kan ge dig den hjälp du behöver.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan min mödomshinna ha spruckit av en massagestav?

Jag har tidigare onanerat med hjälp av en massagestav. Jag undrar om min mödomshinna kan ha spruckit av det på samma sätt som om jag skulle ha haft samlag. Jag är oskuld.

Om du fört in en massagestav i slidan så har din slidkrans (mödomshinna) vidgats av den. Många har en såpass tänjbar slidkrans så den inte får några bristningar när man för in något. Slidkransen kan beskrivas som en krans av slemhinneveck runt slidväggen en bit in i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt