Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Stånd (12 st frågor)

Kan nervositet påverka min förmåga till erektion?

Med min förra tjej blev jag nervös när vi skulle ha sex så jag fick inte upp den men det gick över med tiden. Samma sak händer igen med min nya tjej. Jag är nervös nästan hela tiden. Det känns som att jag har en klump i magen. Jag får stånd men inte så hårt. Kan det vara för att jag är nervös? När jag onanerar så får jag stånd nästan som vanligt, men ändå inte. Kan det bli så när jag oroar mig hela tiden och att det löser sig när spänningarna släpper?


Du är absolut inte ensam! Du tycker att detta är jobbigt men du skall veta att det är vanligt med ståndproblematik! Oro, nervositet och stress är några av de vanligaste orsakerna till att ståndet sviktar, precis som du skriver. Det är även så att när man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Ett sätt att hantera problemet är att smeka varandra på massa olika sätt utan att stoppa penis i slidan. Då gör det ju inget om den är lite slak, det kan vara skönt ändå. Tillfredsställ varandra på alla andra möjliga sätt men strunta i samlaget. Försök alltså att inte tänka på det, det gör som sagt inte något om penis är lite slak om man hittar på annat under tiden och då brukar också ståndet komma tillbaka när "pressen" att ha stånd inte är så stark.

Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, doping, droger, snus och rökning så gör du något av detta så är rådet att sluta. Speciellt rökning och snusning är dåligt för ståndet.

Av din beskrivning låter det som du även har lite problem att få hård erektion när du är själv (onani) så unna dig ett besök på till exempel en ungdomsmottagning eller en hud/ven-mottagning på sjukhuset och prata med någon där så det inte beror på något annat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur "böjd" får penisen vara innan det blir problem i sexlivet?

Hur "böjd" får penisen vara innan det blir problem i sexlivet (är fortfarande oskuld så jag har inte testat det än). Man vill ju inte direkt upptäcka att den är för böjd för att kunna genomföra ett samlag. Jag vet att ni kommer att rekommendera en undersökning, men kan ni ge några mått eller exempel på hur böjd den får vara innan det blir problem.

Du är orolig och det är en vanlig fråga bland män just detta med krökning av penis. Det är inte ovanligt att penis är krokig åt något håll. Krökningen kan vara åt vänster/höger, uppåt/nedåt. Penis är uppbyggd av 3 svällkroppar och om någon av dessa är lite kortare så blir det en snedhet i ståndet. Om man har problem med att genomföra samlag eller att krökningen är mer än 30 grader så kan man åtgärda detta genom en enkel operation. Det är inte farligt och man har utvecklat en metod i Sverige som är ett enkelt ingrepp. De flesta krökningar fungerar bra vid samlag - det är inte många penisar som är helt raka. Skulle det bli aktuellt med operation så görs detta på sjukhuset. Vill du få råd och hjälp om detta så kan du vända dig till din ungdomsmottagning så hjälper de dig vidare. Oftast är det också så att vissa ställningar passar bättre och känns bättre, men detta oberoende av krokighet av penis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det läcker ur penisen när jag är kåt

Det är så att det "läcker" ur penisen innan vi ens börjat med samlaget. Jag känner inte något när det händer. Vätskan är i stort sett är lika mycket som en hel utlösning. Däremot så är det inte lika mycket om jag onanerar.

Det du beskriver har alla män mer eller mindre. Detta är en vätska som kommer från Cowpers körtlar och har som uppgift att smörja och rensa urinröret innan utlösning. Ofta kommer detta när man är kåt och tänker på sex, ibland även vid nervositet. Om man är kåt länge så kommer det mer vätska men om man tar en "snabbrunk" så kan ibland vätskan komma efter själva utlösningen. Vätskan kallas ibland kåtolja eller försats.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att ha stånd länge?

Jag skulle vilja veta om det kan vara farligt att behålla en erektion väldigt länge före utlösning, alltså flera timmar. Kan det försämra potensen? Priapism kan ju som bekant göra det, men gäller det även för sexuellt framkallade erektioner som varar "för länge"?

Sexuellt framkallade erektioner är inte farliga och påverkar inte potensen negativt, även om de pågår under längre tid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är man översexuell om man har morgonstånd varje dag?

Min sambo, som snart fyller 50 år, har morgonstånd nästan varje dag. Är detta normalt? Han säger att det är för att blåsan är fylld. Men stämmer det eller betyder morgonståndet att han är översexuell? Vad kan annars vara orsaken till ståndet? Drömmer han snusk eller vad?

Morgonstånd är en helt normal företeelse och alla män har det om man sover tillräckligt djupt. Generellt kan man säga att det inte är något sexuellt betingat som utlöser den reflexen. Sömnen är indelad i olika stadier, och under den så kallade REM-sömnen (rapid eye movement) den period man drömmer. Då passar kroppen på att kontrollera alla sin system och kör som ett "testprogram" för att se att allt är normalt. Detta gäller även andra organ, till exempel hjärta och lungor.

Samma fenomen finns hos kvinnor mer eller mindre, att under REM perioden blir kvinnan fuktig i sitt kön, av samma anledning som mannen, nämligen att se så allt står rätt till. Det finns också ett annat typ av stånd, som kallas kiss-stånd. När urinblåsan är tillräckligt full, trycker den på nerver som utlöser en erektion, så även detta kan vara orsaken. Om man vaknar och inte har stånd en morgon, beror detta på att man passerat REM stadiet och vaknar från ett mer ytlig sömnperiod, vilket inte utlöser morgonstånd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis pekar rakt upp

Jag har ett jätteproblem. När jag har stånd så står min penis ca 50-80 grader uppåt. Jag vill inte ha sex på grund av detta.

De flesta har ett stånd som pekar rakt upp, snett mot magen. Men det finns också massor av variationer - vissa har stånd som står rakt ut, rakt upp eller rakt ner samt att vissa har ett stånd som står lite åt höger eller vänster. Du är med andra ord precis som du skall vara. Det kommer inte att vara några problem att genomföra samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ofrivilligt stånd

Varför får killar ofrivilligt stånd?

Killar får stånd av massa olika anledningar; att man är kåt, tänker på sex/partners, att man får stimulans till exempel i en skakande buss, att man blir nervös, att man drömmer, mm. Killar får stånd på massor av olika tillfällen, och det är vanligare i tonåren att man får det ofrivilligt, även om man kan få det i hela livet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får stånd hela tiden

Jag är en kille på 15 år och jag har problem. Det är så att jag får stånd hela tiden. Flera gånger per dag. Vad ska jag göra? Det är så pinsamt.

Ditt bekymmer är mycket vanligt i din ålder. Ofta får man stånd vid de mest olämpliga tillfällen. Alla vuxna vet att det är såhär och brukar ha överseende med det, även om det kan kännas pinsamt för den som råkar ut för det. Du kan använda kalsonger som sitter åt, då syns ståndet inte lika tydligt. Själva ståndet finns det inte så mycket att göra åt, det kommer att minska av sig själv med åren.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Stånd utan tanke på sex

Jag får alltid stånd utan att tänka "sex" tankar. Varför? Är det som det ska vara eller?

Att få stånd behöver inte alltid ha med sexuella tankar att göra utan kan bero på andra saker, exempelvis så finns ju det "berömda" morgonståndet, och det har ju inte med sex att göra. Det handlar mer om kroppens olika signaler med mera.

Vid vissa rörelser kan man även få stånd för att underlivet stimuleras, utan att man för den skull har tänkt på sex. Det är exempelvis "vanligt" att man får stånd när man åker buss eller tåg, p.g.a. av dess skakningar och ryckningar. Så att få stånd utan att tänka på sex är naturligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis är böjd

Min penis är böjd. Hur går en operation till om man vill skulle vilja göra en och vad kostar den?

När det gäller din fråga kring krökning av penis så är det vanligt att män har dessa frågor. Det är inte ovanligt att penis är krokig åt något håll. Krökningen kan vara åt vänster/höger, uppåt/nedåt. Penis är uppbyggd av 3 svällkroppar och om någon av dessa är lite kortare så blir det en snedhet i ståndet. Om man har problem med att genomföra samlag eller att krökningen är mer än 30 grader så kan man åtgärda detta genom en enkel operation. Det är inte farligt och man har utvecklat en metod i Sverige som är ett enkelt ingrepp. Skulle du medicinskt behöva denna operation så kostar det inte mer än ett vanligt läkarbesök. Vänd dig till din ungdomsmottagning så kan de undersöka dig och göra en bedömning. De flesta krökningar fungerar bra vid samlag - det är inte många penisar som är helt raka.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt