Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur rakar man sig bäst mellan benen?

Jag har haft en del besvär efter det att jag rakat mig så jag vill veta; hur rakar man sig bäst mellan benen?

Du kan göra det med en bra rakhyvel och mycket raklödder. Det du bör tänka på är att inte raka för djupt eftersom hårsäckarna kan bli irriterade, med röda prickar och klåda som följd. Om du rakar dig är det också bra om huden är varm, så att den inte knottrar sig eftersom att du då lättare skär av toppen på hårsäcken och får små sår. Såren kan bli infekterade och irriterade. Efter rakningen är det bra att smörja in huden med en vanlig hudkräm.

Om du vill så kan du istället klippa bort håret med en sax, använda en trimmer eller hårbortagningskräm. Det brukar vara skonsammare mot huden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda efter rakning

Hjälp, det kliar så jag håller på att bli tokig. Det började när jag rakade mig, och nu kliar det på pungen, i lårvecket, och även på sidan vid låren. Vad ska jag göra?

Din klåda beror på att du rakade dig. När behåringen växer ut igen kliar det rejält. Antingen måste du hålla på och raka dig hela tiden eller också får du låta håret växa ut igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Farligt att raka underlivet?

Jag irriterar mig på mitt könshår som är överallt. Är det farligt att raka underlivet?

Nej, det är inte farligt att raka underlivet, om man gör det försiktigt. Det kan uppstå små mikrosår på huden som kan vara irriterande, men de läker oftast av sig själv. Det är också vanligt att det kliar om man låter håret växa ut igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det skadligt att ta bort könshåret?

Finns det några belägg för att rakning/borttagande av könshår med vax är skadligt på något sätt?

Det är inte skadligt men en del kan få besvär till följd av rakning t ex inflammerade hårsäckar. För att minimera risken vid rakning är det viktigt att inte raka torrt utan använda någon form av tvål/rakgel gärna utan parfym. Ren rakhyvel dvs. bakteriefri är mycket viktigt för att undvika infektioner i de små sår som alltid kan uppkomma i samband med rakning. Därför är engångshyvel att föredra. Det är inte ovanligt att de som rakar sig drabbas av inåtväxande hårstrån och inflammerade hårsäckar. För att motverka risken för inåtväxande hårstrån rakar du längst med hårstrået istället för mot hårets riktning. Hårsäcksinflammation ser ut som finnar, dvs. de är röda inflammerade, kan göra ont och vara irriterande genom att de också kan ge klåda. En del personer är mera benägna än andra att få hårsäcksinflammationer (follikuliter) och då kan man använda alsolsprit eller klorhexidinlösning efter rakning för att försöka motverka detta.
Vaxning är en annan metod som tar bort hår och fungerar så att hårstrået rycks upp ovanför roten i hårsäcken. Vaxning är inte heller skadligt om man följer bruksanvisning dvs. gör som man ska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hår på penisskaftet

Jag har precis upptäckt någonting jättekonstigt. Det växer ett hårstrå från några utbuktningar mitt på penisen. Vad är det för något och vad gör jag för att få bort det?

Detta är med största sannolikhet en hårsäck. Vi har alla hår och hårsäckar på hela kroppen, även på penis. På vissa män kan detta hår synas lite mer, och det är inte ovanligt att man även ser hårsäcken.

Vill du ha en undersökning och ett personligt svar, unna dig ett besök på en ungdomsmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blir håren grövre när man rakar sig?

Jag har rakat mig mellan benen en tid, men har nu låtit håret växa ut igen. Det känns dock som om håren blivit grövre. Blir håren grövre när man rakat sig?

En missuppfattning är att håret blir grövre eller ökar i antal efter rakning. Hårsäckarna anläggs under fosterstadiet och kan sedan aldrig bli flera. Rakning eller vaxet kan inte påverka hur snabbt återväxten sker. Håret växer ut i samma mängd som innan du tog bort håret.
Det kan däremot kännas stubbigt och vasst när det växer ut igen. När hårstråna blir längre känns de mjukare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få svamp av att raka sig?

Finns det något samband mellan svampinfektioner och hårborttagning?

Tre av fyra kvinnor får någon gång i livet en svampinfektion i underlivet. Faktorer som ökar risken vet man är; antibiotikabehandling och graviditet.
Att skydda sig mot svampinfektion är svårt eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna. At tvätt sig ofta med tvål i underlivet har ansetts öka risken men det är inte bevisat. Det finns heller inte bevisat att rakning/borttagande av håret i underlivet skulle vara en orsak till svamp i underlivet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt