Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Bröst (11 st frågor)

Jag har fått bröstmjölk

Jag har märkt att de kan komma lite mjölk ur ena bröstvårtan. Kan detta betyda att jag är gravid eller är det normalt?

En tillfällig hormonsvängning, som i och för sig kan vara normal, kan orsaka att det kommer lite vätska ur bröstet/brösten. Att använda ett hormonellt preventivmedel som till exempel p-piller, kan i vissa fall tillfälligt orsaka att det blir en påverkan på bröstkörtlarna så att det kommer lite vitaktig eller genomskinlig vätska. Om någon av dessa förklaringar är orsaken brukar det försvinna så småningom.

Du funderar också över om det kan vara så att du är gravid. Om mensen kommer som vanligt, är det inte så, men om mensen uteblivit bör du göra ett graviditetstest. Eftersom en läckande bröstvårta kan vara tecken på en förändring i bröstkörteln bör man alltid kolla upp det hos läkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Njuter inte av smekningar på brösten

Varför har inte min kvinna sexuella känslor i brösten? Hon tycker att det är obehagligt när jag vill smeka dom. Kan hon övervinna obehagskänslorna?

Det är väldigt olika hur kvinnor upplever sina bröst, och det är ingen erogen zon för alla. En del kvinnor uppskattar att bli smekta på bröst och bröstvårtor, medan andra inte alls tycker detta är behagligt eller förknippat med lust och njutning. Kroppen är olika och det är inget konstigt med det. I vissa fall kan det även finnas psykologiska orsaker till obehaget. Vad säger hon själv?

Om själva beröringen är obehaglig så kan det vara svårt att "träna" bort. Hon har kanske andra delar på kroppen som är hennes specifika erogena zoner och som du kan smeka för att ge henne njutning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

16 år och bröstlös

Jag är en tjej på 16 år som har ett problem. Jag har nämligen inga bröst alls. Jag har normal kropp förövrigt och jag fick mens när jag var 12. Jag vet att man utvecklas olika men tycker det är konstigt eftersom att alla i min familj plus farmor och mormor har stora bröst. Jag läste i Stora familjeläkarboken att om man inte utvecklat bröst när man är 16 så ska man kontakta läkare. Vad ska jag göra? Finns det något hormonpiller eller liknande som jag kan ta?

Pubertetsutvecklingen är mycket olika från individ till individ och det kan också vara så att de kroppsliga förändringarna kommer i lite olika takt. Inget som du skriver tyder på några kroppsliga fel. Något hormonpiller finns inte heller som generell behandling.

Beställ en tid hos en gynekolog eller hos en ungdomsläkare för att prata igenom din situation. Dels kan ni då diskutera din kroppsliga utveckling (du får hjälp av en kunnig person som undersöker dina bröst), hur dina menstruationer kommer och hur din kropp fungerar. Dels kan ni diskutera din uppfattning om dig själv. Tillsammans med din läkare kan du komma fram till något som gör att din situation känns lättare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hårstrån runt bröstvårtan

Jag har ganska långa hårstrån runt bröstvårtan, det vill säga på vårtgården. Stråna är ungefär lika tjocka som ett könshår. Varför har jag det och ingen annan?

Hår kring bröstvårtorna är vanligt och de flesta har mer eller mindre långa hårstrån. Om du har mörka hår på resten av kroppen så blir det även så kring bröstvårtorna. Mörka och kraftiga hårstrån är synligare än de som är tunna, ljusa. En del kvinnor noppar bort hårstråna, vilket kan förklara varför du inte sett andra kvinnor med hår. Men ensam om detta, det är du inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad innehåller bröst?

Vad är det egentligen i bröst? Är det bara fett? Varför har killar bröst och bröstvårtor?

Ett bröst består av mjölkkörtlar och mjölkgångar samt fettvävnad. Bröstet hålls ihop av bindväv.

Under fostertiden anläggs bröstanlag hos både flickfoster och pojkfoster. Både flickor och pojkar föds med bröstvårtor. Flickornas bröst utvecklas i puberteten beroende på hormoner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ömmande bröst

Jag är en tjej på 14 år som undrar varför mina bröst ömmar?

Under tiden kring puberteten så växer bröstkörtlarna såpass mycket att det kan bli mycket ömt. För många kvinnor är det inte ovanligt med liknande besvär strax före mens eftersom brösten kan svälla då också.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Större bröst av p-piller?

Jag funderar på att börja äta p-piller och jag undrar om man får större bröst av p-piller eller går man upp i vikt?

De flesta går inte upp i vikt eller får större bröst av p-piller, även om det kan ske hos vissa. Det går inte i förväg att säga hur det kommer att bli för just dig, men sannolikt kommer varken din vikt eller bröststorlek att påverkas av p-pillerna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det tabletter som förstorar brösten?

Kan man ta några tabletter som förstorar brösten? Finns det något alternativ till operation när det gäller bröstförstoring?

Tabletter för bröstförstoring finns inte. Men en del kvinnnor som börjar med p-piller tycker att deras bröst blir aningen större, i alla fall just i början av p-pillerätandet. Detta beror på att det ibland kan bli lite svullnad eller vätskeanspänning i brösten under verkan av p-pillerhormonerna. Men detta är inte något som går att förutsäga säkert.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Behandling för killar med för stora bröst?

Jag är en kille som tycker mina bröst som för stora. Finns det någon behandling mot detta, hormoner eller nåt?

Det du beskriver kan vara Gynekomasti och drygt hälften av alla tonårspojkar har denna åkomma. Det allra vanligaste är att man bara får en klump i det ena bröstet, men det förekommer även att man får en klump i båda. Gynekomasti brukar komma i början av puberteten och hålla i sig ett par år, men det finns stora variationer. Om du är i tonåren så unna dig ett besök på ungdomsmottagningen, för att få ett svar på vad detta är och om du behöver kan du få mer hjälp där. Det är alltid svårt att ge konkreta råd i frågelådan. Det är svårt att veta om du har gynekomasti, om det är något annat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har olika stora bröst

Jag är en tjej på 15 år som tycker det är jättejobbigt att mina bröst är så olika stora. Det gör att det är svårt att hitta en BH som passar och det ser också jättekonstigt ut när jag har en tajt tröja på mig. Jag vill heller inte visa mig på badstranden i bikini. Jag vill verkligen ha hjälp att göra något åt det här. Jag har väntat jättelänge på att det ska bli bättre, men ingenting händer. Det här gör också att jag har fått dåligt självförtroende.

Under tonårstiden förändras kroppen och brösten befinner sig hos de flesta i ett uppbyggnadsskede. Därför är det inte helt säkert att dina bröst ännu har nått den storlek de kommer att ha senare i livet. Hos de flesta kvinnor har brösten lite olika storlek och detta kan märkas bl.a. vid BH-användning.

Du skriver att detta påverkar ditt självförtroende. När det känns så, kan det vara en god idé att prata med en barnmorska eller kurator på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Att du får en kontakt med en gynekolog eller ungdomsläkare kan också vara en möjlighet till hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt