Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Det svider när jag kissar

Det är så att jag lite nu och då får sveda i underlivet. Jag känner mig kissnödig hela tiden och det kommer (ibland) blod när jag kissar. Detta varar bara ett par timmar, sen är det helt bra igen, allt är som bortblåst. Vad beror det på? Är det urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion kan visa sig genom att man får mer eller mindre sveda när man kissar. Det kan också vara täta trängningar och att det sedan inte kommer så mycket kiss när man går på toaletten. Vid klamydia så kan man få lite ovanliga symtom som liknar urinvägsinfektion. Jag tycker att du ska gå och kontrollera urinvägsinfektion och ta ett klamydiaprov om du inte har gjort det nyligen. Klamydia kontrollerar du på närmaste ungdomsmottagning eller hud- och venmottagning och urinvägsinfektion kan man kontrollera hos sin husläkare på vårdcentralen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har en vårta i rumpan

Jag har något det ser ut som en vårta i analöppningen, men jag vet inte vad det är för något. Ibland börjar jag blöda när jag bajsar, och så svider det och gör ont. Vad ska jag göra?

Det låter som du fått hemorrojder. Det är knutor man kan få i ändtarmensöppning, oftast som resultat av att ha varit hård i magen och därmed fått krysta extra hårt.

Detta finns det en salva (Alcosanal) mot på Apoteket, dessutom finns stolpiller att föra in i ändtarmsöppningen. Du kan testa om detta hjälper, annars kan du tala med en läkare på vårdcentralen. Du ska inte behöva ha ont och besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kliar ibland kring anus

Är det en könssjukdom om det kliar ibland kring anus, och om det ganska ofta är lite rött på wc-pappret när jag är på toaletten?

Det är oerhört svårt att avgöra vad det kan utan en undersökning. Det skulle kunna vara en vanlig spricka i huden, vilket man kan få om man är torr i detta område eller att du har trög mage. Det skulle också kunna vara en hemorojjd. En annan möjlighet är att på grund av klådan så har du kliat upp ett litet sår. Klåda, då oftast nattetid, kan vara ett tecken på mask. De flesta anala åkommor kan man behandla själv, men innan du gör det är det viktigt att ta reda på vad som är orsaken till dina besvär, vilket en medicinskt kunnig person kan hjälpa dig med. Vända dig till din husläkare för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har killar en g-punkt?

Jag har hört att killarna också har en g-punkt som tjejerna, men att den sitter i analen. Stämmer det?

Ja, det stämmer. Fast det kallas inte g-punkt utan p-punkt, p som i prostata. Punkten sitter på framväggen i ändtarmen cirka 5-8 cm upp. Om man masserar där kan man nå prostatakörteln, som är ett område som är extra känsligt för beröring.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag läcker efter toalettbesök

Det är så att jag har problem med att när jag har kissat så kommer det droppar efteråt. Det känns alltså inte som om det blir riktigt klart och det kan "läcka" i cirka en halvtimme efter toalettbesöket. Det gör att det givetvis känns väldigt osäkert med lukt och sånt också. Har varit hos urulogen och dom gjorde några tester men kom fram till att det inte var nåt fel. Jag vet inte hur jag ska göra.

Det är svårt att svara på vad detta beror på. Du har varit hos urolog och detta har inte gett dig svar, därför bör du vända dig till en hud/ven-mottagning på sjukhuset så att de kan undersöka dig vidare. Det finns könssjukdomar som kan ge dessa lite ospecifika symtom, så man måste utesluta till ecempel klamydia och kanske även andra bakterier.

Sedan är det många män som har besvär med just efterdropp, det kan bero på att man har för bråttom på toaletten och att man inte hinner tömma urinröret ordentligt. Män har långt urinrrör så att bli av med droppet helt går nog aldrig. Att sedan slappna av och kanske sitta när man kissa hjälper många män att tömma bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att använda stringtrosa?

Jag undrar bara om det är sant att det är farligt att ha stringtrosor? Ja har hört att man kan få nåt problem med njurarna?

Nej, du kan inte få problem med njurarna på grund av att du använder stingtrosor.

Däremot kan det för vissa tjejer bli ett problem med svamp och klåda eftersom stingtrosor sitter väldigt nära huden. Det blir inte så mycket plats för den luft som könet behöver. Använder man även tajta byxor så blir det ännu trängre. Många använder dessutom trosskydd mot flytningarna, vilket fungerar som ett våtvärmande omslag och det är inte bra. Om du vill använda stingtrosor så är det bra om du kan sova naken utan trosor så att ditt underliv får "lufta" på natten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har en böld i anus

Jag har fått en böld i anus som är några centimeter stor och som gör ont. Jag har haft en liknande tidigare men den försvann av sig själv. Vad kan det vara och hur får man bort den?

Det är svårt att svara på vad det är utan en undersökning, men det kan vara en hemorrojd. En hemorrojd kan man få av olika anledningar, till exempel av att man är hård i magen och krystar mycket. Ofta försvinner dessa av sig själv, men man kan också köpa en receptfri salva på Apoteket som heter Xyloproct. Men unna dig först ett besök på en läkarmottagning innan du behandlar så du får ett svar på vad det är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att använda stringtrosor?

Stämmer det att man kan få ökade flytningar av att alltid ha stringtrosor? Är det på något sätt skadligt att alltid ha stringtrosor?

Vissa kvinnor reagerar med ökade flytningar på stringtrosor, men det finns också kvinnor som reagerar med ökade flytningar på olika syntetmaterial i vanliga underbyxor. Dessutom kan en kvinna få ökade flytningar för att hormonbalansen ändrar sig genom menstruationscykeln, detta är normalt.

Om det inte är så att du på något sätt är besvärad av att ha stringtrosor, är det inte skadligt. Det skadliga skulle i så fall bestå av att det skaver huden eller slidmynningen eller att dina flytningar blir besvärliga och du får sveda eller irritation. Men detta kan du också få av att tvätta dig för mycket med tvål i underlivet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Några frågor om testosteron

Sjunker den manliga hormonhalten efter utlösning? Eftersom att testosteronet hänger ihop med fysisk aktivitet, sjunker i så fall också prestationsförmågan eller muskelstyrkan? Är det lättare att bli stressad i livet om man har hög testosteronhalt?

Nej, testosteronhalten sjunker inte efter utlösning. Däremot finns det anledning att tro att den kan öka om man har ett frekvent sexualliv. Den lojhet män kan känna efter utlösning handlar inte om minskad prestationsförmåga, utan mer om ett tillstånd av tillfredställelse och avslappning.

Män är cykliska över dygnet i sin testosteronproduktion med en rätt jämn nivå hela dygnet, och en testosterontopp på efternatten. Anledningen till detta är det ingen som vet och man har inte hittat några samband mellan testosteronhalten och sexualiteten. De som skiftarbetar får ingen förändring på sin sexualitet i jämförelse med en person som inte skiftarbetar, trots att de blir av med testosterontoppen som man måste sova för att få.

Testosteronnivåer är individuella, liksom hur vi svarar på hormonet. Det finns därför stora variationer hos den enskilde mannen men man lär sig att "hantera" sin nivå. Ökningen av testosteronhalt som står beskrivet i första stycket torde inte få några synliga effekter som ökad stress, även om detta är svårt att säga med säkerhet. Det finns ännnu mycket att lära om manligt hormonspel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag få hjälp med min ångest?

Jag är en tjej som har ett problem och vet inte var jag ska vända mig. Jag vet att det egentligen inte är erat område, men ni kanske ändå kan hjälpa mig. Problemet är att jag känner mig så ensam. Jag bor i en egen lägenhet och på helgerna, när jag inte går i skolan, så är det extra jobbigt. Då blir jag jättedeppad och får panikångest. Vad är det för fel på mig?

Det låter besvärligt för dig med dessa känslor av ensamhet och panikångest. Om du studerar så bör det på din skola finnas någon skolkurator eller skolsköterska som du kan vända dig till och berätta hur du mår. Det kanke är det enklaste sättet. I annnat fall så kan du tala med kuratorn på ungdomsmottagningen om det finns någon sådan på orten du nu bor. Om inget av dessa alternativ finns så kan du vända dig till sjukvården som har öppna psykiatriska mottagningar, både för de som är under 18 år och för de som är vuxna.

Kanske kan du också tala med dina föräldrar eller någon annan vuxen du har förtroende för som kan stödja dig. Någonstans bör du kunna få hjälp så du kan må lite bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt