Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori P-piller (26 st frågor)

När börjar p-pillerna att skydda?

Min flickvän har börjat äta p-piller och jag undrar på ett ungefär hur långt tid det tar innan det börjar fungera som skydd. Kan jag spruta i henne sedan?

Om en tjej börjar med p-piller allra första gången på mensens första dag, skyddar p-pillerna från och med den första dagen, så länge de tas regelbundet.

Om du får utlösning i din flickväns slida under tiden hon tar p-piller blir ni inte med barn eftersom hon inte får ägglossning. Spermierna kan inte heller simma vidare upp genom livmodern när en tjej tar p-piller. Det krävs ju både spermier och ägg för att det ska kunna bli en graviditet.

Men p-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner, vilket kondom är bäst på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det okej om killen får utlösning i mig när jag äter p-piller?

Jag undrar en sak. Om man äter p-piller som man ska, är det okej att killen får utlösning i tjejen mig då. Jag menar finns det någon risk för att jag blir gravid då?

Ja, det är okej ur graviditetssynpunkt att killen får utlösning i dig. Om du tar dina p-piller enligt bruksanvisningen så finns det ingen risk att du blir gravid. P-piller är ett mycket säkert preventivmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill skaffa p-piller

Jag har funderat på att skaffa p-piller och undrar några saker om detta. Vad det kostar att köpa p-piller? Måste jag göra en gynundersökning? Vart kan jag vända mig för att få ett recept?

Kostnaden för p-piller är olika beroende på vilket landsting man bor i. Landstingen kan nämligen själv bestämma kostnaden.

Nej, du måste inte göra en gynundersökning, även om de flesta mottagningar brukar ha detta som rutin vid besöket. En del ungdomsmottagningar föreslår istället att göra en gynundersökningen först vid återbesöket efter tre månader, då man kollar om du trivs med dina p-piller. Men det finns inget krav på gynundersökning för att få p-piller.

Du kan till exempel vända dig till en ungdomsmottagning, en kvinnoklinik eller till en preventivmedelmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Började inte på mensens första dag

Jag har tagit p-piller ett tag nu, men när jag började ta dem började jag inte på mensens första dag. Gör det något?

Det gör inte något om man inte börjar på mensens första dag, så länge man inte är gravid. Men om man inte börjar med P-piller på mensens första dag blir inte säkra förrän efter en till två veckor och tills dess behöver man kompletterande skydd, som kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer om en kille äter ett p-piller?

Jag fick av misstag i mig ett p-piller. Vad händer om en kille äter ett p-piller? Är det farligt?

Det händer inget särskilt, mer än att han får i sig lite kvinnliga könshormoner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid trots p-piller?

Jag hörde talas om en tjej som blivit gravid trots att hon åt p-piller. Hon hade dessutom haft sin mens varje månad. Kan det verkligen stämma?

Det är mycket ovanligt att någon blir gravid om de tagit tabletterna som de ska. Det finns dock olika saker som kan försvaga effekten på p-pillerna, därför händer det ibland att en kvinna blir gravid trots att hon äter p-piller. Till exempel kan magsjuka göra så att tabletten inte hinner tas upp i kroppen innan de åker ut igen. Antibiotika kan också påverka säkerheten.

Mens under graviditeten är inte heller vanligt, men ibland händer det att kvinnor får en liten blödning vid tiden för sin mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon bra hemsida om p-piller?

Jag skulle vilja läsa mer om p-piller. Vet ni om det finns någon bra hemsida som tar upp detta ämne?

Ja, du kan läsa om p-piller på en sida som heter www.p-guiden.nu .

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad finns det för risker med P-piller?

Då man besöker en barnmorska för att få utskrivet p-piller så får man genomgå en ganska omfattande utredning kring sin och sin närmsta släkts sjukdomshistoria. Detta för att så bra som möjligt förutse vilka risker det finns just i det enskilda fallet. Det finnns ett antal kända biverkningar som huvudvärk, blodpropp, viktökning och ibland psykiska rektioner som humörsvängningar och bristande lust. Man äter p-piller för att inte bli gravid. Det kan vara bra att känna till att risken för blodpropp är flera gånger högre vid en graviditet jämfört med när man äter p-piller.

Man gör alltid ett återbesök inom tre månader för att kolla hur man trivs med sina p-piller och då görs samtidigt en gynundersökning för att se att allt är okey.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Missat ett p-piller

Jag använder p-piller och jag undrar en sak. Om jag missar att ta tabletten, så att det går ca 32 timmars mellanrum, hur länge bör jag då vänta med samlag utan kondom för att det ska vara säkert?

Du kan glömma upp till 36 timmar utan att effekten minskar om du äter kombinerade p-piller. Du behöver inte vänta med samlag utan kondom för att vara säker.

Här är en bra matris över vad som gäller om man missat ett p-piller.

http://www.rfsu.se/Bildbank/Sex-Relationer/P-medel/om_du_missat_ett_ppiller.pdf?epslanguage=sv

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag åt två p-piller på samma dag

Jag var otrolig förvirrad och trött imorse och jag trodde att jag glömt ta ett p-piller, så jag stoppade i mig två piller på en gång. Jag har mens nu och trodde jag skulle börja på ny karta igår. Jag ligger alltså en dag före. Vad gör jag?

Det är ingen fara att korta av uppehållet när du äter dina sockerpiller. Fortsätt att äta hela kartan och sen får du ta någon extratablett från en reservkarta om du vill komma tillbaka till dina vanliga rutiner och börja på samma dag. Ring din barnmorska på ungdomsmottagningen om du vill ha mer råd, så får du direkthjälp och kan ställa följdfrågor så allt blir tydligt för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt