Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur ska blygdläpparna se ut?

Jag måste få hjälp av er. Jag undrar om fittan ska se ut som min. Jag är jätteorolig att jag inte kan få barn för att mina blygdläppar (inre) är jättestora att dom hänger utanför. Jag tycker det är hemskt att visa mig naken och jag vägrar att gå till gyn.

Storleken på de inre blygdläpparna har inget med förmågan att bli med barn att göra. Det är mycket vanligt att de inre blygdläpparna syns mer eller mindre utanför de yttre blygdläpparna. De är också ofta olika stora. Som barnmorska eller gynekolog undersöker man tusentals kvinnor och vet att det finns mycket stora variationer mellan kvinnor och det är helt som det ska med stora blygdläppar. Det är inget man behöver oroa sig för om man ska göra en gynekologisk undersökning. Många gånger kan en tjej/kvinna bli lugnad när hon gör en gynekologisk undersökning och får reda på att hon ser helt ok ut.

Tyvärr visar de flesta tecknade bilder från till exempel skolans sex- och samlevnadsundervisning små jämna blygdläppar och inom porren är det oftast kvinnor med relativt små blygdläppar som visas och det gör att många kvinnor liksom du oroar sig för att deras fitta set helt fel ut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Konstiga prickar på de inre blygläpparna

Jag har knoppar/prickar på mina inre blygläppar som ser konstiga ut. Är det något ovanligt eller farligt?

Om det är så att du nyligen börjat titta på ditt kön och därför upptäckt prickarna så behöver dessa inte vara något konstigt. Vi har körtlar naturligt och dessa syns mer eller mindre och många blir då liksom du oroliga för att det är något konstigt.

Om det dock är något nytt så kan det vara tecken på kondylom (könsvårtor) som är en sjukdom som överförs sexuellt. Om du haft oskyddat samlag och därför kan misstänka detta så kan du låta barnmorskan på ungdomsmottagningen titta på dig för att avgöra vad prickarna är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mina blygdläppar svullnar efter jag har haft samlag

På senare tid när jag har sex med min pojkvän svullnar alltid mina blygläppar upp efteråt och det svider massor. Vad kan vara fel? Vi är inte särskilt mycket för att experimentera så det är ofta mycket lugnt sex.

Kan det vara så att du inte är tillräckligt upphetsad och därför inte så fuktig och blöt som krävs för att dina slemhinnor inte skall reagera på friktionen? Du skriver inte om dina blygdläppar gör ont när ni har samlag. Men om det är så kan ju det också vara svårt att njuta ordentligt.

Använder ni kondom så kan det vara gummit du reagerar på. Du kan testa med extra glidmedel och skulle inte detta hjälpa så bör du kontakta läkare som kan titta på dig. Det kan vara en infektion som orsakar besvären till exempel svamp. Du skall inte ha sveda och ont när du har samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag operera mina blygdläppar?

Mina inre blygdläpparna är större än de yttre och jag har problem med att de är i vägen. Kan jag operera dem mindre? Klassas denna typ av operation som en skönhetsoperation eller kan man göra det inom den vanliga sjukvården? Kostar det i så fall något; det är ju ändrat nu till att sjukvården är gratis upp till 19 år? Angående operationen, är det värt att göra det? Hur länge efteråt kommer det att göra ont?

Med allt som har med kroppen att göra behövs en individuell bedömning av hur handikappande och störande det kan vara både psykiskt och fysiskt. Om det klassas som skönhetsoperation eller om operationen kan bli inom den vanliga sjukvården bedöms av specialister. Bara du kan avgöra om det är värt att göra eller ej. Du kan få den första hjälpen och eventuell specialistremiss från en ungdomsmottagning. Hur man mår efter en operation och hur ont det kan göra är väldigt olika och helt individuellt.

De inre blygdläpparna är oftast större än de yttre och syns utanför. Blygdläppar består till stor del av svällkroppar som blodfylls vid sexuell upphetsning och annars har de funktionen att skydda den tunna förgården där slidan och urinröret mynnar. Operation innebär att man tar bort en del av svällkroppsvävnaden och eventuell ärrbildning kan ge obehag vid t.ex. sexuell upphetsning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag föll och fick hack i blygdläppen

För två dagar sen ramlade jag på en skidbindning. Jag fick ett hack i blygdläppen och det blödde. Idag ser det bättre ut, men det gör ont när jag rör vid det. Är det svårt att läka? Borde jag uppsöka ungdomsmottagningen? Gör det något om jag har ett hack där om jag ska ha sex igen? Kan det gå upp mer och bli större och djupare om jag har sex eller om någon rör vid det?

Om du tvättar med ljummet vatten eller alsollösning som hindrar en eventuell infektion så bör det läka utan några större problem. Skulle du fortfarande efter ytterligare några dagar ha besvär så kan du vända dig till ungdomsmottagningen och be att barnmorskan tittar på dig. Att du skulle få problem vid sex är inte troligt, utan detta kommer sannolikt att läka utan framtida besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sår på sidan av de yttre blygdläpparna

Jag har små sår på sidan av de yttre blygdläpparna. Vad kan jag göra för att bli av med dem? Vad är det?

Det är svårt att säga vad det är för något utan att göra en gynundersökning. Jag tycker därför att du ska gå till en ungdomsmottagning eller gynmottagning och be dem titta på hur det ser ut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min ena blygdläpp svullnade upp efter en undersökning

Jag var och gjorde en undersökning idag och allt stod bra till, men nu har en av mina blygdläppar svullnat upp och blivit lite hård. Vad är det för fel?

Det är svårt att säga varför din blygdläpp svullnat upp. Avvakta några dagar och blir du inte bättre eller om du får mer besvär bör du gå till din ungdomsmottagning eller gynmottagning för en koll. Det finns körtlar som sitter längt ner vid blygdläppen som ibland kan ge besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt