Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Pung (15 st frågor)

Ont i pungen efter hångel

Jag sov hos en tjej härom natten och vi bara hånglade och myste i flera timmar. Så jag var upphetsad ganska länge. Morgonen efter hade jag väldigt ont i pungen. Den var öm och lite svullen. Senare på dagen onanerade jag och det kom väldigt mycket säd, och efter en till två timmar släppte värken i pungen. Kan det ha varit för mycket säd som gjorde ont, eller kan det vara något annat?

Detta brukar kallas Blue Balls, Ballhugg, Ballhojta. Män har alltid haft ett namn på denna företeelse även om det har skiftat över tid och beroende på var i landet du befunnit dig.

Rent fysiskt handlar det om är att när män blir sexuellt upphetsade fylls underlivet, könskörtlarna, svällkropparna och annan vävnad med stora mängder blod. Detta gör att det spänner ut vävnaderna betydligt mer än vanligt. Om man håller vävnaden utsträckt på detta sättet under lång tid kan man till och med få fysiska förnimmelser av det. Dessutom fylls våra könskörtlar av den vätska de producerar till utlösningen, som också trycker på den redan ansträngda vävnaden. Detta ger en diffus värk i underlivet som tilltar i styrka. Då vi har svårt att härleda smärta i underlivet förlägger vi värken till pungen eftersom den har en tendens att stråla ut i pungen. Obehagligt men fullkomligt ofarligt. Får man utlösning töms könskörtlarna på en del av sitt innehåll samtidigt som utlösningen bryter de sexuella signalerna, blodtillströmningen minskar och värken lägger sig. Det är därför inte så konstigt att man trott att det varit farligt att inte få utlösning.

Det är alltså inte farligt att inte få utlösning även om det kan kännas rätt obehagligt. Det går inte heller att se utanpå. För att bli av med detta så är det bästa sättet alltså att få utlösning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har "slapp" pung

Det är så att min pung är väldigt slapp. Jag vet att den ändrar storlek beroende på temperatur och det gör den också, men det krävs ganska mycket för att den ska dra ihop sig. Men till exempel i vanlig rumstemperatur så hänger den praktiskt taget ned i knävecken. Kanske inte bokstavligt talat, men ändå. Även huden under pungen bak mot analen är ganska slapp. Det ser inte bra ut, det känns inte bra (kan skava mot låren när jag går och lätt hamna i kläm när jag sitter/ligger). Det känns inte hygieniskt heller då det blir en massa hudveck där fukt kan samlas. Jag vet att jag har en lite högre medeltemperatur i kroppen än normen, men vad jag undrar nu är om det här kan bero på något speciellt eller om jag bara är skapt på det här sättet. Finns det något man kan göra åt det?

Det är svårt att exakt svara på vad du menar utan en undersökning men det är så att för att killars spermier skall kunna bildas så krävs det 34 grader i pungen, blir det varmare eller kallare så minskar spermieproduktionen. Det är därför som vi har testiklarna utanför kroppen. Vi har även massor av svettkörtlar på pungen som gör att avsvettningen blir större. Likaså att pungen blir större när det är varmt och mindre när det är kallt - detta är inte något konstigt.

Ibland kan det kännas som om pungen hänger ner till knäna och detta är något som män får räkna med att känna ibland. Är det även så att du är lite varmare i kroppen så måste pungen väga upp detta. Att det är hudveck på pungen är ju också för att avdunstningsytan skall öka, vi är alla mer eller mindre knottriga på pungen. Utan en undersökning är det som sagt svårt att svara på dina funderingar men det som du beskriver låter precis som det skall vara, men vill du göra en undersökning så kan du unna dig ett besök på en ungdoms- eller läkarmottagning, så kan de hjälpa dig vidare och svara mer exakt på dina frågor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i pungen, särskilt efter onani

Det är så att jag sedan en tid tillbaka haft lite ont i testiklarna. Jag gissar att det kan bero på att jag har byxor som sitter för tight där nere eftersom det är efter användning av dessa som värken kommer. Den går över efter en tid, men kan komma tillbaka när jag onanerar. Vad kan man göra åt det? Kan det vara direkt farligt? Jag har även en till fråga som hänger ihop med denna. Efter att jag onanerat så känns testiklarna lite konstiga. Det liksom växer en förhårdnad på undersidan. Oftast försvinner det efter ett tag, men det känns lite obehagligt. Vad kan detta vara och behöver jag vara orolig?

Det är svårt att via e-post och utan en undersökning kunna avgöra vad det kan vara. Generellt kan man säga att som kille skall man alltid vara observant på obehag från denna del av kroppen. Även om det sällan är något farligt skall man ändå undersöka sig för att utesluta sjukdom.

Efter utlösning kan ibland testiklarna dra sig inåt kroppen, detta är helt normalt. Eftersom vi inte vet orsaken till ditt första bekymmer är det svårt att säga om det har något samband med din andra fråga.

Så, för att slippa fundera tycker jag att du skall unna dig ett besök på en ungdoms- eller läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i pungkulorna

Jag har haft ont i mina pungkulor på sista tiden. De är inte ömma när jag tar på dem. Smärtan växlar dessutom mellan kulorna. Det känns mest när jag precis har tömt dem. Jag har träffat en tjej nyligen och har börjat ha sex igen efter ett treårigt uppehåll.

Smärta i testiklarna skall man alltid ta allvarligt. Har du haft oskyddat samlag så finns risken för en könssjukdom och då är det läge att gå och testa sig. Skulle det inte vara en sjukdom så är det viktigt att du blir undersökt så att det inte är något annat som är konstigt. Det kan även bero på att du har samlag mycket och ofta nu vilket kan göra att du blir lite ”trött” i pungen och får lite ont. Rådet är i vilket fall som helst att du vänder dig till en hud/ven-mottagning på sjukhuset eller en ungdomsmottagning så att du kan undersökas och ta prover.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knöl i pungen

Hur ska en pung vara? Jag vet inte om det är knölar jag känner men det är ju något mer än bara pungkulor. Det känns bråskliknande och det gör fruktansvärt ont om man bara klämmer försiktigt. De verkar vara lösa inne i pungen? Vad är det? Är det normalt?

Man har en bitestikel runt båda testiklarna som kan kännas lite som ett knippe kokt spagetti. Det kan kännas lite ömt när man trycker där. Men det skall inte göra fruktansvärt ont. Du kan titta lite i en anatomibok om hur det ser ut inne i pungen så är det kanske lättare att veta vad som är vad.

Nu går det inte undersöka dig i detta media och i och med att du är orolig och har ont så anser jag absolut att du skall söka dig till en läkare som undersöker dig. Har du haft oskyddat samlag så kan detta vara tecken på en könssjukdom. Kontakta en hud/ven-mottagning på sjukhuset eller en ungdomsmottagning, de har denna kunskap och kan även ta prover på dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Pungkulorna försvinner vid upphetsning

Om jag har sex eller onanerar liggande på rygg med benen brett isär kan mina pungkulor åka upp i någon sorts hålrum på var sida av penis och liksom försvinna. Detta sker bara under upphetsning. Det verkar som pungen helt enkelt drar ihop sig så mycket att kulorna pressas in. Detta kan kännas lite lustigt så ibland petar jag bara tillbaka dem på sin normala plats. Om jag inte gör det så faller de hur som helst ner igen när upphetsningen minskar. Det gör inte ont när de "försvinner".
Är detta onormalt?

Din fråga är inte så ovanlig. Att testiklarna åker upp är inte farigt så länge de inte fastnar eller du inte kan trycka ner dem igen. Om de fastnar kan detta göra ont. Om de inte åker ner av sig själv eller om du själv inte kan trycka ner dem bör du vända dig till en mottagning för att få hjälp. Om du är orolig för att detta ska hända, vänd dig till en mottagning redan nu för att få tips och råd.

Orsaken till att de "åker upp" är att det hos vissa män finns en liten "gång" som de kan åka upp i. Gången är från början till för att testiklarna ska kunna vandra från buken ner i pungen. Detta sker under senare delen av fosterstadiet, dvs innan födseln. Oftast försvinnen denna "gång" efter att testiklarna har vandrat klart, men hos vissa män finns de alltså kvar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Spark på pungen

För ett par år sedan fick jag en spark på pungen och min pungkula skadades. Det blev som brosk bredvid ena pungkulan. Nu, några år senare har det börjat att göra ont i den pungkula som skadades vilket gör mig orolig (det har aldrig gjort ont förut). Borde jag göra något åt detta?

Vänd dig till en läkare så att du kan bli undersökt. När killar har ont i testiklarna så skall det absolut undersökas. Om du har haft oskyddat samlag så finns det även en risk för en könssjukdom. Passa på vid undersökningen att ta prover i så fall.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha finnar på pungen?

Jag undrar om det är normalt att ha finnar på pungen? Kan man få bort dem på något sätt?

Det du hittat på din pung är antagligen talgkörtlar. Sådana har vi överallt på kroppen men de syns extra tydligt på pungen och på penis eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså inte något man gör något åt, de behövs för att hålla huden mjuk och smidig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilka är symptomen för testikelcancer?

Jag känner mig lite orolig över att drabbas av testikelcancer, så jag undrar vilka symptomen för testikelcancer är?

Om du känner något på pung och testiklar som du inte känner igen så råder jag dig att göra en undersökning. Det är svårt att hitta symtom på cancer utan att vara expert på området.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ändrar testiklarna storlek?

Jag undrar om testiklarna ändrar storlek?

Testiklarna växer i puberteten. Sedan ändrar de sig inte i storlek. Däremot kan pungen (dvs säcken runt testiklarna) ändra i storlek. Är det kallt drar den ihop sig, är det varmare så liksom "hänger" den mer. Det beror på att spermier tillverkas i 34 grader, och måste alltså ha det svalare än kroppens 37 grader. Därför finns testiklarna i en pung som liksom är lite utanför kroppen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt