Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Tre olika typer av orgasm för kvinnor?

Såg en rubrik i en tidning där det stod att kvinnor har tre olika typer av orgasm. Är det så? Vet om den "vanliga" och "fontänorgasmen", men finns det en tredje? Får själv ofta fontänorgasmer, ofta flera i rad och tycker att det nästan är lite pinsamt för det blir väldigt blött.

Orgasmen kan upplevas på olika sätt och kvinnor beskriver olika typer av orgasm. Det talas om orgasm efter klitorisstimulering som en typ av orgasm och efter stimulering i slidan (G-punkten) som en annan typ. Man kan också få orgasm utan fysisk stimulering med tankens och fantasins hjälp. Det talas också om multipla orgasmer, att man får fler orgasmer i rad om man fortsätter att stimulera sig. Fontänorgasm är egentligen ingen orgasm utan en utlösning av vätska via urinröret som kan komma i samband med orgasm men som också kan komma utan orgasm. Runt urinröret finns en mängd vätskeproducerande körtlar (samma typ av körtlar som mannens prostata består av). Körtlarna producerar mer eller mindre mycket vätska (inte urin, utan en vitaktig söt vätska) som en del kvinnor kan få större eller mindre uttömning från. Alla kvinnor har körtlarna, men det är inte alla kvinnor som upplever "fontänorgasmen". Det är synd att kvinnor ska uppleva denna naturliga del av sexualiteten som pinsam, men det kan bero på att kunskapen kring kvinnans sexualitet är så ofullständig. Om du vill ha mer att läsa så har RFSU en skrift som heter "Fittfakta" som man kan beställa på RFSU:s materialbutik. Den kan inte köpas ute i handeln. Där står det mesta om kvinnans kön och sexuella reaktioner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skönt men vad händer?

När jag har sex med min man och speciellt när han smeker mej, då kommer han åt ett ställe ganska långt upp i slidan där det är jätte skönt för mig. Jag "sprutar" och jag vill nu veta vad detta är? Är detta normalt?

Det du beskriver låter helt normalt. Många kvinnor upplever det som ibland kallas för "sprutorgasm" eller "fontänorgasm" men som mer korrekt heter Kvinnlig uretral ejakulation och är en utlösning ur urinröret. Det produceras en speciell vätska i körtlar runt urinröret som är mer skummjölklik och söt i smaken. Din man kommer nog åt det som kallas för "G-punkten". Det finns en amerikansk hemsida med bra text och illustrationer som du kan läsa mer på: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns en "sprutorgasm"?

Jag undrar hur det känns om man får en "sprutorgasm". Jag vet inte om jag hade det eller om jag kissade på mig för det kom mycket vätska.

"Sprutorgasm" är en utlösning ur urinröret och vätskan kommer från körtlar som tömmer sig i urinröret. På "sexologispråk" heter det Kvinnlig uretral ejakulation och kan komma i samband med orgasm eller utan orgasm. Känslan kan variera mycket så det är svårt att ge en typisk beskrivning om hur det känns men en del kvinnor beskriver att det kan kännas som om urinröret klämms ihop och det pulserar ut en vätska. Man kan veta att det inte är urin eftersom det luktar och smakar sött och inte lämnar några fläckar på tyg. Du kan gå in på www.p-guiden.nu och läsa mer om kvinnors lust.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan tjejer "spruta"?

Jag har hört att tjejer också kan få en utlösning med utströmmande vätska (ungefär som killar). Är detta sant? Vad är det i så fall som kommer ut?

Kvinnlig utlösning förekommer och är en vätska som sprutas ut ur urinröret. Mängden kan variera och många kvinnor tänker inte på att vätskan finns. Runt kvinnans urinrör finns både körtlar och svällkroppsvävnad och det är i samband med sexuell upphetsning som vissa kvinnor upplever utlösning. Kvinnor som upplever utlösning berättar att de kan få det via klitorisstimulering, fantasier eller genom att stimulera slidans framvägg. Vätskan som kommer ut liknar skummjölk och smakar sött och det är inte urin.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att svälja tjejers utlösning vid en fontänorgasm?

Om man slickar en tjej och hon får fontänorgasm, kan det vara farligt på nåt sätt att svälja det eller så?

Det är inte farligt att svälja den kvinnliga utlösningsvätskan som kommer. Den består mestadels av socker.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt